Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Re: Preamp - CAE 3+se (Bob Bradshaw) - porady
Dlatego teraz chciałbym odpowiedzieć precyzyjnie;D tu jest layout: http://sloclone.yesterdaysrevolt.com/sc ... E-V0.2.pdf
Mógłbyś mi dane 'sformułować'? Bo myślałem że sam datasheet wystarczy...
Z góry dzieki
Mógłbyś mi dane 'sformułować'? Bo myślałem że sam datasheet wystarczy...
Z góry dzieki
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 3125...6249 postów
Mógłbym, tylko jutro się okaże, że jednak robisz Mesę albo coś innego. Lepiej poczekam, aż się dobrze namyślisz... 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
W sumie to Cie rozumiem bo moje hmm zainteresowania ewoluują;) Moim początkowym i podstawowym 'pragnieniem' jest cae 3+se, tylko dlatego, że Lukather na nim gra, a to mój arcymistrz jeśli chodzi o dźwięk i o grę(zwłaszcza w Toto i Los Lobotomys, polecam jak ktoś nie zna: http://www.youtube.com/watch?v=dEjFVyggLpI -akurat tu nie gra na CAE ale mniejsza o to;p). No ale w schematach tego preampa krążących po necie jest jak się okazuje dużo 'niedomówień' i błędów, a ja jako początkujący, nie wiem czy poradził bym sobie z doborem dobrych kondensatorów. Dlatego jak kolega z forum pokazał mi x88r od razu przeszukałem całe sloclone forum i odnalazłem sample w b.dobrej jakości, dźwięk powala, i w znacznej mierze od CAE nie odstaje, do tego jest bardzo uniwersalny. No i najważniejsze, jest dostępny cały layout autorstwa Jed'a który juz bardziej łopatologiczny być nie mógł;) dlatego myślę, że w tym miejscu powinienem się już zatrzymać;) Dodam że mesy nie buduje bo po pierwsze ciężka a po drugie ja nie bardzo gustuje w metalu i ciężkich brzmieniach.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 3125...6249 postów
Widocznie jednak dokumentacja nie jest wystarczająco łopatologiczna, skoro ciągle masz wątpliwości.
Nie mam ochoty tworzyć specjalnie dla ciebie specyfikacji transformatora, bo jeśli się pomylę z napięciami, to będziesz miał do mnie pretensje, że źle brzmi, jeśli się pomylę z prądami, to będziesz miał do mnie pretensje, że się przegrzewa, a jeśli przesadzę z prądami, to będziesz miał pretensje, że przepłaciłeś, bo mogłeś zrobić mniejszą moc taniej. Więc żeby zrobić to na prawdę dobrze, trzeba trochę nad tym posiedzieć, przede wszystkim poszukać schematu i ustalić, co byś jeszcze chciał dodać w przyszłości ewentualnie do tego projektu. W sumie nie ma wielkiego problemu z posiedzeniem nad tym projektem, tylko problemem jest to, że jutro będziesz chciał jednak robić coś innego.
A na koniec porównaj schemat kanału LEAD z X88 z kanałem czerwonym z Mesy i kanałem LEAD ze SLO100 na zasadzie "znajdź pięć różnic" i powiedz, ile różnic znalazłeś.
Nie mam ochoty tworzyć specjalnie dla ciebie specyfikacji transformatora, bo jeśli się pomylę z napięciami, to będziesz miał do mnie pretensje, że źle brzmi, jeśli się pomylę z prądami, to będziesz miał do mnie pretensje, że się przegrzewa, a jeśli przesadzę z prądami, to będziesz miał pretensje, że przepłaciłeś, bo mogłeś zrobić mniejszą moc taniej. Więc żeby zrobić to na prawdę dobrze, trzeba trochę nad tym posiedzieć, przede wszystkim poszukać schematu i ustalić, co byś jeszcze chciał dodać w przyszłości ewentualnie do tego projektu. W sumie nie ma wielkiego problemu z posiedzeniem nad tym projektem, tylko problemem jest to, że jutro będziesz chciał jednak robić coś innego.
A na koniec porównaj schemat kanału LEAD z X88 z kanałem czerwonym z Mesy i kanałem LEAD ze SLO100 na zasadzie "znajdź pięć różnic" i powiedz, ile różnic znalazłeś.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Z tą mesą to mnie wbiłeś w ziemię trochę... Ale co do Hammonda, ja nie rozumiem tylko jednej kwestii, na layoucie pisze jak byk Hammond 270CX, a przecież jak bym na jakiejś amerykańskiej stronie kupił ten transformator to bym dostał konkretny model na którym pisze 270CX, mówiąc ogólnie, Istnieje tylko JEDEN model(schemat) Hammonda 270CX, a ja chciałbym go skopiować, parametry tego transformatora podałem w pdf-ie, chciałbym identyczny, więc nie rozumiem o co chodzi z wyliczaniem parametrów, skoro są na tacy, dlatego trochę mnie zamotało...
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 9375...12499 postów
Zasadniczo ten transformator jest na 115V/60Hz. Mam nadzieję, że nie tego oczekujesz.
-
- 1250...1874 posty
Aj... czyli teraz myk żeby to przeliczyć na 230V/50hz...
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 3125...6249 postów
Nie, nie chodzi o przeliczanie na 230V. Chodzi dokładnie o to, co Ci napisał p. Lachowski: jego nie interesuje ile transformator ma mieć na wtórnym bez obciążenia, tylko jakie napięcie chcesz pod nominalnym obciążeniem. Ponieważ trafa na kształtkach EI i toroidy mają różną sprawność, nie da się skopiować danych z katalogu Hammonda i nawinąć toroida, bo napięcia po wyprostowaniu wyjdą inne.
A żeby Cię całkiem dobić to przypomnę hasło lansowane tu kiedyś: "to nie apteka".
A żeby Cię całkiem dobić to przypomnę hasło lansowane tu kiedyś: "to nie apteka".

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 1250...1874 posty
Hmm ale czy schemat schemat/layout nie przewiduje tego?? Czy chodzi o to że, realnie ma inne napięcia wtórne niż pisze, ale wychodzą te z tabeli po wyprostowaniu?
Wyjście na 6,3V 0,6A chyba mogę sobie darować, bo z tego co widzę to tylko do lampki on/off słuzy.
Wyjście na 6,3V 0,6A chyba mogę sobie darować, bo z tego co widzę to tylko do lampki on/off słuzy.
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 9375...12499 postów
No to jaka filozofia? 2x275V/ 65mA (ja tam zamówiłbym na 100mA) i 6,3/2,5A.
-
- 1250...1874 posty
No właśnie, zamawiał bym z wyjściem:
275-0-275V - 65mA(albo 70mA)
6,3V-0-6,3V(tylko tu nie wiem czy ma być podwójne, na 'gotowcu' Jed'a jest podwójny ekran więc myślę że tak) - 2,5A
tylko co z tym prostowaniem?
275-0-275V - 65mA(albo 70mA)
6,3V-0-6,3V(tylko tu nie wiem czy ma być podwójne, na 'gotowcu' Jed'a jest podwójny ekran więc myślę że tak) - 2,5A
tylko co z tym prostowaniem?
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 9375...12499 postów
6,3-0-6,3 tylko i wyłącznie jeśli użyjesz ECC83/12AX7. Bo jeżeli użyjesz 6N2P-EV to lepiej 3,15-0-3,15. W przypadku użycia ECC83/12AX7 wydajność może być 2x mniejsza.
-
- 1250...1874 posty
Hmm czyli generalnie wystarczy że, zamówię transformator z danymi:
1. 275V-0-275V - 0,65mA
2. 6,3V-0-6,3V - 2,5A
tak? No i to 6,3v załatwia sprawę switchy i żarzenia naraz?(tak ze schematu by wynikało)
1. 275V-0-275V - 0,65mA
2. 6,3V-0-6,3V - 2,5A
tak? No i to 6,3v załatwia sprawę switchy i żarzenia naraz?(tak ze schematu by wynikało)
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
-
- 625...1249 postów
To ja bym Ci proponował zamówić transformator z dwoma osobnymi uzwojeniami 6,3V. Dzięki temu będziesz mógł żarzyć ECC83 z 12,6V i mieć wyprowadzony środek do symetryzacji - gdy połączysz uzwojenia szeregowo. A w drugiej opcji masz 2 uzwojenia 6,3V, którymi możesz żarzyć również 6N2P, a symetryzację zrobisz przy pomocy rezystorów. Różnica w wykonaniu prawie żadna, w cenie pewnie też, a trafo będzie bardziej uniwersalne.
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 1250...1874 posty
No i jestem totalnie skołowany... chciałbym trafo do zasilania lamp 275-0-275 65mA i coś na żarzenie plus przekaźniki i LDR-y(ew.dioda+fotorezystor), wg schematu to 6,3V-0-6,3V 2,5A. Chciałbym sobie zamówić taki transformator ale chciałbym podać już precyzyjne dane...
Płytki elegancko wytrawione, a chassi się kończy;)
Płytki elegancko wytrawione, a chassi się kończy;)
Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.