Witam !
Jak w temacie potrzebuje pomocy znawców radia Pionier.Odbiera PR1 , ale strasznie cicho,przy skreconym potencjometrze głosnosci na full, ledwo co słychac w głosniku.Co sprawdziłem: wymieniłem lampy z innego Pioniera - bez rezultatu. Zamieniłem przełacznik zakresów - bez rezultatu. Zmierzyłem napiecia -w zasadzie nieiwele sie róznia od Pioniera który gra bardzo głosno.Zamieniłem głosnik wraz z trafem- bez rezultatu.Czy efektem cichego odbioru moze byc p.cz .Kiedys radio było strojone i p.cz powinna byc ok. Co by tu jeszcze sprawdzic ??
Pozdrawiami z góry dziekuje za podpowiedz.
Pionier - cicho odbiera
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Pionier - cicho odbiera
KS....
-
- 6250...9374 posty
Re: Pionier - cicho odbiera
No właśnie, kiedyś była strojona p.cz. Może się rozstroiło? Miałem tak w Figaro, kiedyś grało ale się rozstroiło
Może być też tak że kondensator 200pF w kubku p.cz. padł, wtedy podczas próby nastrojenia nie będzie to możliwe.

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 250...374 postów
Profilaktycznie wymieniłbym kondensator sprzęgający (tam chyba jest 10nF) + strojenie ,najpierw p.cz.
Strojenie czyni cuda
Strojenie czyni cuda

szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
-
- 3125...6249 postów
To się narobiłeś z tym przełącznikiem.
Najpierw sprawdź czy Ci wzmacniacz pracuje,sprawdź wyprowadzenia potencjometru (czy nie urwany przewód,kondensator)
Sprawdź kondensator na uzwojeniu pierwotnym trafa głośnikowego (zwarty)
Kondensatory,zwłaszcza sprzęgający.
P.cz i obwody wejściowe - strojenie.
Najpierw sprawdź czy Ci wzmacniacz pracuje,sprawdź wyprowadzenia potencjometru (czy nie urwany przewód,kondensator)
Sprawdź kondensator na uzwojeniu pierwotnym trafa głośnikowego (zwarty)
Kondensatory,zwłaszcza sprzęgający.
P.cz i obwody wejściowe - strojenie.
merk1 pisze:Witam !
Jak w temacie potrzebuje pomocy znawców radia Pionier.Odbiera PR1 , ale strasznie cicho,przy skreconym potencjometrze głosnosci na full, ledwo co słychac w głosniku.Co sprawdziłem: wymieniłem lampy z innego Pioniera - bez rezultatu. Zamieniłem przełacznik zakresów - bez rezultatu. Zmierzyłem napiecia -w zasadzie nieiwele sie róznia od Pioniera który gra bardzo głosno.Zamieniłem głosnik wraz z trafem- bez rezultatu.Czy efektem cichego odbioru moze byc p.cz .Kiedys radio było strojone i p.cz powinna byc ok. Co by tu jeszcze sprawdzic ??
Pozdrawiami z góry dziekuje za podpowiedz.
Problemem są mocno rozstrojone filtry p.cz. Padają kondesatory w tych filtrach co skutkuje tym że nie da rady zestroić p.cz.
Są to kondesatory mikowe gdzie typowym uszkodzeniem jest przerwa w kondesatorze (brak kontaktu wyprowadzeń z okładzinami kondesatora).