BIAS

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

satch
100...124 posty
100...124 posty

Re: BIAS

Post autor: satch »

Rozumiem, że poprzez "prąd lampy" mam rozumieć prąd anody sterowany poprzez napięcie podawane na siatkę sterującą np pentody
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Co do tłumaczeń „na chłopski rozum” –

Lampę możesz traktować jak zwykły zawór (kran), taki do wody.
Może on być całkowicie zamknięty, prąd (woda), nie płynie, lampa zatkana, bądź całkowicie otwarty, prąd (woda) płynie maksymalnie.
Są też położenia pośrednie, płynie tylko trochę prądu ( wody).
To, jak bardzo ten zawór (lampa) jest zamknięty, (otwarty), regulujesz, ujemnym napięciem na siatce. Ujemne napięcie na siatce, to właśnie bias ( polaryzacja).
Ujemna polaryzacja siatki, częściowo odpycha elektrony, nie dopuszczając do pełnego przepływu prądu anodowego ( wody). Można dać tak duży minus napięcia, że lampa będzie zamknięta, i odwrotnie, zmniejszając minus siatki aż do zera Volt, spowodujemy całkowite otwarcie i pełny przepływ prądu anodowego.
Jak w praktyce, uzyskać to ujemne napięcie, jaką musi mieć wartość, powinieneś doczytać w sieci, za dużo pisania.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

ATM pisze:i odwrotnie, zmniejszając minus siatki aż do zera Volt, spowodujemy całkowite otwarcie i pełny przepływ prądu anodowego
I jeszcze trzeba dodać, że ten pełny przepływ prądu (wody) jest zawsze większy niż możliwość odpływu i zawsze skutkuje przepełnieniem wanny/ umywalki, zalaniem mieszkania własnego i sąsiadów i koniecznością gruntownego (kosztownego) remontu mieszkania. :mrgreen:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

:D :D :D

Oczywiście Marvel, ale na tym etapie, nie wchodzę w takie małe detale, ja przekroczenie mocy admisyjnej lampy.
satch
100...124 posty
100...124 posty

Dobra, dzięki panowie, zasadę działania lampy znam ;p (podstawy), jednakże chodziło mi tylko o wytłumacznie akronimu BIAS, i za to wielkie dzięki !!! W końcu lampa działa na zasadzie podobnej do tranzystora w czym akurat się troszke orientuję

Co do LAYOUTU z Ceriatorre dotyczącego JCM800 2204, budował go ktoś?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

satch pisze:chodziło mi tylko o wytłumacznie akronimu BIAS
Bias to nie akronim tylko angielskie słowo, więc nie wiem, dlaczego piszesz to wielkimi literami.
satch pisze:Co do LAYOUTU z Ceriatorre dotyczącego JCM800 2204, budował go ktoś?
Tak. Tysiące osób, bo ten layout jest dołączany do zestawu DIY sprzedawanego przez Ceriatone.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
satch
100...124 posty
100...124 posty

Skoro angielskie, to racje przyznaję - nie jest to akronim:)