Para lamp - marzenie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Oni z tego uczynili świetną zabawę i sztukę zarazem. Ach, jak ja im zazdroszczę dostępu do takich podzespołów, a jeszcze bardziej tej ogromnej ilości wolnego czasu, którym musieli dysponować, aby stworzyć takie cudaki... Zwróćcie Koledzy uwagę, że niema tam żadnych wykresów, oscylogramów, charakterystyk.. Niema, bo chyba nie o nie w tym wszystkim chodzi..
Bardzo ciekawa lampa: http://www2.117.ne.jp/%7Ey-s/304TH-TH-4 ... w-eng.html
Pozdrawiam,
Romek
Bardzo ciekawa lampa: http://www2.117.ne.jp/%7Ey-s/304TH-TH-4 ... w-eng.html
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 125...249 postów
Re: Pozostaje żywić nadzieję, że...
HiFi Pair piękna sprawa, sam mam niestety tylko 1 taki komplecik... za to chyba 6 albo 8 lamp luzemZoltAn pisze: 6GB8 HiFi Toshiba (KT88)

Ale z tezą że to jest KT-88 to bym się kłócił - 6GB8 trochę do KT-88 podobna jest, ale też o tyle ciekawsza że nie potrzebuje tak dużego ujemnego napięcia polaryzacji na S1.
Pojedyncza lampa:
KT-88 (Genalex)... Va=Vg2=250V .... Ia=140mA .... -Vg1=15V
6GB8 ................... Va=Vg2=250V .... Ia=140mA .... -Vg1=8V
Masz może jakieś inne ładne rzeczy z tego mikroskopu?
W mikroskopie z którego ja pozyskiwałem lampy pracowały też 807 (oznaczenie Toshiby: UY-807) i sporo 12AT7 (A) 12AU7 (A) 12AX7 (A)
-
- 1250...1874 posty
Re: KT88 i "kłaczki" (japs language).
No to spojrzyj na ulotkę - tuż pod napisem "6GB8 HI-Fi" jest linijka tekstu, którą ja (nad)zinterpretowałem jako odpowiedniki ....Kauczuk pisze:Ale z tezą że to jest KT-88 to bym się kłócił - 6GB8 trochę do KT-88 podobna jest, ale też o tyle ciekawsza że nie potrzebuje tak dużego ujemnego napięcia polaryzacji na S1.
Pojedyncza lampa:
KT-88 (Genalex)... Va=Vg2=250V .... Ia=140mA .... -Vg1=15V
6GB8 ................... Va=Vg2=250V .... Ia=140mA .... -Vg1=8V
Ale jest tam także 6CA7 (EL34) i 6BQ5 (chyba EL84) no i 6L6GC a raczej trudno je uznać za odpowiedniki ... więc co oni tam, do "choleryjasny"

Kto zna te kłaczki "ja... ja... k na ja... ja... poński... ch filmach" - jak by to rzekł pewien zaprzyjaźniony ze mna "jąkajło???
Z Toshiby mam jeszcze 12SJ7, 6SJ7, 12AX7, UY807, UY807 przecokołowane (przez Toshibę???) na oktal - ale nie wiem na jaki typ lampy.
No i absolutny rarytas na (audio)świecie: osiem 6GA4 cztery NOS w opakowaniach fabrycznych i cztery używane luzaki - w całkiem dobrym stanie.
Przymierzam się po trochu do sklepania jakiegoś puszpulka na tych - ponoć rewelacyjnych - triodach..
Wrzucę je dzisiaj na stronę razem z ulotką.
Pzdr. Zoltan
Ostatnio zmieniony wt, 17 maja 2005, 19:51 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 125...249 postów
Re: KT88 i "kłaczki" (japs language).
Ten tekst to dziwny jakiś jest, może inżynierowie Toshiby chcieli odnieść Swój produkt (BTW-widział kto 6GB8 innej firmy niż Toshiba?) do chlubnej tradycji HiFi - bądź co bądź o 6L6GC, 6CA7, KT-88 (prawie) każdy słyszał, a o 6GB8????
Przecokołowane 807 --> może na 6BG6G ?
Przecokołowane 807 --> może na 6BG6G ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Ciekawostka.
Jedna sztuka NOS 6GB8 HiFi (w oryginalnym opakowaniu) kosztuje w Japonii 10.000 jenów - co daje po przeliczeniu na złotówki 311,27zł.
Lekki zawrót głowy
))
Warto obejrzeć tę stronę: http://oldtube.com/Oldtube-PriceList.htm
ZoltAn
Lekki zawrót głowy

Warto obejrzeć tę stronę: http://oldtube.com/Oldtube-PriceList.htm
ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 625...1249 postów
Witam.
Posiadam cztery NOSy RD27A Tesli (triody mocy, nóżkowe). Byłem zdziwiony jak się dowiedziałem że to odpowiednik PX25 (podobno to lampa jakaś audio-szmato-filska). Czy wie ktoś z forumowiczów gdzie były stosowane takie lampy. Z tego co wiem to w dawnych wzmacniaczach mocy. Ale może jednak ktoś będzie miał więcej informacji na ten temat.
Pozdrawiam.
Posiadam cztery NOSy RD27A Tesli (triody mocy, nóżkowe). Byłem zdziwiony jak się dowiedziałem że to odpowiednik PX25 (podobno to lampa jakaś audio-szmato-filska). Czy wie ktoś z forumowiczów gdzie były stosowane takie lampy. Z tego co wiem to w dawnych wzmacniaczach mocy. Ale może jednak ktoś będzie miał więcej informacji na ten temat.
Pozdrawiam.
Były chyba stosowane we wzmacniaczach kinowych, tak mi się przynajmniej coś kiedyś obiło o uszyufoglonojad pisze:Witam.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
Re: Ciekawostka.
Aż strach pomysleć ile by chcieli za parę fabryczną ...ZoltAn pisze:Jedna sztuka NOS 6GB8 HiFi (w oryginalnym opakowaniu) kosztuje w Japonii 10.000 jenów - co daje po przeliczeniu na złotówki 311,27zł.
A swoją drogą to ciekaw jestem jaka jest relacja pomiędzy 10kY a średnim zarobkiem Japończyka

-
- 1250...1874 posty
Nie tak znowu!
Nie tak znowu "szmato"ufoglonojad pisze:odpowiednik PX25 (podobno to lampa jakaś audio-szmato-filska).

To była jedna z najlepszych triod o dużej mocy i bardzo liniowej charakterystyce.
Dzisiaj jest to niezwykle rzadka lampa - oczywiście ta oryginalna.
Ja mam jej odpowiednik: P27/500 Tungsram (British???) - chyba jeszcze rzadziej spotykaną.
Oczywiście audiofilitycy i tak powiedzą swoje...

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Witam.
Hehe. "Szmato" nie w sensie że takie lampy, tylko odnośnie do "sekty" audiofilów
. Jakoś nie trafiają do mnie ich poglądy (bo z techniką to niewiele ma wspólnego).
Co do lamp:
Moje lampki są u góry okrągłe. Ale kształt anody ten sam. Wydaje mi się, że bebechy w środku są inaczej zamocowane (nie ma tych "usztywniaczy" mikowych tylko jest to zamocowane na rurkach szklanych). Całość podtrzymują takie dwa metalowe wysięgniki przymocowane do anody (z obydwu stron), a wysięgniki te z kolei zamocowane są w dolnej części lampy. Nie ma mnie w domu i nie mogę w tej chwili ich porównać.
Pozdrawiam.
Hehe. "Szmato" nie w sensie że takie lampy, tylko odnośnie do "sekty" audiofilów

Co do lamp:
Moje lampki są u góry okrągłe. Ale kształt anody ten sam. Wydaje mi się, że bebechy w środku są inaczej zamocowane (nie ma tych "usztywniaczy" mikowych tylko jest to zamocowane na rurkach szklanych). Całość podtrzymują takie dwa metalowe wysięgniki przymocowane do anody (z obydwu stron), a wysięgniki te z kolei zamocowane są w dolnej części lampy. Nie ma mnie w domu i nie mogę w tej chwili ich porównać.
Pozdrawiam.
RD27 miały bańkę "globe" (to te krągłości) , jak lampy z lat 30. Niedawno ktoś sprzedawał je na allegro. Miałem na nie chętkę, ale cena jaką osiagały, przekraczała 30zł za sztukęufoglonojad pisze:Witam.
Co do lamp:
Moje lampki są u góry okrągłe. Ale kształt anody ten sam. Wydaje mi się, że bebechy w środku są inaczej zamocowane (nie ma tych "usztywniaczy" mikowych tylko jest to zamocowane na rurkach szklanych). Całość podtrzymują takie dwa metalowe wysięgniki przymocowane do anod, a wysięgniki te z kolei zamocowane są w dolnej części lampy. Nie ma mnie w domu i nie mogę w tej chwili ich porównać.

Pozdrawiam