superreakcyjny układ na 12V
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
superreakcyjny układ na 12V
Witajcie!
Spróbowałem zrobić taki układ odbiorczy, który by chodził przy 12V anodowego. Wyborna okazała się ECC86, choć ECC88 też radzi sobie dobrze. Chciałem stroić układ warikapem, lecz napotkałem na duże trudności- udaje się pokryć tylko część zakresu:(. Zostaje więc praktycznie strojenie indykcyjne,przy którym uzyskałem o wiele lepsze pokrycie pasma (około 95-108MHz).
Przypomniałem sobie, że gdzieś w piwnicy miałem szkaradne zwłoki jakiegoś radia samochodowego, z którego wyszabrowałem mechanizm strojenia (indukcyjny). Nie namyślając się wiele skleciłem układ z lampą miniaturową 6S31b. Pokrycie pasma nie jest specjalnie dobre, ale układ chodzi przy 12V i co dla mnie ważne-zabiera naprawdę niewiele miejsca (wymiary20X35X90 mm).
Być może gdyby pokombinować z cewką to by to lepiej hulało. Pobór prądu ze źródła 12V nie przekracza 160 mikroamperów. Może potem wrzucę jakąś fotkę.
Nie jestem zadowolony z faktu, że ten mały odbiorniczek pokrywa tylko ok 100-108 MHz i chyba się przymierzę do fremodyny, ale na ECC86.
Spróbowałem zrobić taki układ odbiorczy, który by chodził przy 12V anodowego. Wyborna okazała się ECC86, choć ECC88 też radzi sobie dobrze. Chciałem stroić układ warikapem, lecz napotkałem na duże trudności- udaje się pokryć tylko część zakresu:(. Zostaje więc praktycznie strojenie indykcyjne,przy którym uzyskałem o wiele lepsze pokrycie pasma (około 95-108MHz).
Przypomniałem sobie, że gdzieś w piwnicy miałem szkaradne zwłoki jakiegoś radia samochodowego, z którego wyszabrowałem mechanizm strojenia (indukcyjny). Nie namyślając się wiele skleciłem układ z lampą miniaturową 6S31b. Pokrycie pasma nie jest specjalnie dobre, ale układ chodzi przy 12V i co dla mnie ważne-zabiera naprawdę niewiele miejsca (wymiary20X35X90 mm).
Być może gdyby pokombinować z cewką to by to lepiej hulało. Pobór prądu ze źródła 12V nie przekracza 160 mikroamperów. Może potem wrzucę jakąś fotkę.
Nie jestem zadowolony z faktu, że ten mały odbiorniczek pokrywa tylko ok 100-108 MHz i chyba się przymierzę do fremodyny, ale na ECC86.
-
- moderator
Re: superreakcyjny układ na 12V
A jakim warikapem? Bo współczesne powinny ci powzolić podkryć pasmo nawet od 88 do 208MHz :) Ewentualnie dałes za mały kondensotr szeregowy lub za duży równoległy.Alek pisze:Witajcie!
Spróbowałem zrobić taki układ odbiorczy, który by chodził przy 12V anodowego. Wyborna okazała się ECC86, choć ECC88 też radzi sobie dobrze. Chciałem stroić układ warikapem, lecz napotkałem na duże trudności- udaje się pokryć tylko część zakresu:(.
sprawa nie wygląda tak wesoło. Ogólnie chodzi o to, że nie mogę w zastosowanym układzie warikapu włączyć równolegle do cewki, bo nie chce to zupełnie działać. Próbowałem różnych warikapów jak BB105B, BB105G, BB104. Jedynie sensownie działającym wariantem było włączenie diody między anodę a masę (oczywiście nie dpopwiadam, że był tam szeregowy kondensatori i rezystor polaryzacji diody).
Probowałem do pracy zaprząc również lampkę 1Ż29b, ale przy 12V zdecydowanie odmawia współpracy.
Probowałem do pracy zaprząc również lampkę 1Ż29b, ale przy 12V zdecydowanie odmawia współpracy.
-
- moderator
Nie wiem jaki masz układ, więc i nie wiem jak go usprawnić, ale jak ci układ zdychal to zapewne zbyt duże straty były na na warikapie - spróbuj jakoś zmodyfikowac układ - np. słabsze sprzężenie z obwodem strojonym, itp. Ponadto używasz antycznych warikapów, teraz są dostępne diody które mają znacznie większy zakres zmian pojemności.Alek pisze:sprawa nie wygląda tak wesoło. Ogólnie chodzi o to, że nie mogę w zastosowanym układzie warikapu włączyć równolegle do cewki, bo nie chce to zupełnie działać. Próbowałem różnych warikapów jak BB105B, BB105G, BB104. Jedynie sensownie działającym wariantem było włączenie diody między anodę a masę (oczywiście nie dpopwiadam, że był tam szeregowy kondensatori i rezystor polaryzacji diody).
A jaki był ten kondensator szeregowy?
Zakres zmian pojemności nie ma tu aż takiego znaczenia. Antyczne BB mogą tu być. Gdy pojemność jest za duża i tak układ umiera. Ale nic to-w niedługim czasie znów do tego się zabiorę, w zmienionym układzie.
W każdym razie dziękuję za sugestie
Z wariantu układu strojonego indukcyjnosciowo jestem bardzo zadowolony
. Po różnych zabiegach łapie kilkanaście stacji 
W każdym razie dziękuję za sugestie

Z wariantu układu strojonego indukcyjnosciowo jestem bardzo zadowolony

-
- 125...249 postów
Jak pojawilo sie ukf w warszawie to kolega mial Bethowena i chodzilem do niego upajac sie jakoscia dzwieku. Ale on pozniej wyjechal do Izraela i ...
Dlatego zrobilem sobie superreakcje na ecc85 w puszce. Ale z normalnym napieciem i druga trioda do wzm. sygnalu dla sluchawek.
Bardzo inetresujace jest to co Panowie pisza. Niby zapomniany uklad ta superreakcja ale jaki skuteczny.
Dlatego zrobilem sobie superreakcje na ecc85 w puszce. Ale z normalnym napieciem i druga trioda do wzm. sygnalu dla sluchawek.
Bardzo inetresujace jest to co Panowie pisza. Niby zapomniany uklad ta superreakcja ale jaki skuteczny.
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
Tylko ma jedna wadę. Interferencję częstotliwości wygaszania z podnośnymi w sygnale modulującym.
Układ super dla prostych modulacji jak AM i FM. Używany powszechnie w zdalnym sterowaniu.
Inna wada to promienowanie zakóceń do anteny. Stąd fremodyna.
Aha nie można swobowdnie wybrać częstotliwości wygaszania. O dniej zalezy czułość i selektywność jednocześnie. Aby zastosować wyższą częstotliwość wygaszania trzeba zastosować przemianę częstotliwośći. Wyższa dobroć cewek skompensuję utratę slektywności i czułości spowodowaną zwiększenim cześtotliwosć wygaszania.
Układ super dla prostych modulacji jak AM i FM. Używany powszechnie w zdalnym sterowaniu.
Inna wada to promienowanie zakóceń do anteny. Stąd fremodyna.
Aha nie można swobowdnie wybrać częstotliwości wygaszania. O dniej zalezy czułość i selektywność jednocześnie. Aby zastosować wyższą częstotliwość wygaszania trzeba zastosować przemianę częstotliwośći. Wyższa dobroć cewek skompensuję utratę slektywności i czułości spowodowaną zwiększenim cześtotliwosć wygaszania.
-
- 125...249 postów
Panowie a moze by tak wygaszanie zewnetrzne?
Można tylko po co psuć prostotę układu. Bo tak dalej iść to juiż można zrobić zwykłą superheterodynę.
A może warto sie przyjrzeć temu układowi. Pal licho z mieszaczem i sprzęzeniem przez katodę ale sama idea uzyskania samowygaszania jest ciekawa. Kusi przejśc na p.cz. 10,7MHz (zero kłootów z "lustrem") a częstoliwosicwygaszani podnieśc do np. 32kHz. Wtedy mamy pisk interferencji 13kH a to już da się odfiltrować bez znacznej degradacji jakości odbieranego dźwięku.
http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... endler.htm
http://www.jogis-roehrenbude.de/Radioba ... endler.htm
Ja bym proponował typowy mieszacz samodrgający z dodatnim sprżezeniem zwrotnym dla p.cz. Daje to okoló 40 - 60 krotne wmocnienie.
Emitowanie heterodyny na zewnąterz pomomię bo sam prosty układ superreakcyjny to robi.
Może sie zmuszę do tkaiej koncepcji na lampie DCC90....
P.S. Ta niemożność uzyskania dobrych rezultatów z 1Ż29B potwierdza inne moje eksperymenty z niskim napiećem anodowym i wzmacniaczem m.cz. - opisywanym na tym forum.
A może warto sie przyjrzeć temu układowi. Pal licho z mieszaczem i sprzęzeniem przez katodę ale sama idea uzyskania samowygaszania jest ciekawa. Kusi przejśc na p.cz. 10,7MHz (zero kłootów z "lustrem") a częstoliwosicwygaszani podnieśc do np. 32kHz. Wtedy mamy pisk interferencji 13kH a to już da się odfiltrować bez znacznej degradacji jakości odbieranego dźwięku.
http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... endler.htm
http://www.jogis-roehrenbude.de/Radioba ... endler.htm
Ja bym proponował typowy mieszacz samodrgający z dodatnim sprżezeniem zwrotnym dla p.cz. Daje to okoló 40 - 60 krotne wmocnienie.
Emitowanie heterodyny na zewnąterz pomomię bo sam prosty układ superreakcyjny to robi.
Może sie zmuszę do tkaiej koncepcji na lampie DCC90....
P.S. Ta niemożność uzyskania dobrych rezultatów z 1Ż29B potwierdza inne moje eksperymenty z niskim napiećem anodowym i wzmacniaczem m.cz. - opisywanym na tym forum.
-
- 125...249 postów
No dobrze a gdzie podlaczyc dekoder stereo?
Nie podłaczysz stereodekodera. Interferencje sygnału wygaszania całkowicie zakłocą składowe MPX sygnału stereo. Superreakcyjny odbiornik do tego kompletnie się nie nadaje. Chyba że częstotliwośc samowygaszania wynosiła by 100kHz. Ale wtedy superrakcji praktycznie by nie było.
senicz, nie przeczytałeś ze zrozumieniem mojego postu.
senicz, nie przeczytałeś ze zrozumieniem mojego postu.
Ostatnio zmieniony pn, 16 maja 2005, 17:17 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 125...249 postów
Te wasze posty sa takie trudne. A co do suprreakcji to nalezy ja ustawiac na podnosna 38khz i wtedy mozna steredekoder? no z synchronizacja po detekcji. Wydzielamy z sygnaly 38khz i podajemy na obwod synchronizacji i do przelacznika stereodekodera.

Wprowadziłem jednak pewne zmiany. Wadą układu superreakcyjnego jest wrażliwość na położenie anteny i "sianie", o czym już wspominałeś.
Aby to zminimalizować należałoby poprzedzić stopień superreakcyjnyy wzmacniaczem w.cz. Tak właśnie czynię- lampa druga pracuje jako wzmacniacz m.cz dla słuchawek i jednocześnie wzmacniacz w.cz w układzie ze wspólną katodą. Wiem-wydaje się, że lepszy byłby układ ze wspólną siatką. W trakcie eksperymentów wymienialiśmy doświadczenia z krzkomarem. Podchwycił on mój pomysł podwójnego wykorzystania drugiej lampy, ulepszając go jeszcze-jego układ pracuje ze wspólną katodą dla m.cz i ze wspólną siatką dla w.cz (stosował ECC85). W moim odbiorniku lepsze wyniki dał jednak układ w mojej wersji.
Tym samym mam coś w rodzaju odbiornika refleksowego z superreakcją.