Praca z prądem siatki

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Praca z prądem siatki

Post autor: GeTe »

Witam,

W wzmacniaczach audio nie stosuje się tego rozwiązania zbytnio, bo rodzi ono pewne problemy pewnikiem.

Załączam schemat przerysowany z większej całości:
G807.jpg
Jako lampa wyjściowa pracuje tetroda strumieniowa ( zły symbol jest na rysunku, ale dopiero uczę się tego programu więc mam nadzieje że wybaczycie), sterowana z wtórnika katodowego.

Mam więc pytanie jakie problemy się tu pojawiają ?
Jak jest z liniowością takiego rozwiązania trzeba wprowadzać bardzo głębokie sprzężenie zwrotne ?
Maksymalne napięcie katoda-grzejnik to pewnikiem w okolicach 50V, to nie powinno być problemem.

Zalety - od groma tanich lamp mocy które wymagają do pracy prądu siatki.

Pozdrawiam GeTe

PS. Jak macie jakieś ciekawe strony z opisem i obliczeniami takich stopni to chętnie poczytam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Praca z prądem siatki

Post autor: AZ12 »

Lampa pracująca z prądami siatki powinna być sterowana ze źródła o niskiej impedancji wyjściowej. W tym celu stosuje się wtórnik dławikowy pracujący często w klasie B. Praca z prądami siatki stosowana jest w wzmacniaczach lampowych o dużych mocach wyjściowych pracujących w klasie B (wzmacniacze końcowe nadajników radiowych i telewizyjnych, wzmacniacze mocy małej częstotliwości zasilające radiowęzły itp.)
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

GeTe pisze:W wzmacniaczach audio nie stosuje się tego rozwiązania zbytnio, bo rodzi ono pewne problemy pewnikiem.
Owszem. Prąd siatki płynie tylko w tych momentach, gdy chwilowe napięcie siatki przekracza 0V względem katody, czyli generalnie tylko dla dodatnich czubków sygnału sterującego. Oznacza to silnie nieliniowe obciążenie stopnia sterującego i wzrost zniekształceń. Dlatego też stopień sterujący powinien być odpowiednio zaprojektowany, a jeszcze lepiej użyć specjalnych typów lamp - np. 811A. Ta lampa pracuje przy zerowym ujemnym przedpięciu siatki, wtedy prąd siatki płynie przy całym dodatnim półokresie. Jeżeli końcówka pracuje w klasie B (a do tego była projektowana 811A), to układ się robi prawie (bo siatka nie jest do końca liniowym obciążeniem) liniowy.
GeTe pisze:PS. Jak macie jakieś ciekawe strony z opisem i obliczeniami takich stopni to chętnie poczytam.
Liczy się generalnie tak samo, tylko inne zakresy charakterystyk bierze się pod uwagę.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Akurat 807 pięknie śmiga bez prądu siatki, wiele więcej z niej nie uzyskasz.
Sens będzie w przypadku triod i większych lamp nadawczych, ale i tak w klasie A zysk będzie niewielki, a pojawią się spore kłopoty z utrzymaniem stabilnego punktu pracy.
Dlaczego chcesz użyć takiego układu?
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Głównie z ciekawości się o niego zapytałem oraz posiadania takiej lampy ;)

Wiem że pracuje bez prądu siatki, bo i nawet charakterystyki znalazłem dla takiej pracy.

Może kiedyś przypałęta się jakiś komplecik lamp mocy z prądem siatki i chciałbym wiedzieć co można z nimi zrobić.
Nawet podane 811A pojawiają się http://www.allegro.pl/item1112598262_la ... wkami.html chodź okazyjnie nie było.