Para lamp - marzenie

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Oni z tego uczynili świetną zabawę i sztukę zarazem. Ach, jak ja im zazdroszczę dostępu do takich podzespołów, a jeszcze bardziej tej ogromnej ilości wolnego czasu, którym musieli dysponować, aby stworzyć takie cudaki... Zwróćcie Koledzy uwagę, że niema tam żadnych wykresów, oscylogramów, charakterystyk.. Niema, bo chyba nie o nie w tym wszystkim chodzi..

Bardzo ciekawa lampa: http://www2.117.ne.jp/%7Ey-s/304TH-TH-4 ... w-eng.html

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Re: Pozostaje żywić nadzieję, że...

Post autor: Kauczuk »

ZoltAn pisze: 6GB8 HiFi Toshiba (KT88)
HiFi Pair piękna sprawa, sam mam niestety tylko 1 taki komplecik... za to chyba 6 albo 8 lamp luzem :)

Ale z tezą że to jest KT-88 to bym się kłócił - 6GB8 trochę do KT-88 podobna jest, ale też o tyle ciekawsza że nie potrzebuje tak dużego ujemnego napięcia polaryzacji na S1.

Pojedyncza lampa:
KT-88 (Genalex)... Va=Vg2=250V .... Ia=140mA .... -Vg1=15V
6GB8 ................... Va=Vg2=250V .... Ia=140mA .... -Vg1=8V

Masz może jakieś inne ładne rzeczy z tego mikroskopu?
W mikroskopie z którego ja pozyskiwałem lampy pracowały też 807 (oznaczenie Toshiby: UY-807) i sporo 12AT7 (A) 12AU7 (A) 12AX7 (A)
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: KT88 i "kłaczki" (japs language).

Post autor: ZoltAn »

Kauczuk pisze:Ale z tezą że to jest KT-88 to bym się kłócił - 6GB8 trochę do KT-88 podobna jest, ale też o tyle ciekawsza że nie potrzebuje tak dużego ujemnego napięcia polaryzacji na S1.

Pojedyncza lampa:
KT-88 (Genalex)... Va=Vg2=250V .... Ia=140mA .... -Vg1=15V
6GB8 ................... Va=Vg2=250V .... Ia=140mA .... -Vg1=8V
No to spojrzyj na ulotkę - tuż pod napisem "6GB8 HI-Fi" jest linijka tekstu, którą ja (nad)zinterpretowałem jako odpowiedniki ....

Ale jest tam także 6CA7 (EL34) i 6BQ5 (chyba EL84) no i 6L6GC a raczej trudno je uznać za odpowiedniki ... więc co oni tam, do "choleryjasny" :lol: wysmarowali :?: :?: :?:

Kto zna te kłaczki "ja... ja... k na ja... ja... poński... ch filmach" - jak by to rzekł pewien zaprzyjaźniony ze mna "jąkajło???

Z Toshiby mam jeszcze 12SJ7, 6SJ7, 12AX7, UY807, UY807 przecokołowane (przez Toshibę???) na oktal - ale nie wiem na jaki typ lampy.

No i absolutny rarytas na (audio)świecie: osiem 6GA4 cztery NOS w opakowaniach fabrycznych i cztery używane luzaki - w całkiem dobrym stanie.

Przymierzam się po trochu do sklepania jakiegoś puszpulka na tych - ponoć rewelacyjnych - triodach..

Wrzucę je dzisiaj na stronę razem z ulotką.

Pzdr. Zoltan
Ostatnio zmieniony wt, 17 maja 2005, 19:51 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Re: KT88 i "kłaczki" (japs language).

Ten tekst to dziwny jakiś jest, może inżynierowie Toshiby chcieli odnieść Swój produkt (BTW-widział kto 6GB8 innej firmy niż Toshiba?) do chlubnej tradycji HiFi - bądź co bądź o 6L6GC, 6CA7, KT-88 (prawie) każdy słyszał, a o 6GB8????

Przecokołowane 807 --> może na 6BG6G ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ciekawostka.

Jedna sztuka NOS 6GB8 HiFi (w oryginalnym opakowaniu) kosztuje w Japonii 10.000 jenów - co daje po przeliczeniu na złotówki 311,27zł.

Lekki zawrót głowy :)))

Warto obejrzeć tę stronę: http://oldtube.com/Oldtube-PriceList.htm

ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.

Posiadam cztery NOSy RD27A Tesli (triody mocy, nóżkowe). Byłem zdziwiony jak się dowiedziałem że to odpowiednik PX25 (podobno to lampa jakaś audio-szmato-filska). Czy wie ktoś z forumowiczów gdzie były stosowane takie lampy. Z tego co wiem to w dawnych wzmacniaczach mocy. Ale może jednak ktoś będzie miał więcej informacji na ten temat.

Pozdrawiam.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

ufoglonojad pisze:Witam.

Posiadam cztery NOSy RD27A Tesli (triody mocy, nóżkowe). Byłem zdziwiony jak się dowiedziałem że to odpowiednik PX25 (podobno to lampa jakaś audio-szmato-filska). Czy wie ktoś z forumowiczów gdzie były stosowane takie lampy. Z tego co wiem to w dawnych wzmacniaczach mocy. Ale może jednak ktoś będzie miał więcej informacji na ten temat.

Pozdrawiam.
Były chyba stosowane we wzmacniaczach kinowych, tak mi się przynajmniej coś kiedyś obiło o uszy :roll: A audiofilskie to są wszystkie lampy małej mocy (dla odróżnienia od nadawczych) z bezpośrednim żarzeniem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Eh. Co "Oni" widzą w tym bezpośrednim żarzeniu? Założę się, że gdyby większość lamp była bezpośrednio żarzona, to te "audiofilskie" byłyby pośrednio żarzone.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Re: Ciekawostka.

ZoltAn pisze:Jedna sztuka NOS 6GB8 HiFi (w oryginalnym opakowaniu) kosztuje w Japonii 10.000 jenów - co daje po przeliczeniu na złotówki 311,27zł.
Aż strach pomysleć ile by chcieli za parę fabryczną ...

A swoją drogą to ciekaw jestem jaka jest relacja pomiędzy 10kY a średnim zarobkiem Japończyka ;)
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie tak znowu!

ufoglonojad pisze:odpowiednik PX25 (podobno to lampa jakaś audio-szmato-filska).
Nie tak znowu "szmato" :?

To była jedna z najlepszych triod o dużej mocy i bardzo liniowej charakterystyce.

Dzisiaj jest to niezwykle rzadka lampa - oczywiście ta oryginalna.

Ja mam jej odpowiednik: P27/500 Tungsram (British???) - chyba jeszcze rzadziej spotykaną.

Oczywiście audiofilitycy i tak powiedzą swoje... :?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.

Hehe. "Szmato" nie w sensie że takie lampy, tylko odnośnie do "sekty" audiofilów :wink: . Jakoś nie trafiają do mnie ich poglądy (bo z techniką to niewiele ma wspólnego).

Co do lamp:
Moje lampki są u góry okrągłe. Ale kształt anody ten sam. Wydaje mi się, że bebechy w środku są inaczej zamocowane (nie ma tych "usztywniaczy" mikowych tylko jest to zamocowane na rurkach szklanych). Całość podtrzymują takie dwa metalowe wysięgniki przymocowane do anody (z obydwu stron), a wysięgniki te z kolei zamocowane są w dolnej części lampy. Nie ma mnie w domu i nie mogę w tej chwili ich porównać.

Pozdrawiam.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

ufoglonojad pisze:Witam.
Co do lamp:
Moje lampki są u góry okrągłe. Ale kształt anody ten sam. Wydaje mi się, że bebechy w środku są inaczej zamocowane (nie ma tych "usztywniaczy" mikowych tylko jest to zamocowane na rurkach szklanych). Całość podtrzymują takie dwa metalowe wysięgniki przymocowane do anod, a wysięgniki te z kolei zamocowane są w dolnej części lampy. Nie ma mnie w domu i nie mogę w tej chwili ich porównać.
RD27 miały bańkę "globe" (to te krągłości) , jak lampy z lat 30. Niedawno ktoś sprzedawał je na allegro. Miałem na nie chętkę, ale cena jaką osiagały, przekraczała 30zł za sztukę :( (pewnie z tego powodu, że są bezpośrednio żarzone)

Pozdrawiam