teoretyczne rozważania na temat końcówki i korektora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: teoretyczne rozważania na temat końcówki i korektora
Załączam przybliżony schemat. Jeszcze nie wszystko jest naniesione. Nie są dobrane elementy zasilacza. Brak cabsima i sztucznego obciążenia.
painlust, a nie myślałeś nad wsadzeniem typowego inwertera na duotriodzie? Sztucznie go "dociążając" na wyjściu może uzyskałbyś lepszy efekt, niż z takiej końcówki? Albo zamiast tego typowy stopień SE z "zafiksowaną" opcją obniżenia napięcia S2 i zmniejszenia napięcia polaryzacji S1?
Jakim programem rysujesz schematy?
Nic więcej poza tymi lampami trafo nie uciagnie.
mbeldyga pisze:Jakim programem rysujesz schematy?
tym samym od wielu lat - paintem.
A najlepsza "lampowa" biblioteka do Painta to schematy ze strony Tomapainlust pisze:mbeldyga pisze:Jakim programem rysujesz schematy?
tym samym od wielu lat - paintem.

A masz coś przeciw? 

Pain absolutnie nie. Trzeba sobie jakos radzic, ja tez glownie w paincie rysuje i biore elementy z czego sie da a taka stronka Toma to genialne zrodlo wszelkich obrazkow elementow moim zdaniempainlust pisze:A masz coś przeciw?

Też tak robiłem, potem zainstalowałem Eagle'a 

pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Mam Eagle'a, ale przyzwyczajenie przyzwyczajeniem i mogę w robocie schematy zmieniać jak ten powyżej.
Trzeba przyznać że jak ktoś nauczy się operować ctrl+c i ctrl+v to schematy w paincie faktycznie szybko powstają.
Co do tematu samego, próbował ktoś sklecić wzmacniaczyk na ECC81 połączonej równolegle w SE ? Coś na wzór fenderowskiego reverbu.
Co do tematu samego, próbował ktoś sklecić wzmacniaczyk na ECC81 połączonej równolegle w SE ? Coś na wzór fenderowskiego reverbu.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Tez mam Eagle'a ale szczerze powiem że albo ja jestem zbyt "tempy" albo ten program jakis nie bardzo bo sie z nim jakis czas bawilem i wiele z tego nie wyszlo. A paint to 10 min i schemacik naskrobany jak "ta lala" 

Wicker pisze:Trzeba przyznać że jak ktoś nauczy się operować ctrl+c i ctrl+v to schematy w paincie faktycznie szybko powstają.
Widziałem Grunthella z końcówką na ECC85 czyli lampa podobna. Niestety schematu tego nie widziałem.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Znalazłem kiedys coś takiego na połówce ECC81:
http://cool386.tripod.com/amps/12AT7amp.jpg
Źródło: http://cool386.tripod.com/amps/amps.html
http://cool386.tripod.com/amps/12AT7amp.jpg
Źródło: http://cool386.tripod.com/amps/amps.html
Ostatnio zmieniony pt, 13 sierpnia 2010, 10:16 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Dość rzadko spotykana lampa jako końcówka, pamiętam że kiedyś ten temat był poruszony na forum i było napisane dlaczego nie warto bawić się w taki układ na ECC83, ale już nie pamiętam dlaczego. Zmierzam do tego, że projektuję płytkę do maleństwa na ECC81 w końcówce i 2 stopniowym preampie na 6N2P, staram się to zmniejszyć jak najbardziej się da, korekcja to jedynie volume. Trafo chcę zastosować niewielkie sieciowe Indela, tak, bez szczeliny, ale przy tej mocy nie zamierzam się tym przejmować.painlust pisze:Widziałem Grunthella z końcówką na ECC85 czyli lampa podobna. Niestety schematu tego nie widziałem.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł