Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Znowu mało wnoszący post:
Gdzie kupić ten dławik 1mH 2,8A ?
Albo jak sprawdzić na jaki maksymalny prąd jest dany dławik, bo kilka toroidalnych rdzeni mam (przeważane wyciągnie z zasilaczy ATX). Nawinę parę zwojów indukcyjność zmierzę, ale co z prądem ??
Gdzie kupić ten dławik 1mH 2,8A ?
Albo jak sprawdzić na jaki maksymalny prąd jest dany dławik, bo kilka toroidalnych rdzeni mam (przeważane wyciągnie z zasilaczy ATX). Nawinę parę zwojów indukcyjność zmierzę, ale co z prądem ??
Dzięki za namiar do indukcyjności.
Ale znowu problem z diodami zabezpieczającymi tymi na 10V. Nigdzie tych BZW06-10 nie było i kupiłem odpowiednik mocniejszy 1.5KE10A, bo oczywiście P6KE10A też nie było. Tylko nie uwzględniłem różnicy średnicy nóżek
no i przy próbie montażu okazało się że nie pasuje do tych małych otworków ( nie można było zaprojektować większych bardziej uniwersalnych
).
Więc patrząc po dostępnych w tym rozmiarze czy można dać tam BZW06-13 ??
Ale znowu problem z diodami zabezpieczającymi tymi na 10V. Nigdzie tych BZW06-10 nie było i kupiłem odpowiednik mocniejszy 1.5KE10A, bo oczywiście P6KE10A też nie było. Tylko nie uwzględniłem różnicy średnicy nóżek

Więc patrząc po dostępnych w tym rozmiarze czy można dać tam BZW06-13 ??
A możesz poszukać w wątku? Są w nim odpowiedzi dokładnie na wszystkie pytania.
Przeleciałem wątek zgodnie z poleceniem Guru
:
"Jako zabezpieczenie boczników muszą być transile jednokierunkowe w zasadzie na dowolne napięcie - pracują w kierunku przewodzenia"
"- transile muszą być jednokierunkowe, zakres 10-16V dowolna wartość,"
A jest błąd/nieścisłość w dokumentacji w EP : DZ4 i DZ9 na schemacie jest transil 10V, w opisie już jest dioda zenera, a wykazie BRAK !!!
Na pierwszej stronie forum w wykazie jest DZ 15V.
Pozdrawiam.

"Jako zabezpieczenie boczników muszą być transile jednokierunkowe w zasadzie na dowolne napięcie - pracują w kierunku przewodzenia"
"- transile muszą być jednokierunkowe, zakres 10-16V dowolna wartość,"
A jest błąd/nieścisłość w dokumentacji w EP : DZ4 i DZ9 na schemacie jest transil 10V, w opisie już jest dioda zenera, a wykazie BRAK !!!
Na pierwszej stronie forum w wykazie jest DZ 15V.
Pozdrawiam.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jako zabezpieczenie MOSFET-a przed zbyt dużym napięciem Ugs zwykle stosuje się diodę Zenera na 12..18V i taka wystarczyłaby w testerze. Skoro jednak mamy obok stado transili, nic nie stało na przeszkodzie, żeby je wykorzystać również w tym celu - dzięki temu jeden typ elementu zniknął ze spisu elementów.
Podaj na PW adres i liczbę - powinienem mieć jeszcze trochę tych BZW06.
Podaj na PW adres i liczbę - powinienem mieć jeszcze trochę tych BZW06.
Tomek
Witam serdecznie na forum.
Jestem tu nowy ale zdążyłem już zbudować miernik. Po zmontowaniu, wykonałem wszystkie testy zgodnie z instrukcją uruchamiania.
Wszystkie napięcia są w normie, nic się nie pali, działa regulacja 0-300V.Napięcie zasilające procesor 5.11V.
Po zaprogramowaniu procesora , podłaczyłem wyswietlacz i pokazał się napis VTTester 1.15 Adam Tatus Tomasz Gumny.
Po chwili napis zniknął i pojawiły sie znaki G H= VA G2 itd ale bez żadnych wartości, dosłownie na sekundę i powraca napis startowy i tak w kółko.Głośniczek pika co jakieś 8 sekund w rytmie znikania napisów.
Czyżby żle zaprogramowany procesor?
Programuję poprzez programator ISP STK200 programem PonyProg.
Wymieniłem już procesor na inny i nadal to samo. Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
Jestem tu nowy ale zdążyłem już zbudować miernik. Po zmontowaniu, wykonałem wszystkie testy zgodnie z instrukcją uruchamiania.
Wszystkie napięcia są w normie, nic się nie pali, działa regulacja 0-300V.Napięcie zasilające procesor 5.11V.
Po zaprogramowaniu procesora , podłaczyłem wyswietlacz i pokazał się napis VTTester 1.15 Adam Tatus Tomasz Gumny.
Po chwili napis zniknął i pojawiły sie znaki G H= VA G2 itd ale bez żadnych wartości, dosłownie na sekundę i powraca napis startowy i tak w kółko.Głośniczek pika co jakieś 8 sekund w rytmie znikania napisów.
Czyżby żle zaprogramowany procesor?
Programuję poprzez programator ISP STK200 programem PonyProg.
Wymieniłem już procesor na inny i nadal to samo. Proszę o poradę.
Pozdrawiam.
Czas się nie zgadza, ale wygląda, że procesor został zaprogramowany bez ustawienia bitów konfiguracji i stale włączony jest watchdog i wewnętrzny oscylator 1MHz.
Dzięki za zainteresowanie.
Podejrzewałem, ze coś jest nie tak z zaprogramowaniem, jak powinieniem ustawić fusebity w ponyprog'u?
OK, już sobie poradziłem, dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Podejrzewałem, ze coś jest nie tak z zaprogramowaniem, jak powinieniem ustawić fusebity w ponyprog'u?
OK, już sobie poradziłem, dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Przepraszam, że post pod postem, ale mam pytanie.
W czasie mierzenia lamp np.ECC82 wszystko jest ok, wszystkie parametry są mierzone.
Kiedy mierzę lampę EL84 to pomiar przebiega w zasadzie poprawnie, ale parametry R i K wynoszą "0".
Czyli miernik w ostatnim wierszu wyświetla:
S= 12.1 R= 0.0 K= 0.0
Czy to normalne?
Dodam tylko, że na samym końcu pomiaru przed piknięciem głosniczka słychać jak przekażnik szybko coś przełącza.
Z góry dzięki za info i pozdrawiam.
W czasie mierzenia lamp np.ECC82 wszystko jest ok, wszystkie parametry są mierzone.
Kiedy mierzę lampę EL84 to pomiar przebiega w zasadzie poprawnie, ale parametry R i K wynoszą "0".
Czyli miernik w ostatnim wierszu wyświetla:
S= 12.1 R= 0.0 K= 0.0
Czy to normalne?
Dodam tylko, że na samym końcu pomiaru przed piknięciem głosniczka słychać jak przekażnik szybko coś przełącza.
Z góry dzięki za info i pozdrawiam.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Trochę to dziwne, bo wyniki pomiaru S=12.1 wygląda poprawnie. Z kolei R=0.0 wskazuje na brak zmiany Ua o +/-10V względem wartości znamionowej lub bardzo dużą zmianę prądu Ia. Przyjrzyj się wskazaniom w czasie pomiaru (kroki 11..14) - opóźnienia są na tyle długie, że powinno dać się odczytać z LCD wartości napięć i prądów.
Zerowa wartość K=S*R jest skutkiem R=0.0.
"Automatyczny cykl pomiarowy lampy składa się z 24 kroków:
1. ustaw Uh (lub Ih);
2. czekaj wstępny czas żarzenia;
3. ustaw Ug1 – 0,4V;
4. ustaw Ua;
5. ustaw Ug2;
6. odczyt Ia(1);
7. ustaw Ug1 + 0,4 V;
8. odczyt Ia(2);
9. oblicz S;
10. ustaw Ug1;
11. ustaw Ua - 10V;
12. odczyt Ia(1);
13. ustaw Ua + 10V;
14. odczyt Ia(2);
15. oblicz R;
16. ustaw Ua;
17. oblicz K;
18. wyślij zawartość LCD do PC;
19. wyłącz Ug2;
20. wyłącz Ua;
21. wyłącz Ug1 (ustaw na –24V);
22. nadaj sygnał dźwiękowy;
23. czekaj na zmianę połówki lampy;
24. wyłącz Uh (lub Ih)."
Zerowa wartość K=S*R jest skutkiem R=0.0.
"Automatyczny cykl pomiarowy lampy składa się z 24 kroków:
1. ustaw Uh (lub Ih);
2. czekaj wstępny czas żarzenia;
3. ustaw Ug1 – 0,4V;
4. ustaw Ua;
5. ustaw Ug2;
6. odczyt Ia(1);
7. ustaw Ug1 + 0,4 V;
8. odczyt Ia(2);
9. oblicz S;
10. ustaw Ug1;
11. ustaw Ua - 10V;
12. odczyt Ia(1);
13. ustaw Ua + 10V;
14. odczyt Ia(2);
15. oblicz R;
16. ustaw Ua;
17. oblicz K;
18. wyślij zawartość LCD do PC;
19. wyłącz Ug2;
20. wyłącz Ua;
21. wyłącz Ug1 (ustaw na –24V);
22. nadaj sygnał dźwiękowy;
23. czekaj na zmianę połówki lampy;
24. wyłącz Uh (lub Ih)."
Tomek
Dzięki za zainteresowanie.
Właśnie mierzyłem inną EL84 (myślałem, że jest walnięta) ale to samo.
Po którymś pomiarze walnął tranzystor Q4 (przebicie E-B), co skutkuje oczywiście brakiem A1.
Po wymianie na nowy, pomiary ECC już prawidłowe ale EL84 znowu przebija T4.
Nie wiem, co jest.Dla pewności wymieniłem też Q2 i Q3, bez rezultatu.
Czasem pod koniec pomiaru miernik się wiesza (kaszana na ekranie).
W czasie pomiaru EL84 anodowe i G2 przysiada do ok 230V i mogę odczytać wartość prądu A1 ok 60mA.
Właśnie mierzyłem inną EL84 (myślałem, że jest walnięta) ale to samo.
Po którymś pomiarze walnął tranzystor Q4 (przebicie E-B), co skutkuje oczywiście brakiem A1.
Po wymianie na nowy, pomiary ECC już prawidłowe ale EL84 znowu przebija T4.
Nie wiem, co jest.Dla pewności wymieniłem też Q2 i Q3, bez rezultatu.
Czasem pod koniec pomiaru miernik się wiesza (kaszana na ekranie).
W czasie pomiaru EL84 anodowe i G2 przysiada do ok 230V i mogę odczytać wartość prądu A1 ok 60mA.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
W trybie PwrSupply sprawdź osobno każdy zasilacz. Napięcie anodowe nie ma prawa "przysiadać". Jeśli tak się dzieje, to trzeba znaleźć przyczynę.
Tomek
Jest pewien postęp!
Napiecie juz nie przysiada.Przyczyną był bezpiecznik!
Ale jest jescze problem z pomiarem lamp mocy.
Przy pomiarze EL84 kiedy włącza się A1 i G2 przekaźnik od przełączania zakresu prądu szaleje tzn bardzo szybko oscyluje.
Chyba coś jest nie tak z pomiarem prądu A1.
Co powinienem sprawdzić?
Napiecie juz nie przysiada.Przyczyną był bezpiecznik!
Ale jest jescze problem z pomiarem lamp mocy.
Przy pomiarze EL84 kiedy włącza się A1 i G2 przekaźnik od przełączania zakresu prądu szaleje tzn bardzo szybko oscyluje.
Chyba coś jest nie tak z pomiarem prądu A1.
Co powinienem sprawdzić?
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
W trybie zasilacza włącz między A1 i K jakąś żarówkę i sprawdź jak działa przełączanie zakresu przy pomiarze IA.
Tomek