Germanowy konkurs.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Germanowy konkurs.
Czołem.
Proponuję konkurs:
Germanik: projekt na tranzystorach germanowych TG70 i ASY3X.
Szybka propozycja regulaminu:
- zgłaszamy pomysły/projekty (raczej nietrywialne, fuzz to pójście na łatwiznę... no może wyłącznie na TG70...)
- "Kapituła" (albo ankieta) wybiera propozycje.
- wysyłam tranzystory.
- czekamy na rezultat.
- Finał - ankieta?
Czekam na zgłoszenia propozycji do "Kapituły Sędziowskiej" Trzy osoby? Tomek Janiszewski? Nawet jeżeli będzie ankieta warto by się było wstępnie zastanowić nad realnością projektu.
Obiecuję wysłać autorom pięciu wstępnie wybranych projektów po:
- do 15 tranzystorów TG70 (NOS).
- do 10 tranzystorów ASY3X (NOS).
- do 20 ostrzowych diodek germanowych (raczej z demontażu)
Pozdrawiam,
Jasiu
Proponuję konkurs:
- zgłaszamy pomysły/projekty (raczej nietrywialne, fuzz to pójście na łatwiznę... no może wyłącznie na TG70...)
- wysyłam tranzystory.
- czekamy na rezultat.
- Finał - ankieta?
Czekam na zgłoszenia propozycji do "Kapituły Sędziowskiej" Trzy osoby? Tomek Janiszewski? Nawet jeżeli będzie ankieta warto by się było wstępnie zastanowić nad realnością projektu.
Obiecuję wysłać autorom pięciu wstępnie wybranych projektów po:
- do 15 tranzystorów TG70 (NOS).
- do 10 tranzystorów ASY3X (NOS).
- do 20 ostrzowych diodek germanowych (raczej z demontażu)
Pozdrawiam,
Jasiu
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Germanowy konkurs.
Na swój pierwszy TG72 pracowałem całe wakacje. Gdybym widział, że teraz będą je rozdawać, to bym te 35 lat poczekał...
Czy projekt może zakładać przeróbki mechaniczne tranzystorów?

Czy projekt może zakładać przeróbki mechaniczne tranzystorów?

Tomek
Czołem.

. Myślę, że ważne jest by nadal pozostał tranzystorem
Pozdrawiam,
Jasiu
Ja na parę TG70Tomasz Gumny pisze:Na swój pierwszy TG72 pracowałem całe wakacje. Gdybym widział, że teraz będą je rozdawać, to bym te 35 lat poczekał...![]()

Nie widzę przeszkód, ale może zgłoszą się chętni do "Kapituły" i będzie komu podjąć decyzjęTomasz Gumny pisze: Czy projekt może zakładać przeróbki mechaniczne tranzystorów?

Pozdrawiam,
Jasiu
Powitanko,
jeżeli można pomysł na zagospodarowanie większej ilości tranzystorów germanowych, to ja proponuję - zegar, taki cyfrowo-germanowy,
z odczytem 7-seg, binarnie lub 1 z N, jak kto woli.
Skoro jest garść tranzystorów małej mocy - można budując liczniki pierścieniowe (wariant oszczędny) lub zwykłe binarne (wariant rozrzutny)
zbudować układ liczący czas, na tranzystorach większej mocy - sterowanie wyświetlaniem, czyli miniaturowe żaróweczki.
Diody germanowe (a pewnie też nieco tranzystorów) zagospodaruje się do budowy bramek i reszty wymaganej logiki...O, takie coś mnie zainspirowało:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Multiwibra ... ni.C5.BC_2
A schematów bramek logicznych w technice DTL (diode-transistor logic) też jest w sieci sporo, wprawdzie większość na n-p-n, ale dadzą się zaadaptować.
Wzorcowe 1Hz można wziąć choćby i z podziału f. sieci energetycznej (dzielniki także na tr. Ge).
Myślę, że przy pewnym wysiłku taki "klimatyczny" zegar-dziwadło dałoby się zbudować....
pozdrawiam,
Natasza
jeżeli można pomysł na zagospodarowanie większej ilości tranzystorów germanowych, to ja proponuję - zegar, taki cyfrowo-germanowy,
Skoro jest garść tranzystorów małej mocy - można budując liczniki pierścieniowe (wariant oszczędny) lub zwykłe binarne (wariant rozrzutny)
zbudować układ liczący czas, na tranzystorach większej mocy - sterowanie wyświetlaniem, czyli miniaturowe żaróweczki.
Diody germanowe (a pewnie też nieco tranzystorów) zagospodaruje się do budowy bramek i reszty wymaganej logiki...O, takie coś mnie zainspirowało:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Multiwibra ... ni.C5.BC_2
A schematów bramek logicznych w technice DTL (diode-transistor logic) też jest w sieci sporo, wprawdzie większość na n-p-n, ale dadzą się zaadaptować.
Wzorcowe 1Hz można wziąć choćby i z podziału f. sieci energetycznej (dzielniki także na tr. Ge).
Myślę, że przy pewnym wysiłku taki "klimatyczny" zegar-dziwadło dałoby się zbudować....
pozdrawiam,
Natasza
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu.
W czasopiśmie Nuts and Volts Magazine (July 2009) jest nawet opis takiej próby, co prawda w oryginale są tranzystory krzemowe (i ktoś sprzedaje kity).tasza pisze: jeżeli można pomysł na zagospodarowanie większej ilości tranzystorów germanowych, to ja proponuję - zegar, taki cyfrowo-germanowy,
Nie taka znowu garść... Ten powyższy używa prawie 200 (ale zawiera również dekoder 7-segmentowy). To niezły woreczek tranzystorów i tydzień lutowania...tasza pisze: Skoro jest garść tranzystorów małej mocy - można budując liczniki pierścieniowe (wariant oszczędny) lub zwykłe binarne (wariant rozrzutny)
Całą logikę można nawet trochę uprościć - wiadomo jakie są obciążenia poszczególnych stopni i sygnały sterujące - nie muszą to być takie zupełnie "uniwersalne bramki".tasza pisze: A schematów bramek logicznych w technice DTL (diode-transistor logic) też jest w sieci sporo, wprawdzie większość na n-p-n, ale dadzą się zaadaptować.
Jasne.tasza pisze: Myślę, że przy pewnym wysiłku taki "klimatyczny" zegar-dziwadło dałoby się zbudować....
Pozdrawiam,
Jasiu.
Ale fajny... linek do spakowanych schematów, jak kto ciekawy:Jasiu pisze:W czasopiśmie Nuts and Volts Magazine (July 2009) jest nawet opis takiej próby, co prawda w oryginale są tranzystory krzemowe (i ktoś sprzedaje kity).
http://www.nutsvolts.com/media-files/Tr ... matics.zip
No bo tam jest to zrobione na dwójkach liczących, to układ Ecclesa-Jordana (mam nadzieję, że nie przekręciłam pisowni),Jasiu pisze:Nie taka znowu garść... Ten powyższy używa prawie 200 (ale zawiera również dekoder 7-segmentowy). To niezły woreczek tranzystorów i tydzień lutowania...
a stosując liczniki pierścieniowe wyjdzie tranzystorów znacznie mniej. No i dekodowanie 1/N na 7-seg też w sumie banalne - wystarczy prosta matryca diodowa.
Tak czy inaczej - bardzo ciekawe są takie konstrukcje no i robią wrażenie...
pozdrawiam,
Natasza
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ale jakie projekty można umieszczać? Coś dowolnego, byle zbudowane na elementach germanowych? No i jest jakieś minimum tych elementów? Pytam, bo można dać projekt migacza na TG5 i TG70.
Poszukuję 1R5T.
A przeczytałeś pierwszy post?
Skoro fuzz to pójście na łatwiznę, to zaje...cie będzie musiał migać ten twój migacz.
Skoro fuzz to pójście na łatwiznę, to zaje...cie będzie musiał migać ten twój migacz.

Jasiu pisze:Czołem.
Proponuję konkurs:
- wysyłam tranzystory.
- czekamy na rezultat.
- Finał - ankieta?
.
.
.
Pozdrawiam,
Jasiu
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Zupełnie nic ciekawego, ale zawsze coś....
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1855477.html
Uwierzcie, to było coś naprawdę sentymentalnego posłuchać kolęd na czymś co odnosiło się do epoki mojego dzieciństwa. Po prostu chciałem sobie sprawić prezent pod choinkę.
Kontuzja uniemożliwiła dokończenie projektu.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1855477.html
Uwierzcie, to było coś naprawdę sentymentalnego posłuchać kolęd na czymś co odnosiło się do epoki mojego dzieciństwa. Po prostu chciałem sobie sprawić prezent pod choinkę.

Kontuzja uniemożliwiła dokończenie projektu.
Poszukuję 1R5T.
- SP8RPA
- 125...249 postów
Świetny pomysł z takim konkursem
Co do projektu to mam koncepcje wzmacniacza
Przedwzmacniacz na 6BQ7A
Końcówka mocy na TG70
Ewentualnie jeszcze jakiś dodatkowy bajer
Tylko że nie posiadam TG70
PS
Nie zauważyłem tego linku z elektrody

Co do projektu to mam koncepcje wzmacniacza

Przedwzmacniacz na 6BQ7A
Końcówka mocy na TG70
Ewentualnie jeszcze jakiś dodatkowy bajer
Tylko że nie posiadam TG70

PS
Nie zauważyłem tego linku z elektrody

Po 8 latach wracam do elektroniki
Na warsztacie
AEG 112WL / Telefunken 650WL / ZRK Juhas 6073/ AGA 2633 B / NORDMENDE Fidelio 59

Na warsztacie
AEG 112WL / Telefunken 650WL / ZRK Juhas 6073/ AGA 2633 B / NORDMENDE Fidelio 59
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Fajny konkurs, ale szkoda, że nikły odzew.
To też moje, jeszcze ze starego konta:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... ?t=1308362
Teraz chodzi mi po głowie Telos w wersji Solid state. Dwie zmostkowane końcówki po 8 ADP672 na gałąź.
To też moje, jeszcze ze starego konta:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... ?t=1308362
Teraz chodzi mi po głowie Telos w wersji Solid state. Dwie zmostkowane końcówki po 8 ADP672 na gałąź.
Poszukuję 1R5T.