Miernik lamp DIY - sonda

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Miernik lamp DIY - sonda

Post autor: Marvel »

Tylko proszę pamiętać o komunikacji przez USB, bo innych portów nie mam... :oops:
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

traxman pisze:...jako, że w W7 nie ma terminala, trzeba zgrać z XP i działa bez zarzutu...
Jak to konkretnie zrobiłeś , bo ja pod win7 (32) korzystam z Putty.
Wojtek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

MStaniszczak pisze:Założenia na dziś:
Dodałbym "obsługę" "zwykłych" pomiarów, czyli zapisywanie wyników z możliwością usuwania, dodania komentarza, dopisywanie daty/godziny pomiaru. Chyba dobrze byłoby móc wydrukować "metryczki" lamp, ale lepiej niech się wypowiedzą osoby mierzące większe ilości lamp...
Nie wiem czy robienie równolegle dwóch aplikacji ma sens. Moim zdaniem ważne jest, żeby w wypadku, gdy autor się rozmyśli, ktoś inny mógł to pociągnąć.
Tomek
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: mak222 »

Tomasz Gumny pisze:
MStaniszczak pisze:Założenia na dziś:
Dodałbym "obsługę" "zwykłych" pomiarów, czyli zapisywanie wyników z możliwością usuwania, dodania komentarza, dopisywanie daty/godziny pomiaru. Chyba dobrze byłoby móc wydrukować "metryczki" lamp, ale lepiej niech się wypowiedzą osoby mierzące większe ilości lamp...
Nie wiem czy robienie równolegle dwóch aplikacji ma sens. Moim zdaniem ważne jest, żeby w wypadku, gdy autor się rozmyśli, ktoś inny mógł to pociągnąć.
Ja swoją aplikację zrobię tak czy inaczej, nawet tylko dla własnej satysfakcji. Źródło mogę zostawić twórcom miernika, coby w razie losowego wypadku czy po prostu braku chęci do dalszego rozwoju ktoś mógłby to kontynuować. Źródła nie chcę upubliczniać na tej samej zasadzie co twórcy miernika źródeł wsadów.

Zresztą istnienie alternatywnych rozwiązań jest jak najbardziej wskazane, monopole nigdy nie były dobre.

Na tym etapie jest już możliwość dopisywania różnych rzeczy do pliku z danymi, wyniki pomiarów i tak są wyłuskiwane z tekstu. Nazwa pliku z automatu zawiera typ lampy, datę i czas pomiaru.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: MStaniszczak »

Może mi ktoś podesłać pliki z próbkami wszelkich pomiarów z miernika?
Ja swój też jakoś mam ochotę napisać;-) W zasadzie myślę, że dwa programy w niczym nie przeszkadzają;-)
Dane archiwalne będą zapisywane w SQLite (to taka mini baza SQL-owa w postaci jednej dll-ki czy pliku .so), dzięki czemu ich backup będzie się sprowadzał do zgrania sonie jednego pliczku :D
Mój soft będzie miał też pewne wady - instalacja będzie raczej trudniejsza niż softu kolegi. Ale pomyślimy:-) A koledze polecam http://www.jrsoftware.org/isinfo.php - chociaż pewnie zna;-)
traxman

Post autor: traxman »

Pomiary:
6p1p.pdf
(3.88 KiB) Pobrany 127 razy
to jest plik tekstowy, forum nie akceptuje *.txt więc zmieniłem nazwe na pdf.
mak222
375...499 postów
375...499 postów

MStaniszczak pisze: Dane archiwalne będą zapisywane w SQLite (to taka mini baza SQL-owa w postaci jednej dll-ki czy pliku .so), dzięki czemu ich backup będzie się sprowadzał do zgrania sonie jednego pliczku :D
Ja idę w stronę pliku tekstowego, zdecydowanie większa elastyczność no i możliwość otwarcia notatnikiem w ostateczności. Chcę zrobić coś, co nie będzie wymagało od użytkownika żadnych instalacji.
Mój soft będzie miał też pewne wady - instalacja będzie raczej trudniejsza niż softu kolegi. Ale pomyślimy:-) A koledze polecam http://www.jrsoftware.org/isinfo.php - chociaż pewnie zna;-)
nie, nie znałem :) Delphi ma wbudowany własny instalator, który tutaj nie będzie potrzebny.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Delphi ma chyba install shield, ale nie pamiętałem czy wszystkie wersje ;-)
U mnie chyba się nie uda zrobić łatwej instalacji, ale kto wie;-)
Zobaczymy jak się skończą te nasze programy :-)

[edit] Może się uda zrobić łatwą instalkę :-) http://www.pyinstaller.org/
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Dorobiona obsługa zapisu/odczytu pomiarów do plików, wybór danych do pokazania i opcje wykresów 2D/3D, liniowy, słupkowy, krzywa, powierzchniowy.
I niestety to byłoby na tyle przed urlopem :cry:
Załączniki
vttester_2.JPG
traxman

Wydaje mi się sensowne wyrzucenie bajerów wykresowych, pozostawienie tylko punktowego, w zamiast za możliwość wyboru danych dla osi X, Y, z tym, ze dla osi Y, dobrze by było mieć możliwość wyboru więcej niż jednej wielkości np.: oś X-> Ug1, oś Y-> Ua, Ug2.
Dorzucam dane ze zdejmowania charakterystyki na piechotę (automatycznie będzie Ug1 co 0.1V). (*.pdf to jak zwykle *.txt)
EL34.pdf
(4.66 KiB) Pobrany 50 razy
EL34.jpg
mak222
375...499 postów
375...499 postów

traxman pisze:Wydaje mi się sensowne wyrzucenie bajerów wykresowych, pozostawienie tylko punktowego, w zamiast za możliwość wyboru danych dla osi X, Y, z tym, ze dla osi Y, dobrze by było mieć możliwość wyboru więcej niż jednej wielkości np.: oś X-> Ug1, oś Y-> Ua, Ug2.
Bajery są wbudowane w komponent więc wyrzucenie ich to tylko zabranie użytkownikowi możliwości wyboru, więc niech może zostanie.
Domyślnie jest teraz wybrany wykres liniowy 2D, ale oczywiście mogę zmienić. Jak starczy energii to zrobię pamiętanie konfiguracji.

Możliwość wyboru danych dla poszczególnych osi da się zrobić, planuję do 10 wielkości równocześnie.
Max ilość punktów pomiarowych w tej wersji to 30.
Pomiary co 0.1V to strasznie gęsto będzie. 200 punktów wystarczy?
traxman

Teraz jest w zasadzie 8bitów czyli trzeba 256 wartości.
_idu

Post autor: _idu »

MStaniszczak pisze: Mój soft będzie miał też pewne wady - instalacja będzie raczej trudniejsza niż softu kolegi. Ale pomyślimy:-)
Ale da się to obejść.
Napisz program który będzie uruchamiany raz po instalacji. Instalator SQLite - żaden ból. W sumie to tylko dołączenie dll'ki.
Struktura bazy - zrób dump elementów bazy i potem zrobisz wykonanie skryptu SQL
Albo dołącz do programu funkcję inicjacji nowej bazy ba pomysł z przechowywaniem numeru wersji (tablica informacyjna z jednym wierszem) i dołączaniem skryptów modyfikujących strukturę bazy.

Wersjonowanie programu podziel na dwa główne numery- numer główny programu i numer wersji (struktur) bazy. W ten sposób łatwo zaimplementujesz wykrycie konieczności upgrade'u bazy.
Awatar użytkownika
MStaniszczak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Trochę co innego miałem na myśli mówić że będzie trudniej:-D
Konieczność instalacji:
- Pytona
- bibliotek do pythona
- na końcu programu,
- sposób odpalania programu (no to się obejdzie)

Ale już wiem jak to rozwiązać (mam nadzieję)
ODPOWIEDZ