Soldano SLO-100 by Cinas

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nerwus
125...249 postów
125...249 postów

Re: Soldano SLO-100 by Cinas

Post autor: nerwus »

Turgon pisze:Drobny offtopem, nie tylko Ciebie painlust...
I niech wszyscy teraz napiszą że ich też....

A może ten kumpel pracuje u Soldano ;)
tomas5000
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: tomas5000 »

Witam co do traf oryginalnych do slo to są drogie???,te do których podałeś link też do tanich nie należą ale jak już ci Marvell napisał są wierną kopią i są ok jak chcesz tanie i dobre jakościowo trafa do tej kopi soldano to skontaktuj się z kolegą Kaka z forum zrobi ci takie jak będziesz potrzebował. I pewnie wszystkie trzy będą w cenie jednego oryginalnego.Schematy do kopi slo clone 50 i 100w znajdziesz na [forum slo clone] tylko trzeba się zalogować, tutaj na forum też były jak się nie mylę. Jak nie będziesz umiał tego zrobić to podaj mejla to ci podeśle to ale radził bym poszukać trochę na slo clone forum jest wszystko.Też składam ten wzmacniacz a nie jest to proste pozdrawiam i powodzenia.
templiers
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: templiers »

Transformatory zostaną wykonane na wzór oryginałów wg. tej specyfikacji do której link podałem Panie Marvel przez osobę która prywatnie zajmuje się wykonywaniem transformatorów na indywidualne zamówienie. Jeśli ma Pan jakieś zastrzeżenia do pracy tej osoby to powiem krótko, obrażając mnie obraża Pan również wieloletnie doświadczenie tej osoby.
I nie pytaj mnie Pan ile mam lat bo nawet gdybym miał 50 czy 60, a nie znał się na elektronice czy to by coś zmieniło?
Są kwestie o których wierzę że nie ma Pan zielonego pojęcia bo ja jestem tylko muzykiem a Pan konstruktorem wzmacniaczy, to nas poróżnia i poróżni jeszcze nie raz......są ludzie którzy na tym forum naprawdę potrafią służyć pomocą i o tym wielokrotnie się przekonałem wiec jako osoba poszukująca pomocy liczę na takową, a nie natomiast na wymądrzanie się i zniżanie mnie do poziomu chłystka pytając ile mam lat.
Po drugie to usilnie potrzebuję pomocy i radzę się w sprawie wyżej wymienionego schematu bo sprawa jest pilna ale jak widzę temat nie zmierza do wskazanego celu:)
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Przepraszam, ale po co się tak bulwersujesz ? Nie ma się co dziwić że ludzie się nabijają jak ktoś mówi że będzie mieć oryginalne trafa bo mu ktoś nawinie. Z całym szacunkiem (również dla osoby nawijającej) ale to nie będą trafa oryginalne nigdy... Marvel służy Ci pomocą a Ty zaczynasz tu wyjeżdżać tu z jakimiś swoimi mądrościami.
pozdrawiam,
Paweł
templiers
125...249 postów
125...249 postów

Oczywiście sorry że naciągnąłem temat "oryginalne" za mocno i z Marvelem się zgodzę (za co sorry) ale po co od razu czepiać się człowieka
z tym wiekiem. Wystarczy na przykład napisać: "Sorry kolego, ale nie masz takiej wiedzy i chciałbym tobie coś dobrego podpowiedzieć bo mam większe doświadczenie- tu natomiast napotykam wyśmiewki ze mnie".
Ja cenię wasze doświadczenie bo takowego nie mam i więcej nie będę się "bulwersował".
templiers
125...249 postów
125...249 postów

Tak nawiasem mówiąc wracając do tematu SLO-50 czy można na tych trafach co podałem do nich link i które mogę mieć zrobione zrobić też coś innego, mam tu na myśli wzmacniacze wzorowane na Marshallowskich konstrukcjach a pytam jako osoba nie siedząca w temacie elektroniki. Dal mnie to tylko symbole i cyferki, dla was natomiast jak czarne na białym.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Można, najważniejszym parametrem transformator głośnikowego jest impedancja widziana od anody do anody, ta impedancja zapewniam punkt pracy lampy (razem z napięciem zasilania) w zależności od którego będziemy znajdować się w różnych klasach pracy: A, AB1, AB2, B etc. Preamp możesz sobie w zasadzie konfigurować dowolnie, może to być Soldano, Marshall, Fender, Dumble co tam chcesz. Końcówka mocy jest w zasadzie topologicznie w każdym wzmacniaczu taka sama.
Ostatnio zmieniony pt, 9 lipca 2010, 16:36 przez Wicker, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Paweł
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Żaden transformator nie jest robiony pod konkretny wzmacniacz tylko pod konkretną konfigurację odpowiednich lamp, więc nie ma znaczenia czy będzie pracował w Mesie, Sresie, Turboshicie czy innym JCM666 jeśli w każdym z tych wzmaków będzie siedziała taka sama konfiguracja lamp!!!!! Nie trzeba wiedzy na dany temat tylko logicznego myślenia!!!!
templiers
125...249 postów
125...249 postów

A czy trafa te nadały by się pod coś wzorowanego na JCM 800 lub czegoś podobnego, oczywiście chodzi o końcówkę mocy a nie o sekcję preampu.
Sorry że tak pytam, ale zaczynam od minimum elektroniki:) Na temat klasy pracy lamp też coś słyszałem, słyszałem też że bardzo trudno zbudować Soldano
SLO-50 choć oczywiście sam go nie będę budował. Chciałbym więc mieć alternatywę w razie"w" jakby temat Tego soldano nie wypalił i przyszło złożyć coś innego w oparciu o te trafa.
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tak, nadadzą się.
pozdrawiam,
Paweł
templiers
125...249 postów
125...249 postów

Przewertowałem sklep internetowy firmy Telto produkującej trafa.
Mają tam bardzo duży wybór, jest też sporo transfomatorów pod opcję 2x EL34 ale i też takich na 4XEL34 (głośnikowych oczywiście).
Jeśli chodzi o wybór traf pod opcję 2XEL34 to dla mnie istny las:

http://telto.nazwa.pl/sklep/index.php?c ... a7f17543b6
Na tej stronie jest jednak dużo traf pod 2XEL34 które mają moc w przedziale tylko 17-30w

Znalazłem też coś takiego bo zainteresowała mnie cena, dość atrakcyjna jak na jego moc:

http://sklep.lampyelektronowe.pl/?11,tg ... l34)-indel
ale to chyba typowy pod układy audio bo w sumie jest to sklep z częściami dla audiofilów.

W końcu znajomy który mi kiedyś robił trafa-(komplet głośnikowy i sieciowy) pod 2xEL84 zaproponował zrobienie tych pod typ Soldano SLO-50
a przynajmniej w takiej specyfikacji jak w tym pliku pdf co na początku podałem:
http://www.inmadout.com/download/pdf/SETSLO50.pdf

Ich koszt to razem ok.300zł więc myślę że chyba dobrze wybiorę jak je od niego wezmę???
Czy macie lepsze alternatywy. Wiem że biorąc pod uwagę jakośc nie patrzy się na cenę
ale ja nie mam za duzo kasy a chciałbym mieć coś przystępnego w tej cenie.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Nie mamy lepszych alternatyw. Z Bogiem...
templiers
125...249 postów
125...249 postów

Wracając do tematu Soldano SLO udało mi się znależć jeszcze takie linki:

http://www.dreamtone.org/Forum/viewtopi ... 005137e129
http://usuarios.multimania.es/fantasmag ... ampli.html
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Ewentualnie zawsze możesz jeszcze zapytać u pana Leszka Ogonowskiego. Ja u niego bralem caly set do mojej kopi JCM 800 i jestem bardzo zadowolony z efektu.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

templiers pisze: W końcu znajomy który mi kiedyś robił trafa-(komplet głośnikowy i sieciowy) pod 2xEL84 zaproponował zrobienie tych pod typ Soldano SLO-50
a przynajmniej w takiej specyfikacji jak w tym pliku pdf co na początku podałem:
http://www.inmadout.com/download/pdf/SETSLO50.pdf

Ich koszt to razem ok.300zł więc myślę że chyba dobrze wybiorę jak je od niego wezmę???
Czy macie lepsze alternatywy. Wiem że biorąc pod uwagę jakośc nie patrzy się na cenę
ale ja nie mam za duzo kasy a chciałbym mieć coś przystępnego w tej cenie.
Kup u znajomego. Tylko powiedz mu zeby ci transformator sieciowy zrobil na 230V a nie jak w specyfikacji 220V albo 240V. To co prawda nie ma w praktyce zadnego seksualnego znaczenia ale zawsze lepiej byc w zgodzie z normami. Oprocz ceny zamowienie u znajomego ma ta wielka zalete ze jak cos okaze sie nie tak jak sie spodziewales to bedziasz mial go pod reka do objechania :mrgreen:
Aleksander Niemand