ecc83 na miejsce ecc81. da się?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

huana
1 post
1 post

ecc83 na miejsce ecc81. da się?

Post autor: huana »

pewnie już taki post był, ale nie znalazłem, więc piszę. chodzi o to, że mam preamp lampowy do gitary. są tam 3 lampy ecc81. można na ich miejsce wpakować ecc83, żeby uzyskać ostrzejsze brzmienie? a jeśli nie, to jakie z produkowanych lamp ecc81 mają najostrzejsze brzmienie. chodzi o producenta. pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

Nie będzie ostrzej tylko głośniej (więc tym samym będzisz musiał skręcić volume co zmniejszy wzmocnienie i drajw) i z wiekszą "spłuczką" :idea:

Hmmm... jeśli już musisz :cry: to zmień tylko pierwszą lampę ECC81 na 83. Pozostałe zostaw.

ECC83 brzmią jednakowo - przynajmniej dla mnie, niemniej każdy słyszy to co chce usłyszeć :? - ale różnią się znacznie mikrofonowaniem i szumami.

Te z dłuższymi anodami są dużo podatniejsze i bardziej "dzwonią" :!: więc najlepiej wsadź "krótkoanodowe" Tesle albo RFT - wskazana Neuhaus z takim charakterystycznym logo "N z nóżkami".

Tungsram wprawdzie jest szumowo niezły, ale ma wyjatkowo duże tendencje do mikrofonowania.

Pzdr. ZoltAn
Ostatnio zmieniony pt, 13 maja 2005, 09:17 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 2 razy.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Sova
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Sova »

Czy moge sie o coś zapytać. Urzyłeś terminu "dzwonią", czy chodzi ci o takie lekkie jakby "odbicia" dźwięku, "pogłosy" może "echa" wysokich tonów(jeśli chodzi nam o to samo to bedziesz wiedział o czym mówię). Zrobiłem pierwszą w zyciu aplikacje lampową-preamp gitarowy na dwóch ECC83, coprawda zamiast ECC83 wstawiłem ECC81, ale gra i tak świetnie(nawet bardziej mi sie podba niz na ECC83), tylko, że lekko głośniej i własnie tam obserwuje takie zjawisko, to normalne czy to nie dobrze.... ale mi sie to podoba :)
pozdrawiam Sova
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Normalne.

Post autor: ZoltAn »

Używając określenia "dzwonią" miałem na myśli mikrofonowanie lamp (dźwięk podobny do delikatnego dzwonienia), którego powodem jest mikroprzemieszczanie się drutów siatki triody pod wpływem drgań mechanicznych.

Im wiecej stopni tym bardziej wzmacniane są dźwieki wywołane przez te drgania. To coś podobnego do zachowania się membrany w mikrofonie pojemnościowym: lampa jakby nie była jest też w jakimś sensie układem kondensatorów a mikroruchy siatki w minimalny sposób zmieniają pojemności: i siatka - katoda i siatka - anoda co daje efekty akustyczne.

Jeżeli jesteś zadowolony z brzmienia przesteru na ECC81 to zostaw te lampy, przester jest bardziej mięsisty.

ECC83 daje wprawdzie większe wzmocnienie, ale także wyraźnie delikatniejsze brzmienie i większe szumy.

Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/