Kula Plazmowa na lampach i TVL-40
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Kula Plazmowa na lampach i TVL-40
Witam wszystkich
Znalazłem na Forum taki wątek viewtopic.php?f=8&t=3786&start=15 i postanowiłem zbudować te cacko, udało mi się skompletować wszystkie potrzebne elementy po za jednym TVL-62 na dzień dzisiejszy dostałem trafo TVL-40 i tu mam pytanie do kolegów czy równie dobrze mogę zastosować te trafo TVL-40.
Na zamieszczonym zdjęciu widać układ pinów tego trafa Czy istniejące uzwojenia w cewce mogę zostawić czy też muszę nawinąć nowe, proszę o rady i wskazówki.
Pozdrawiam
Znalazłem na Forum taki wątek viewtopic.php?f=8&t=3786&start=15 i postanowiłem zbudować te cacko, udało mi się skompletować wszystkie potrzebne elementy po za jednym TVL-62 na dzień dzisiejszy dostałem trafo TVL-40 i tu mam pytanie do kolegów czy równie dobrze mogę zastosować te trafo TVL-40.
Na zamieszczonym zdjęciu widać układ pinów tego trafa Czy istniejące uzwojenia w cewce mogę zostawić czy też muszę nawinąć nowe, proszę o rady i wskazówki.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Kula Plazmowa na lampach i TVL-40
TVL 40 to transformator wysokiego napięcia od odbiornika Libra, które współpracowało z lampą PL504. Możesz je zastosować w tym układzie.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 25...49 postów
Rozumiem ale pod które uzwojenia podłączyć, bo w poście do którego podałem link Autor nie podaje pod które piny należy się podłączyć
-
- 3125...6249 postów
Końcówka 12 do katody PY88, końcówka 11 do anody PL504
-
- 25...49 postów
Rozumiem pod wieczór wkleję zdjęcie ze schematem układu połączeń. Udało mi się znaleźć schemat do tego TV o którym wspomniałeś.
Do tego TVL-40 mam jeszcze cewkę WN z kapturem na lampę DY86 czy muszę stosować tą lampę czy mogę bezpośrednio puścić WN na kulę. Kulę która posiadam jest tego typu jak można kupić na Allegro tylko moja nie działa kupiłem uszkodzoną i chcę ją przerobić.
Do tego TVL-40 mam jeszcze cewkę WN z kapturem na lampę DY86 czy muszę stosować tą lampę czy mogę bezpośrednio puścić WN na kulę. Kulę która posiadam jest tego typu jak można kupić na Allegro tylko moja nie działa kupiłem uszkodzoną i chcę ją przerobić.
-
- 3125...6249 postów
Kula plazmowa nie będzie działać na prądzie jednokierunkowym, więc DY86 może się przydać jedynie do układów wymagających wysokiego napięcia stałego np. do liftera.
-
- 3125...6249 postów
TVL40 = TVL60 z lampą prostowniczą DY86 zamiast stosu selenowego TV18. Prostownika i tak tu się nie stosuje, więc uzwojenie zarzeniowe można zostawić nieobciążone. TVL60 może różnić się od TVL60 nieistotnymi tu szczegółami jak liczba zwójów dla cewek odchylających.Bodziodan pisze:Witam wszystkich
Znalazłem na Forum taki wątek viewtopic.php?f=8&t=3786&start=15 i postanowiłem zbudować te cacko, udało mi się skompletować wszystkie potrzebne elementy po za jednym TVL-62 na dzień dzisiejszy dostałem trafo TVL-40 i tu mam pytanie do kolegów czy równie dobrze mogę zastosować te trafo TVL-40
Należy jednak zadbać aby napięcie szczytowe anody lampy PL504 nie przekroczyło 7kV. W tym celu konieczne może okazać się dołaczenie kondensatora rurkowego na napięcie 6,3kV i pojemności kilkudziesięciu pF miedzy anodą PL504 a katodą PY88. Taki kondensator był fabrycznie stosowany w telewizorach z tymi transformatorami i powinien się tam znajdować. Czasem jednak przy wymianie TVL-a zaniedbywano przełożenia kondensatora, i skutki były opłakane: lampa PL504 ulegała zamordowaniu w niecałe pół roku, tracąc warstwę emisyjną katody

-
- 25...49 postów
Witam ponownie
W umieszczonych zdjęciach widać schemat układu i wzór płytki która zapewne jak wiem nie będzie ostateczną wersją.
I tu pytanie czy aby wszystko poprawnie wykonałem chodzi mi o układ połączeń.
Bo na schemacie napięcie idzie z Anody PL504 na uzwojenie po czym wchodzi na Katodę PY88 i drugie uzwojenie wyjście tego drugiego uzwojenia jest podłączone do cewki WN, a z tego co ja zrobiłem nie bardzo to tak samo wychodzi możliwe że zrobiłem błąd jeżeli tak to proszę o wskazówkę w którym miejscu.
Pozdrawiam
W umieszczonych zdjęciach widać schemat układu i wzór płytki która zapewne jak wiem nie będzie ostateczną wersją.
I tu pytanie czy aby wszystko poprawnie wykonałem chodzi mi o układ połączeń.
Bo na schemacie napięcie idzie z Anody PL504 na uzwojenie po czym wchodzi na Katodę PY88 i drugie uzwojenie wyjście tego drugiego uzwojenia jest podłączone do cewki WN, a z tego co ja zrobiłem nie bardzo to tak samo wychodzi możliwe że zrobiłem błąd jeżeli tak to proszę o wskazówkę w którym miejscu.
Pozdrawiam
-
- 25...49 postów
A co sądzicie o takim podłączeniu lamp do transformatora jak na rysunku poniżej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 6250...9374 posty
http://sites.google.com/site/krzkomar/tvl31..i wszystko powinno być jasne. Kolego Bodziodan, zapomnieliście o cewce WN...
-
- 25...49 postów
Czy do tego układu zamiast lampy EL36 mogę podstawić PL504 bo akurat taką mam i czy mój TVL-40 będę mógł śmiało wstawić zamiast tego TVL-31 jeżeli tak to zabieram się do składania urządzenia.
-
- 3125...6249 postów
Oba te transformatory przystosowane są do współpracy z PL500/504.
-
- 25...49 postów
Kolega "cirrostrato" polecił inny układ ale właśnie jest małe ale na które od razu nie zwróciłem uwagi otóż mój TVL40 ma 8 nóżkę jako NC a według tego schematu na 8 nóżkę powinno wchodzić napięcie +275V przez kondensator C6-0.022uF/1000V na obecną chwilę będę musiał załatwić odpowiednie trafo lub doszukać się informacji o ilości zwojów w poszczególnych cewkach w tym TVL-31 aby go przezwoić.
Może ktoś z kolegów ma taką rozpiskę na temat ilości zwojów danej cewki w tym transformatorku.
Pozdrawiam
Bodziodan
Może ktoś z kolegów ma taką rozpiskę na temat ilości zwojów danej cewki w tym transformatorku.
Pozdrawiam
Bodziodan
-
- 6250...9374 posty
Dowolny antaresowaty schemat telewizora i masz podłączenie TVL40, o przewijaniu cewek anodowych nawet nie myśl, niedawno (nikt nie kupił) dziesięć cewek anodowych TVL31 za 10zł, całe trafa (nowe) 3-10zł. Popatrz na schemat polskiego telewizora lampowego z lat 63-75(TVL25-31) lub z lat 75-85 (TVL40-60), tam jest za każdym razem to samo połączenie (ew. inna numeracja wyprowadzeń ale jak się chwilę pomyśli..) bo i cewki odchylające i zasilanie było przez kilkadziesiąt lat nie zmieniane. Moim zdaniem łączenie wyprowadzeń trafa WN na PCB to przerost formy nad treścią a mogą być problemy z przebiciem, układ zawiera niewiele elementów a ew. zmiany zmuszą do wykonania nowej płytki. Na początek odpal układ w pająku, kilka godzin i zobaczysz jak/czy działa.
-
- 25...49 postów
Znalazłem tą aukcję i napisałem do wystawiającego czy ma jeszcze te cewki na sprzedaż jak kupię to jedną poświęcę i rozwinę, co do płytki to faktycznie masz rację nie będę jej robił ale wszystko i tak będę miał na płytce tylko tyle że poszczególne piny od podstawek i transformatora będą naniesione bez ścieżek reszta elementów będzie na pająku faktycznie ułatwi mi to montaż.
Z lampami to od niedawna walczę pierwszą konstrukcję jaką wykonałem to prosty wzmacniacz na ECL86 tak więc proszę o wyrozumiałość jak za dużo się pytam, z pozostałą elektronika to nie mam problemów.
Pozdrawiam
Bodziodan
-------------------------------------------------------------------------------
Na dzień dzisiejszy czeka ma dostawę dwóch nowych transformatorów TVL62 i cewek anodowych TVL31 będę mógł wykonać obydwa projekty i zobaczyć jaka jest różnica w działaniu.
Z lampami to od niedawna walczę pierwszą konstrukcję jaką wykonałem to prosty wzmacniacz na ECL86 tak więc proszę o wyrozumiałość jak za dużo się pytam, z pozostałą elektronika to nie mam problemów.
Pozdrawiam
Bodziodan
-------------------------------------------------------------------------------
Na dzień dzisiejszy czeka ma dostawę dwóch nowych transformatorów TVL62 i cewek anodowych TVL31 będę mógł wykonać obydwa projekty i zobaczyć jaka jest różnica w działaniu.