Witam !
Korzystając ze stosownej ku temu zadaniu pogody - 45 stopni w słońcu - wyczyściłem 2 tkaniny głośnikowe , jedna do Menueta ,druga do Imperial Strassfurt z 1939 r. Obydwie tkaniny były oryginalne, a problem polegał na tym, iż były one przyklejone do podłoża. Nie chciałem ich odklejać od tektury , tym bardziej że w przypadku Imperialu tektura była w części fabrycznie wygięta w formę ćwierćwałka. Zrobiłem zdjęcia sprzed czyszczenia 1068 i 1070 oraz po czyszczeniu 1071 i 1072.
Na zdjęciach efekt nie jest tak zdecydowanie widoczny, jednak w rzeczywistosci jest zupełnie nieżle.
Czyszczenie było wykonane pianką do dywanów , który to specyfik ma tę zaletę ,że mało zwilża podłoże co jest bardzo istotne dla tekturowego podłoża.
A czym koledzy czyszczą lub piorą stare tkaniny ?
P.s.
Tkanina do Menueta nie jest mi potrzebna , zainteresowanych proszę o kontakt na prv.
Pozdrawiam ed_net
Czyszczenie tkaniny osłaniającej głośnik.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Czyszczenie tkaniny osłaniającej głośnik.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Re: Czyszczenie tkaniny osłaniającej głośnik.
Witaj.Odklejałem na wilgotno i prałem delikatnie ręcznie w letniej wodzie.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
-
- 625...1249 postów
Witam !
Sezon urlopowy ; lutowanie nie idzie bo za gorąco za to ja w tym czasie odnawiam skrzynki. Wcześniej pokazałem wyczyszczoną tkaninę a dzisiaj czas na fotki skrzynki . Odnowiłem skrzynkę radia Imperial Strassfurer z 1939r.
Tym razem lakier nie był zupełnie zniszczony więc zastosowałem metodę gruntownego odświeżenia.
Po przetarciu lakieru papierem ściernym i gąbką ścierną kilkakrotnie nacierałem fornir tamponem nasączonym lakierobejcą.
Po każdym natarciu trzeba odczekać aż poprzednia warstwa wyschnie jak przy politurze - podobna technologia.
Złote paseczki wykonane farbą w sprayu po zabezpieczeniu reszty skrzynki papierem.
Z uzyskanego efektu jesteśmy z moją osobistą kontrolą zadowoleni ( jest zgoda na wstawienie radia do salonu )
a koledzy mogą ocenić sami ze zdjęć.
Teraz radio poczeka na środek z lampą ECL 11 vel ECL 86 a do roboty idzie następna skrzynka Korting.
Pozdrawiam ed_net
Sezon urlopowy ; lutowanie nie idzie bo za gorąco za to ja w tym czasie odnawiam skrzynki. Wcześniej pokazałem wyczyszczoną tkaninę a dzisiaj czas na fotki skrzynki . Odnowiłem skrzynkę radia Imperial Strassfurer z 1939r.
Tym razem lakier nie był zupełnie zniszczony więc zastosowałem metodę gruntownego odświeżenia.
Po przetarciu lakieru papierem ściernym i gąbką ścierną kilkakrotnie nacierałem fornir tamponem nasączonym lakierobejcą.
Po każdym natarciu trzeba odczekać aż poprzednia warstwa wyschnie jak przy politurze - podobna technologia.
Złote paseczki wykonane farbą w sprayu po zabezpieczeniu reszty skrzynki papierem.
Z uzyskanego efektu jesteśmy z moją osobistą kontrolą zadowoleni ( jest zgoda na wstawienie radia do salonu )
Teraz radio poczeka na środek z lampą ECL 11 vel ECL 86 a do roboty idzie następna skrzynka Korting.
Pozdrawiam ed_net
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Pięknieed_net pisze:Witam !
Pozdrawiam ed_net

Ma kolega rękę do renowacji - polecam spróbować politurę

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Witam ponownie !
Dziękuję koledze Zagore za wsparcie duchowe a wywołany do tablicy odpowiadam że politurę stosuję bardzo często do renowacji skrzynek.Ta lakierobejca była wyjątkiem który zastosowałem przy nieznacznie zniszczonym lakierze.
Zdjęcia z politurą były np przy moim poście z wtorku 18 maja tego roku pt Radio Mikrofona 409 i inne wcześniejsze.
Na prezentację czeka natomiast Radione gdzie udało mi się osiągnąć efekt cieniowania pod politurą.
Przyznaję się że w dziedzinie odnawiania skrzynek jestem kompletnym samoukiem, ale bardzo lubię to robić.
Pozdrawiam ed_net
Dziękuję koledze Zagore za wsparcie duchowe a wywołany do tablicy odpowiadam że politurę stosuję bardzo często do renowacji skrzynek.Ta lakierobejca była wyjątkiem który zastosowałem przy nieznacznie zniszczonym lakierze.
Zdjęcia z politurą były np przy moim poście z wtorku 18 maja tego roku pt Radio Mikrofona 409 i inne wcześniejsze.
Na prezentację czeka natomiast Radione gdzie udało mi się osiągnąć efekt cieniowania pod politurą.
Przyznaję się że w dziedzinie odnawiania skrzynek jestem kompletnym samoukiem, ale bardzo lubię to robić.
Pozdrawiam ed_net
-
- 2500...3124 posty
Czyli tak jak jaed_net pisze: Przyznaję się że w dziedzinie odnawiania skrzynek jestem kompletnym samoukiem, ale bardzo lubię to robić.
Pozdrawiam ed_net

Wołyń 1943. Pamiętamy!