Podłączenie dwóch różnych głośników wysokotonowych.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- artekd
- 15...19 postów
- Kontakt:
Podłączenie dwóch różnych głośników wysokotonowych.
Witam!
Mam takie pytanie: jak podłączyć 2 różne głośniki wysokotonowe GDWT 9/100FP
z GDWT 12-19/150,8 w tej samej kolumnie? Oryginalnie był jeden piezo.
Pozdrawiam,
Artur
Mam takie pytanie: jak podłączyć 2 różne głośniki wysokotonowe GDWT 9/100FP
z GDWT 12-19/150,8 w tej samej kolumnie? Oryginalnie był jeden piezo.
Pozdrawiam,
Artur
Ostatnio zmieniony pn, 9 sierpnia 2010, 08:41 przez artekd, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Line array na 10cm Teslach
Odpowiem dwoma pytaniami na jedno.artekd pisze:Witam !
- Mam takie pytanie jak podłączyć 2 rózne głośniki wysokotonowe GDWT 9/100FP
z GDWT 12-19/150,8 w tej samej kolumnie .Orginalnie był jeden piezo. ?
Pozdrawiam
Artur
-Po co chcesz łączyć dwie różne tuby?
-Dlaczego pytasz w wątku o zupełnie czymś innym?
- artekd
- 15...19 postów
- Kontakt:
Witam !
Piszę tutaj ponieważ nie wiem gdzie temat podłczyć.A dlaczego akurat dwa rózne głosniki to podsyłem fotkę kolumn./nie ma możliwości podłczenia 2 takich samych bez wiekszej ingerencji w obudowę/
Piszę tutaj ponieważ nie wiem gdzie temat podłczyć.A dlaczego akurat dwa rózne głosniki to podsyłem fotkę kolumn./nie ma możliwości podłczenia 2 takich samych bez wiekszej ingerencji w obudowę/
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Teraz rozumiem, trzeba było od razu, że estradówka. Więc domyślam się, że potrzebujesz dużej mocy i jedną tubką nie obskoczysz. W takim razie łączysz dwie szeregowo lub równolegle - tak żeby zgadzała się impedancja. Jeżeli basowe są równoległe po 8R, to tubki zrób tak samo. Będziesz tylko musiał zrobić zwrotnicę, a do tego potrzebujesz wiedzieć jak wysoko grają basowe i jaką mają skuteczność, żeby się dopasować z tubkami.
Chociaż z drugiej strony te basowe nie wyglądają tak potężnie, żeby jedna prostokątna tubka nie dała rady, szczególnie że będziesz ją ciąć rezystorem.
Chociaż z drugiej strony te basowe nie wyglądają tak potężnie, żeby jedna prostokątna tubka nie dała rady, szczególnie że będziesz ją ciąć rezystorem.
- artekd
- 15...19 postów
- Kontakt:
Witam !
Te 2 basowe / niskotonowe/ to nie widomo dokładnie co to jest , brak oznaczeń , ale są każdy po 16 Ohm, połączonych równolegle.Natomisat te co planuje wysokotonowe podłaczyć to każdy ma po 8 Ohm.
Myślę co by ich podłczyć każdy oddzielnie przez kondensator , a przed kondensatorami żarówkę 10W/12 V zabezpieczającą.
Dobrze tak bedzie ?
Pozdrawiam
Artur
Te 2 basowe / niskotonowe/ to nie widomo dokładnie co to jest , brak oznaczeń , ale są każdy po 16 Ohm, połączonych równolegle.Natomisat te co planuje wysokotonowe podłaczyć to każdy ma po 8 Ohm.
Myślę co by ich podłczyć każdy oddzielnie przez kondensator , a przed kondensatorami żarówkę 10W/12 V zabezpieczającą.
Dobrze tak bedzie ?
Pozdrawiam
Artur
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Jeżeli basowe to klasyczny no-name, to ze spokojem daj tylko jedną tubkę. Prostokątna jest mocniejsza. Kwadratowy otwór zaślep i z głowy.
Sugeruję ciąć przynajmniej drugim rzędem. Co do żarówki, to i tak będziesz musiał dodać ekstra szeregowy rezystor (a najlepiej i szeregowy, i równoległy), bo skuteczność tubki będzie za duża i będzie jazgotać jak diabli. Dwa basowe nie będą miały więcej jak 93-94dB, no może 96 jak są dobre. Tubka o ile pamiętam sięga okolic 104dB. Jak widzisz jest dużo do obcięcia, a mocy jednej tubce spokojnie wtedy wystarczy.
Czym chcesz to napędzać?
Sugeruję ciąć przynajmniej drugim rzędem. Co do żarówki, to i tak będziesz musiał dodać ekstra szeregowy rezystor (a najlepiej i szeregowy, i równoległy), bo skuteczność tubki będzie za duża i będzie jazgotać jak diabli. Dwa basowe nie będą miały więcej jak 93-94dB, no może 96 jak są dobre. Tubka o ile pamiętam sięga okolic 104dB. Jak widzisz jest dużo do obcięcia, a mocy jednej tubce spokojnie wtedy wystarczy.
Czym chcesz to napędzać?
- artekd
- 15...19 postów
- Kontakt:
Witam !
Mam zamiar podłączyć Crown XLS 2500 . To są kolumny tandetne w sumie / jakieś ok 400 zł wydałem za orginał/ , ale grają .Wstawiłem 2 wysokotonowe z rezystorami również- postaram sie zrobic fotki i podesłać , tylko jakoś tak tego basu za mało .
Pozdrawiam
Artur
Mam zamiar podłączyć Crown XLS 2500 . To są kolumny tandetne w sumie / jakieś ok 400 zł wydałem za orginał/ , ale grają .Wstawiłem 2 wysokotonowe z rezystorami również- postaram sie zrobic fotki i podesłać , tylko jakoś tak tego basu za mało .
Pozdrawiam
Artur
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Podłączenie dwóch różnych głośników wysokotonowych.
Kwestia definicji basu. Mnie się wydaje, że tego typu głośniki, strojone na oko na 70-80Hz w ogóle nie przetwarzają takiego zakresu.
Druga tubka moim zdaniem zbędna. Jakie rezystory zastosowałeś? I jakiego rzędu filtr, bo dobry filtr spowoduje, że jedna tubka zniesie więcej niż obie z filtrem słabszym.
Druga tubka moim zdaniem zbędna. Jakie rezystory zastosowałeś? I jakiego rzędu filtr, bo dobry filtr spowoduje, że jedna tubka zniesie więcej niż obie z filtrem słabszym.
- artekd
- 15...19 postów
- Kontakt:
Witam !
- Szczerze mówiąc ta zwrotnica to była zmontowana "tak na chwilę" z tego co pod ręką było z wykorzystaniem starej zwrotnicy oryginalnej .Cewka , parametrów nie mierzyłem , zaopatruje ona te 2 niskotonowe głośniki .Natomiast tor wysokotonowy : kondenstator 4,7 uF i od niego po jednym reystorze 2,2 Ohm do mniejszego głośnika i 4,7Ohm do wiekszego / tego prostokątnego .
Tak na "oko" to ta cewka z oryginału to strasznie mizerna ( cienki przekrój drutu - ok 0,5mm) / producent twierdzi że kolumna ma wytrzymać ok1000 W ?/) .
W załączeniu fotka wzmacniacza / końcówki mocy/
- Szczerze mówiąc ta zwrotnica to była zmontowana "tak na chwilę" z tego co pod ręką było z wykorzystaniem starej zwrotnicy oryginalnej .Cewka , parametrów nie mierzyłem , zaopatruje ona te 2 niskotonowe głośniki .Natomiast tor wysokotonowy : kondenstator 4,7 uF i od niego po jednym reystorze 2,2 Ohm do mniejszego głośnika i 4,7Ohm do wiekszego / tego prostokątnego .
Tak na "oko" to ta cewka z oryginału to strasznie mizerna ( cienki przekrój drutu - ok 0,5mm) / producent twierdzi że kolumna ma wytrzymać ok1000 W ?/) .
W załączeniu fotka wzmacniacza / końcówki mocy/
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Z takim rezystorem, to nic dziwnego, że tubka jazgocze, bo jest za mało tłumiona. Na dodatek za nisko cięta, będą zgrzyty i magic smoke...
- artekd
- 15...19 postów
- Kontakt:
Witam !
Wobec tego jakie były by propozycje rozwiązania problemu / szkoda mi wyrzucać ten drugi głosnik wysokotonowy/.?
Pozdrawiam
Artur
Wobec tego jakie były by propozycje rozwiązania problemu / szkoda mi wyrzucać ten drugi głosnik wysokotonowy/.?
Pozdrawiam
Artur
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Zadanie domowe nr1:
Skuteczność prostokątnej tubki wynosi w przybliżeniu 103dB. Załóżmy, że basowe mają 93dB. Znajdź potrzebne rezystory.
Zadanie domowe nr2:
Prostokątna tubka nie powinna grać niżej, niż 4kHz przy prostym filtrze. Nawet przy trzecim rzędzie nie ryzykowałbym niżej niż 2,5kHz. Tobie pozostawiam obliczenie wartości elementów.
A drugiej tubki nie wyrzucaj. Odłóż na później, jeszcze się może przydać. W tej paczce jest potrzebna mniej więcej jak hamulec na koło zapasowe
Skuteczność prostokątnej tubki wynosi w przybliżeniu 103dB. Załóżmy, że basowe mają 93dB. Znajdź potrzebne rezystory.
Zadanie domowe nr2:
Prostokątna tubka nie powinna grać niżej, niż 4kHz przy prostym filtrze. Nawet przy trzecim rzędzie nie ryzykowałbym niżej niż 2,5kHz. Tobie pozostawiam obliczenie wartości elementów.
A drugiej tubki nie wyrzucaj. Odłóż na później, jeszcze się może przydać. W tej paczce jest potrzebna mniej więcej jak hamulec na koło zapasowe

- artekd
- 15...19 postów
- Kontakt:
Witam !
He dobre to ostatnie zdanie
. Wobec tego tak zrobię jak Mówiłeś z tymi zadaniami domowymi
, a drugi głośnik zostawię - dla ozdoby
Pozdrawiam
Artur
He dobre to ostatnie zdanie

Pozdrawiam
Artur