Podmiana EF86 na EF80

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Podmiana EF86 na EF80

Post autor: Maciek1 »

Witam.

W piątek nasz pan od techniki ("Szwejk") (gdy dowiedział się o moim hobby i o tym ,że zrobiłem działający poprawnie wzmacniacz lampowy) powiedział,że może mi dać dwie sztuki lamp EF 80 pod waruniem ,że przedstawię sensowny schemat z wykorzystaniem tej lampy.
( Po ogołoceniu rodziny z prawie wszystkich lamp radiowych nie mogłem przepuścić takiej okazji. jestem w trakcie wykonywania wielkiego projektu wzmacniacza uniwersalnego do komputera i EF 80 Można by zastosować w układzie WA i podpiąć słuchawki(wiem przesadzam z tymi słuchawkowcami ale szukam fajnego schematu do tego projektu))

Znalazłem w necie schemat załączam go do postu.

1.Jakie zmiany trzeba poczynić aby w miejsce EF 86 wsadzić EF 80?.

2.Czy taki układ wysteruje słuchawki?.

Za wszystie odpowiedzi serdeczne dzięki

Maciek1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 14 maja 2005, 20:12 przez Maciek1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 14 maja 2005, 20:11 przez Maciek1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Lampy te różnią się nieco przeznaczeniem. EF86 jest typową pentodą niskiej częstotliwości małej mocy przy produkcji której największy nacisk położono na uzyskanie dobrej liniowości oraz niskich szumów i małego poziom mikrofonowania, natomiast EF80 jest pentodą w.cz. W przedstawionym przez Ciebie układzie wtórnika katodowego obie lampy będą co prawda pracować podobnie, ale i tak układ ten nie wysteruje w sposób poprawny niskoomowych słuchawek. Słychać coś będzie, ale mała pojemność kondensatora wyjściowego (0,22μF) bardzo ograniczy pasmo od strony niskich częstotliwości, a zbyt niski prąd anodowy obu lamp spowoduje, że moc oddawana do słuchawek będzie niewielka.
Pozdrawiam.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeśli dodał bym jeszcze dwa stopnie mcz na np.ecc83 to wtedy wysterowało by słuchawki poprawnie????? :?:
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Maciek1 pisze:Jeśli dodał bym jeszcze dwa stopnie mcz na np.ecc83 to wtedy wysterowało by słuchawki poprawnie?????

Przedstawiony przez Ciebie stopień nie posiada wzmocnienia napięciowego (jest ono mniejsze od jedności), jednak nie to stanowi główny problem w poprawnej współpracy tego układu z słuchawkami. Problemem tym jest mała wydajność prądowa, której nie poprawi dodatkowy stopnień wzmocnienia napięciowego zbudowany na triodzie ECC83.
Spróbujmy to przeanalizować. W tym celu załóżmy, że posiadasz słuchawki o impedancji 32Ω i chcesz mieć możliwość wysterowania ich maksymalną mocą 0,1W. Moc taką uzyskasz doprowadzając do słuchawek napięcie m.cz o wartości 1,8V, co wymaga prądu około 56mA (wartość skuteczna). Wartości skutecznej prądu 56mA odpowiada wartość szczytowa równa 79mA, a zalecaną wartością prądu anodowego dla lampy EF86 jest zaledwie 3mA (10mA dla EF80).
A teraz kwestia zapewnienia odpowiedniego wzmocnienia napięciowego. Lampa ECC83 umożliwia uzyskanie wzmocnienia napięciowego do 80 razy. Ty natomiast potrzebujesz wzmocnienia o wartości zaledwie 2,3 raza by typowy poziom 0db, znajdujący się np. na wyjściu odtwarzacza CD (odpowiada on napięciu 0,775V) wzmocnić do wartości 1,8V (potrzebnej dla słuchawek). Po co Ci więc dwa stopnie wzmocnienia na lampach ECC83 skoro już jeden taki stopień potrafi wzmocnić sygnał ponad 30 razy bardziej niż potrzebujesz?
Aby więc wykorzystać lampę EF80 do wzmacniacza słuchawkowego należałoby na niej zbudować odpowiedni stopień wzmocnienia napięciowego, a na drugiej (innej) lampie uzyskać odpowiedni prąd potrzebny do wysterowania słuchawek.
Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki za pomoc.
Skoro będzie coś słychać to dobrze,przynajmniej "pobawię" się z tą lampką.(Jak mi się nie będzie podobało to zrobię coś na 6n13s)

Pozdrawiam

Maciek1
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
Maćku, jeżeli zamierzasz eksperymentować z EF80 to proponuję Ci zmienić wartości elementów układu tak, aby były one optymalne dla tej właśnie lampy. Myślę, że napięcie zasilania które przyjąłeś (150V) pozwala ustalić prąd anodowy lampy na około 10mA, co wymaga uzyskania na siatce około -1,6V w stosunku do katody lampy. Aby to osiągnąć trzeba zmienić pierwszy rezystor od strony katody z 1,2kΩ na 150-180Ω, natomiast drugi z rezystorów należy tak dobrać, aby na katodzie lampy ustalić napięcie około 10V względem masy układu. Należałoby zmienić jego wartość z 22kΩ na jakieś 820-910Ω. Powinieneś ponadto zmienić wartość kondensatora wyjściowego z 0,22μF na co najmniej 4,7μF. Moc uzyskana z tak przerobionego stopnia dla słuchawek o impedancji 32Ω może nie będzie imponująca, ale z pewnością wystarczy do odsłuchu wzmacniacza.
Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie lampy ef80.
Co zrobić z ekraniem tej lampy??Poodpiąć do masy?
Alek

Post autor: Alek »

tak-podepnij do masy.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Diękuję :D :D . :D
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Mam ciekawy pomysł na EF80, tym bardziej, że znalazł już praktyczne zastosowanie. Otóż to: aktywny Baxandall. Wejście korektora przez wtórnik katodowy na Iszej połówce 6N2P (wcześniej dałem jeszcze na każde z dwóch wejść- mikrofonowego z przedwzm. na EF86 i liniowego- po jednej połówce drugiej 6N2P-EW ze wspólnym Ra=100k- sumator, od anody idzie odczep na siatkę wtórnika a jego Rk=10k). Opory w mostku- 100k, potencjometry 1M, kondensatory bocznikujące potencjometr reg. basów 4n7, kondensator między wyjściem EQ a ślizgaczem potencjometru sopranów- 200p, opór między ślizgaczem pot. basów a wyjściem- 330k. Dalej stopień wzmacniający na EF80 (tadaa!), Ra=10k, Rs2=47k, Cs2=220n, Rk=2k2. Z anody EF80 sygnał idzie na siatkę II poł. 6N2P-EW (również wtórnik katodowy, Rk=22K z tego co pamiętam). I przez kond. 2μ2 na wyjście...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

A ja mam pomysł na wykorzystanie EF80 jako ...... mikrofonu.

A tak na poważnie to ta lampa nie nadaje się do audio ze względu właśnie na bardzo silne mikrofonowanie. Względnie można ją użyć jeszcze jako wtórnik lub stopień wyjściowy. Sam zrobiłem wielki błąd wstawiając ją jako lampę wejściową we wzmacniaczu - nie polecam (nie miałem wówczas jeszcze EF86 - teraz muszę to przelutować na nią, bo z EF80 nie idzie wytrzymać)
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Mikrofonowanie...

Post autor: popiol17 »

Miękkie zawieszenie podstawki powinno załatwić sprawę? Np. Tak jak w regencie30? 2 piankowe podkładki po obu stronach dziurki do przykręcania.....

Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Hmm... Dziwne, ale w moim wzmacniaczu EF80 jakoś nie mikrofonuje- a raczej nie daje się z tym we znaki. A co do Regenta- oj, wiem coś o tym, dostałem niedawno pordzewiałe chassis z elementami przedwzmacniacza. Kamery pogłosowej nie było, a ustrojstwo postanowiłem przerobić na przedwzmacniacz do komba gitarowego (oczywiście po polakierowaniu chassis).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Vault_Dweller pisze:Hmm... Dziwne, ale w moim wzmacniaczu EF80 jakoś nie mikrofonuje
Hmm... Dziwne :), albo masz jakieś super wersje nie mikrofonujące EF80, albo ta lampka nie pracuje przy dużym wzmocnieniu. U mnie (głównie wersja polska z ekranem w postaci siateczki ) strasznie mikrofonują i to bez względu na sztukę.