Układ Q.U.A.D. (super - ultra - linearny)

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
baba
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: baba »

Witam
Czy ktoś z Forumowiczów posiada informacje na temat konfiguracji stopnia wyjściowego wzmacniacza w układzie Q.U.A.D. Wszystko co udało mi się znaleźć to artykuł w Wireless World z września 1952 roku popełnionego przez słynnego Pana D.T.N. Williamsona. Parametry takiego układu wydają się bardzo zachęcające (stąd sugerowana przez Autora nazwa super-ultra-linearny). Ciekawe dlaczego układy te nie upowszechniły się w zastosowaniach praktycznych tak jak typowy układ ultralinearny?
Pozdrawiam Baba
mariusz
50...74 posty
50...74 posty

ultralinear super

Post autor: mariusz »

Popatrz coś jest w artykułach w Fonarze, co prawda skąpo, ale można na tym artykule coś kombinować . Mariusz
Awatar użytkownika
baba
25...49 postów
25...49 postów

Patrzyłam i wydawało mi się, że nic tam nie ma. Szukałam również w ECC i u TOMA. Może coś przegapiłam, spróbuję jeszcze raz. Tak czy inaczej czekam cierpliwie na wszelkie sugestie.
Tu chciałabym zaznaczyć, że według wspomnianego przeze mnie artykułu układ Q.U.A.D charakteryzuje się wieloma zaletami, z których wyraźnie wyróżniającą się są małe zniekształcenia. Mimo to jak widać układ ten jest bardzo mało popularny. Wydaje mi się, że tkwi w nim jakiś "kruczek :? .
Pozdrawiam Baba
mariusz
50...74 posty
50...74 posty

Q.U.A.D.

Post autor: mariusz »

Przepraszam , może się pomyliłem , ale wydaje mi się Q.U.A.D. jest opisany w artykule ,,Linearyzacja stopnia końcowego wzmacniacza część 2 ''. W.g. mnie jest w nim na tyle,aby swobodnie coś poeksperymentować a nawet zrobić coś innego - lepszego niż standartowe konstrukcje .
Awatar użytkownika
baba
25...49 postów
25...49 postów

Układ Q.U.A.D.

W żadnym wypadku nie pomylił się Pan. To ja w jakiś dziwny sposób przegapiłam ten artykuł :oops: . Bardzo dziękuję za informację.
Pozdrawiam Baba
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

quad

Post autor: gsmok »

Proponuję również zerknąć tutaj:
http://www.cidernet.pl/~ecc/warsztat.htm.
Pod koniec strony jest opis wzmacniacza z trafem wyjściowym z dodatkowymi uzwojeniami katodowymi.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

Post autor: Alek »

Ja tak trochę nie na temat. Zauważyłem, że jakoś tajemniczo przestała się udzielać jedyna-jak na razie- kobieta na tym forum Pani Baba :cry:
Jasiu

Re: Układ Q.U.A.D. (super - ultra - linearny)

Post autor: Jasiu »

baba pisze:Witam
Czy ktoś z Forumowiczów posiada informacje na temat konfiguracji stopnia wyjściowego wzmacniacza w układzie Q.U.A.D. Wszystko co udało mi się znaleźć to artykuł w Wireless World z września 1952 roku popełnionego przez słynnego Pana D.T.N. Williamsona. Parametry takiego układu wydają się bardzo zachęcające (stąd sugerowana przez Autora nazwa super-ultra-linearny). Ciekawe dlaczego układy te nie upowszechniły się w zastosowaniach praktycznych tak jak typowy układ ultralinearny?
Czołem.

Kiedyś próbowałem napisać coś na ten temat:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... msony.html

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Układ ... za PIEKNE OCZY !!!

Post autor: ZoltAn »

baba pisze:Patrzyłam ...
Co??? :)

Czy ja dobrze widzę??? :roll:

Dziewucha i lampy??? :shock: :shock: :shock:

Ten ewenement trzeba oblać!!! 8)

Masz ode mnie, Kochana Babo, ekstrapremię: płytę CD (Wireless, Williamson, Rodenhuis) z artykułami i innymi cymesami lampowymi!!!

I jeszcze skan MALININA Ci dorzucę!!!!

A ta książka jest w PL może w kilku egzemplarzach - ja wiem o trzech (w tym jeden jest mój!!!)

"ZA PIĘKNE OCZY".

Podaj mi jeno swój adres i oczekuj przesyłki!

Całuski, buziaczki uściski i wszelakie "naj..., naj..., naj..." od ZOLTAn-a :D :oops: :oops:
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Jasiu

Re: Układ ... za PIEKNE OCZY !!!

Post autor: Jasiu »

Czołem.
ZoltAn pisze: Masz ode mnie, Kochana Babo, ekstrapremię: płytę CD (Wireless, Williamson, Rodenhuis) z artykułami i innymi cymesami lampowymi!!!
-Bierz co chcesz!
- To ja poproszę lodówkę...

Niestety, wydaje mi się, że Baba opuściła to forum :(

Pozdrawiam,
Jasiu