Do wszystkich posiadaczy Elektrita Superiora

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Post autor: OTLamp »

Zdemontowałem także u siebie płytkę eliminatora. Patrząc na zdjęcia Czujnika, wydaje się, że u niego wygląda to tak, jak w załączniku 1, natomiast u mnie jest tak, jak w załączniku 2 :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Re: Do wszystkich posiadaczy Elektrita Superiora

Żeby nie zakładać nowego wątku, wie ktoś może dlaczego niektóre Superiory 36 mają całe skale opisane w metrach, a inne tylko zakres fal krótkich, a średnie i długie w kHz? Sama jednostka już mnie dziwi, bo jeszcze w latach 50 stosowano dość powszechnie cykle/s.
_idu

Post autor: _idu »

OTLamp pisze:Żeby nie zakładać nowego wątku, wie ktoś może dlaczego niektóre Superiory 36 mają całe skale opisane w metrach, a inne tylko zakres fal krótkich, a średnie i długie w kHz? Sama jednostka już mnie dziwi, bo jeszcze w latach 50 stosowano dość powszechnie cykle/s.

Metry były i są wygodniejsze na falach krótkich. Nawet jak stosowano już tylko jednostki częstotliwości.
A może to były dorabiane skale? Wtedy by to tłumaczyło kHz na długich i średnich.
Być może przerobiono skale dla wygody użytkowników w późniejszych latach.
Ale to tylko spekulacja.

Cykle na s po wojnie - może sam Hertz był niemile widziany w ZSRR ;) (choć to całkiem prawdopodobne)
OTLamp

STUDI pisze: A może to były dorabiane skale? Wtedy by to tłumaczyło kHz na długich i średnich.
Być może przerobiono skale dla wygody użytkowników w późniejszych latach.
Ale to tylko spekulacja.
Nie sądzę, (choć w sumie nie można niczego wykluczyć), egzemplarz z taką skalą jest też na stronie Tomka (tszczesn): http://www.stareradia.pl/firmy/elektrit ... s1big.jpeg Na tej złotej skali była naklejona inna, papierowa, stąd ślady po jej usunięciu. Ponadto na osi przełącznika zakresów jest celuloidowa tarcza, której opis również odpowiada opisowi skali. Jej konstrukcja wygląda identycznie jak w egzemplarzu opisanym w całości w metrach, tarcza jest sprasowana i znitowana z mosiężną tuleją, służącą do mocowania do osi. Gdyby ktoś przy tym kombinował, od razu byłoby widać, a nie sądzę też, aby ktoś dorabiał identyczne mocowanie.
Przeglądałem zdjęcia innych modeli z tego sezonu, ale albo nie widać opisu skali, albo jest tylko w metrach. Czy ktoś ma jakiegoś innego elektrita ze skalą opisaną w kHz? Ciekaw też jestem opisu skali na chassis w folderze reklamowym* przedstawionym w załącznikach, jak również opisu kolumn w tabelach z wykazem stacji. Czy nie podano tam czasem w odpowiednich kolumnach długości fal i częstotliwości?

*ogłaszam wszem i wobec na wszystkie strony, że ten folder poszedł na allegro za ponad 200zł, tak, aż 210zł. To na wypadek gdyby jeden sfrustrowany "digitron" znowu chciał wypuścić swoje śmierdzące gazy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.