witam jest to mój pirwszy post . Mam nadzieje że wybrałem do tego tematu dobry dział ; ] (jeśli nie, prosze o przeniesienie )
Dotychczas bawiłem się amatorsko w elektronike, jednakże nigdy w lampy . Do czasu kiedy kolega pokazał mi swój wzmacniacz wtedy postanowiłem samemu zgłębić magie lamp : )
I tu właśnie powstał projekt. Zbudować wzmacniacz lampowy do którego zostanie podłączony gramofon lampowy oraz lampowe radio . Wszystko własnej produkcji.Miało by to wygladać jak zestaw segmentów, w stylu retro oczywiście. I tutaj kilka spraw do was :
-prosił bym o schematy wzmacniacza gramofonu oraz radia (wiem że pewnie wiele tego jest na forum ale chodzi mi o dobranie wszystkiego żęby idealnie ze sobą działało )
-na jakich lampach budować?
-na jakich zasilaczach? (posiadam z odzysku 2 zasilacze z tunera ,nadadzą sie ? potem postaram się dodać zdjęcie i dane )
-szukać części z odzysku? czy raczej nowe ?
dodam tylko że posiadam zaplecze elektroniczne oraz ewentualną pomoc elektronika
nakręciłem się na tenm projekt dlatego mam nadzieje zę pomożecie ; ]
Proszę poprawić pisownię (literówki, interpunkcja, jeżeli to możliwe to jeszcze "ogonki" w polskich literach). Zdania proszę zaczynać z dużej litery, a w tekście stosować poprawną interpunkcję. Po poprawieniu tekstu uwagi te można usunąć.
Temat przeniosłem do działu "Lampy dla początkujących".
R.
lampowy zestaw audio pomoc w budowie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
-
- 625...1249 postów
Re: lampowy zestaw audio pomoc w budowie
Po pierwsze radzę szybko poprosić moderatora o przeniesienie do działu "Lampy dla początkujących"
(to nie jest ujma na honorze). Po drugie spróbowałeś sie przekopać przez tematy tam poruszane? Wiele z nich dotyczy takich właśnie problemów. Wydaje mi sie że raczej nie dostaniesz gotowego zestawu schematów. Raczej trzeba czytać i pytać, i tak w kółko
Fajna książka jest "Proste konstrukcje lampowe audio".
Na pytanie czy na częściach z odzysku czy na nowych to raczej sam musisz odpowiedzieć bo ty znasz swoje mozliwości finansowe. Nie wszstko z tzw odzysku nadaje sie do użytku. Ale np są lampy NOS (new old stock) czyli po prostu stare ale nigdy nieużywane i mozna dość dużo tego znaleźć na allegro lub w sklepach internetowych. Co do zasilaczy z tunera to raczej nie nadadzą się bo w układach lampowych potrzebujesz wysokich napięć zasilajacych.

Na pytanie czy na częściach z odzysku czy na nowych to raczej sam musisz odpowiedzieć bo ty znasz swoje mozliwości finansowe. Nie wszstko z tzw odzysku nadaje sie do użytku. Ale np są lampy NOS (new old stock) czyli po prostu stare ale nigdy nieużywane i mozna dość dużo tego znaleźć na allegro lub w sklepach internetowych. Co do zasilaczy z tunera to raczej nie nadadzą się bo w układach lampowych potrzebujesz wysokich napięć zasilajacych.
Ostatnio zmieniony ndz, 8 sierpnia 2010, 15:47 przez Wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtek
-
- 3125...6249 postów
Zdradzisz nam, czy zrobiłeś już taki zestaw półprzewodnikowy? Jeśli nie, to lampowego też nie zrobisz.
-
- 6250...9374 posty
Tranzystorowego nie trzeba nawet robić, kupić taniutko starsze markowe klocki (jakie, oto jest pytanie...) albo poszperać w czerwonych kontenerkach...Kolego sqóra witam na pokładzie, poczytaj na naszym forum o walkach z tunerem UKF lampowym i oceń siły na zamiary, samo nakręcenie się nie wystarczy.
-
- 3125...6249 postów
Pytanie było retoryczne, ponieważ wątek jest w stylu: "Miałem sen, piękny sen, a w tym śnie..."