AWX Series- 2,5way by STX

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

AWX Series- 2,5way by STX

Post autor: dolphin123 »

Niewiele na temat budowy kolumn na forum, dlatego chciałbym przedstawić budowę swoich docelowych na ten czas :wink:
Swoje poczynania będę na bieżąco uaktualniał.

Projekt opiera się o kolumny FX-300 http://stx.pl/fx-300-diy.html - przetworniki i zwrotnica. Układ obudowy będzie modułowy, monitor o wymiarach jak w MX-140 http://stx.pl/mx-140-diy.html plus podstawa basowa. Różnica między oryginalnym projektem a moim w kwestii umiejscowienia głośnika basowego względem niskośredniotonowego to 15cm, które przy odsłuchu z ok 3m nie powinny być zauważalne, wytłumaczył mi to jeden z projektantów zestawów głośnikowych:
(Porównując to z podziałem średnio-wysoko tonowym pod kątem odległości jako wielokrotności długości fali w podziale to jak odsunie się bas od średniego o metr to i tak jest bliżej niż kopułka od średniego która niemalże się z nim styka . Metr na 300Hz to jak 10cm przy 3kHz)

GDWK-10-250-8-AWX http://stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html
Obrazek

2x GDN-18-140-15-AWX http://stx.pl/gdn-18-140-15-awx.html
Obrazek
Obrazek

Obrazek

No i projekt:
Kolumny maja 105cm wysokości z podstawką i nóżkami. Kopułka umieszczona centralnie i skosy na froncie 5cm- schodzą się do osi niskośredniotonowca. Górny monitor wymiarami praktycznie jak w MX-140, br zewnętrznie ma 72mm, a dolny br chce dać większy o wymiarze zewnętrznym 100mm.
Poniżej rysunek jakby to miało wszystko wyglądać:
Odleglosc miedzy środkami 18tek AWX to 314mm, a krawędziami koszów 130mm.
Obrazek
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

Re: AWX Series- 2,5way by STX

Post autor: tomasz6662 »

Witaj

Czym chcesz to napędzać ? Lampa czy tranzystor ?
Jaka powinna być moc wzmacniacza lampowego do sensownego napędzenia takich głośników ?

pozdrawiam
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Będę to napędzał tranzystorem (Uniamp). Na pewno zobaczę jak sobie radzi EL84 SE i możliwe, że coś w PP.
PCL86, którą opisałem na forum (http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18851) zasilała pewien czas AWXy w dwóch drogach i nie było tragedii, także wydaje mi się że zestaw prądu nie będzie potrzebował tyle co mój były zestaw na SPH-165kep:
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13169 (PP na EL34 Macieja Szczodrowskiego sobie nie poradziło)
Trochę szkoda, że projekt ten oparty jest na głośnikach 15ohm, bo sprawdziłbym sobie chętnie jak to gra w roli monitora zasilanego lampą i dodatkowy bas w aktywnych dołach na tranzystorze.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

U mnie podłogówki i tak odpadają, brak miejsca. Teraz gram na tym : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13629 napędzam to el84 w se i basem potrafi ładnie łupnąć ale już myślę o czymś lepszym, wzmacniacz się buduje - el84 pp i myślałem żeby go ożenić z AWX w 2 drogach, tylko mam trochę obaw czy te 2x15w nie będzie trochę dla nich za mało, a na eksperymenty są to trochę za drogie głośniki.

pozdrawiam

edit :

Zdjęcia tych głośników są robione przez Ciebie ?
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Myślę, że PP z pojedynczą 18tką dadzą sobie radę, jak już pisałem z PCL86 nie było tragedii a nawet byłem zdziwiony jak to ze sobą zagrało. Zdjęcia są mojego autorstwa :wink:
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

Post autor: traxman »

A ma sens robienie osobnego zespołu niskotonowego z głośnikiem o identycznych parametrach (wiadomo inna obudowa), nie lepiej zastosować coś o dwa oczka większe np.: 25cm? I uzyskać znacznie lepsze parametry - szczególnie gdy "dół" ma być aktywny więc to i owo można sprytnie podkorygować.
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

dolphin123 pisze:Myślę, że PP z pojedynczą 18tką dadzą sobie radę, jak już pisałem z PCL86 nie było tragedii a nawet byłem zdziwiony jak to ze sobą zagrało. Zdjęcia są mojego autorstwa :wink:
Masz rękę do zdjęć.
Pamiętam jak kiedyś chorowałem na uniampa, już prawie go zamówiłem, później postanowiłem zrobić go sam ale powstrzymał mnie brak dostępnej dokumentacji do wersji 2 tego Irkowego wzmacniacza (moglem robić wersję 1 ale nie zasnąłbym wiedząc, że istnieje poprawiona wersja).

pozdrawiam
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Pytanie laika - co to znaczy 2,5 drożny?

Za jakiś czas (jak czas, finanse i miejsce na robotę pozwolą) też będę się przymierzał do zrobienia kolumn. Nie jestem w tym temacie za mocny, ale zawsze od czegoś trzeba zacząć.

I jeszcze kilka pytań, które mi się nasunęły. Na stronie STX-a są opublikowane są rysunki kolumn DIY. Czy warto się na nich oprzeć? Czy są to dobre projekty?
Jakiś czas temu ktoś wrzucał linka do strony człowieka, który robi bardzo ładne i zaawansowane kolumny (musiał bym odszukać, strona po angielsku, autor z któregoś z krajów zachodniej Europy). Myślałem o oparciu się o taki projekt, ale tam były użyte zupełnie inne przetworniki - u nas albo niedostępne albo bardzo drogie. Ja, ze względów finansowych ograniczyłbym się do STXa. Wydaje mie się, że kolumna jest projektowana jednak pod konkretne głośniki i zastosowanie innych może spowodować, że nie zagra to tak, jak powinno.
Kiedyś, w starej książce widziałem zestawy nawet 4 drożne. W tej chwili spotyka się głównie 2 drożne, rzadziej 3-drożne, jeszcze rzadziej szerokopasmowe (1-drożne). Na czym to polega? Jakie zalety i wady ma mniejsza ilość "dróg" i większa?
Ostatnio zmieniony czw, 10 czerwca 2010, 23:27 przez sppp, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

sppp pisze:Pytanie laika - co to znaczy 2,5 drożny?

Za jakiś czas (jak czas, finanse i miejsce na robotę pozwolą) też będę się przymierzał do zrobienia kolumn.
google Twoim przyjacielem :)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic89781.html

pozdrawiam
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: sppp »

No tak, to już jasne, dzięki. Napisałeś posta podczas gdy ja edytowałem mojego. Więc pytania z mojego poprzedniego posta są nadal aktualne. :)
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

dolphin123 pisze:Niewiele na temat budowy kolumn na forum, dlatego chciałbym przedstawić budowę swoich docelowych na ten czas :wink:
Swoje poczynania będę na bieżąco uaktualniał.
Noooo... Bardzo porządnie się zapowiada. Będę z zaciekawieniem obserwować. Jestem podobnego zdania, że przy większych konstrukcjach układ 2,5-drożny jest chyba optymalnym rozwiązaniem.
A kiedy będą gotowe, to nie ukrywam, że z przyjemnością bym rzucił uchem :)

ps. Moje "docelowe na ten czas" już są gotowe i opisane 8)
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

traxman pisze:A ma sens robienie osobnego zespołu niskotonowego z głośnikiem o identycznych parametrach (wiadomo inna obudowa), nie lepiej zastosować coś o dwa oczka większe np.: 25cm? I uzyskać znacznie lepsze parametry - szczególnie gdy "dół" ma być aktywny więc to i owo można sprytnie podkorygować.
Dół byłby aktywny gdyby projekt oparty był na głośnikach 8ohm a nie 15, do tego na dzień dzisiejszy nie mam sprzętu pomiarowego i niestety nie mogę zająć się projektowaniem zwrotnicy. Bas mi z tej 18tki odpowiada, ale w niecałych 25m^2 czułem lekki niedosyt stąd układ 2,5drożny.
sppp pisze: I jeszcze kilka pytań, które mi się nasunęły. Na stronie STX-a są opublikowane są rysunki kolumn DIY. Czy warto się na nich oprzeć? Czy są to dobre projekty?
Jakiś czas temu ktoś wrzucał linka do strony człowieka, który robi bardzo ładne i zaawansowane kolumny (musiał bym odszukać, strona po angielsku, autor z któregoś z krajów zachodniej Europy). Myślałem o oparciu się o taki projekt, ale tam były użyte zupełnie inne przetworniki - u nas albo niedostępne albo bardzo drogie. Ja, ze względów finansowych ograniczyłbym się do STXa. Wydaje mie się, że kolumna jest projektowana jednak pod konkretne głośniki i zastosowanie innych może spowodować, że nie zagra to tak, jak powinno.
Projekty STXa są dopracowane i nawet powinno się na nich wzorować, szczególnie jeśli chodzi o wymiary przedniej ścianki, gdyż uwzględniony jest na zwrotnicy efekt baffle step`u. Człowiek, który projektuje zwrotnice ma wieloletnie doświadczenie, zna się na tym i wie co robi. Śmiało mogę powiedzieć, że dla mnie ten człowiek znajduje się w czołówce w Polsce pod względem projektowania zestawów głośnikowych.
Jedyną rzeczą, która mnie razi troszkę w stxie i w swojej konstrukcji to wyeliminuje to brak grubszego frontu.
U siebie zainstaluje 38mm.

Jeszcze wizualizacja projektu wykonana przez forumowego kolegę :) Trochę inny fornirek zastosuje niż poniżej.
Obrazek
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Będzie Jabłoń indyjska - Tineo :)
Obrazek
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

Post autor: traxman »

A ja uparcie bym pozmieniał - góra w obudowie zamkniętej, a dół albo dwa głośniki obok, albo w push-pull. Tak masz dwie kolumny, jedną z mniej a drugą z bardziej rozlazłym basem (bass-reflex).
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Po prostu zrobiłem konstrukcję modułową, która wizualnie mi bardziej pasuje niż proste podłogówki :wink: Górny monitor musi być w br aby miał sens budowy 2,5drogi na 18tkach. Jakby udało mi się zachować odległość 1/3 średnicy górnego tunelu między modułami to mógłbym go umieścić na dolnej ściance i wtedy widoczny byłby tylko ten s sekcji dodatkowego basu.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se