Trochę kiepsko u mnie z rosyjskim, czym się różni pierwsza tabelka od drugiej ? Czyżby pierwsza określała typowe warunki pracy, natomiast druga minimalne i maksymalne napięcia ?
Trochę to dziwne, bo w takim razie część napięć w typowym punkcie równa jest maksymalnym.
Przy okazji - większość rosyjskich lamp oscyloskopowych które widziałem (chyba nawet wszystkie) oprócz wystemplowanej daty, OTK oraz naklejki 'Zdełano w SSSR' ma w górnej części - zwykle przy krawędzi luminoforu - napis zrobiony jakby cienkim markerem, są to zwykle jakieś cyferki i literka lub cyferka po myślniku. Co to może być ? Chyba musi coś oznaczać, skoro ktoś zadawał sobie trud i oznaczał lampy. Na razie jedyny trop jaki mam, to fakt że lampy rzadko widywane mają te numery niskie, a te które łatwo dorwać - np. 8ŁO29 - dość wysokie. Może to numery seryjne ?
EDIT: Nie wiem czemu forum wyświetla tak załączniki, po kliknięciu są normalne.
7ŁO55 dane katalogowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
7ŁO55 dane katalogowe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
Re: 7ŁO55 dane katalogowe
Górna tabelka - parametry typowe, dolna - dopuszczalne.
Wg mnie kłopoty wynikają z próbą wpakowania tzw. koloru przezroczystego do GIF'a...Furman Zenobiusz pisze: EDIT: Nie wiem czemu forum wyświetla tak załączniki, po kliknięciu są normalne.
PNG ma w sobie to od razu ale GIF zdaje się jako w czystym swoim standardzie tego nie miał. Stąd pewnie gubi się biblioteka do PHP (język skryptów i moduł rozszerzający serwer WWW - to forum wykorzystuje PHP do dynamicznego generowania strony WWW a dane trzyma w zewnętrznej bazie, z która komunikuje się za pomocą komend języka SQL) która realizuje np. skalowanie plików graficznych przed ich wysłaniem do przeglądarki.
Moja rada przerabiaj pliki na PNG i nie ustawiaj przezroczystego koloru - PNG to nowszy i lepszy format od archaicznego GIF'a. GIF w którymś momencie przestał być formatem w pełni free... Dlatego powstał PNG (bo JPEG nie do wszystkiego się nadaje)
-
- 3125...6249 postów
Zasadniczo zgoda ale czasami ten sam obrazek w GIF jest znacząco (2x) lżejszy od PNG.STUDI pisze:PNG to nowszy i lepszy format od archaicznego GIF'a.
_
-
- 1250...1874 posty
Ja tych GIFów nie robiłem, w ogóle nie uznaję tego formatu - kojarzy mi się z początkami lat 90-tych. Są z większej paczki z danymi ruskich oscyloskopówek, znalazłem je kiedyś na jakimś (chyba ruskim) forum.
Sama lampka natomiast bardzo mi się podoba - jak uporam się ze znalezieniem jakiejś fajeczki na cycek trzeciej anody (szkoda mi tam podłączać coś na łapu capu, bo wygląda to delikatnie) i zrobię lepszy zasilacz, zobaczę sobie jak świeci. Luminofor wygląda trochę inaczej niż na większości lamp (ale może to przez wiek - lampa z '69), może ma jakiś ciekawy kolor.

Sama lampka natomiast bardzo mi się podoba - jak uporam się ze znalezieniem jakiejś fajeczki na cycek trzeciej anody (szkoda mi tam podłączać coś na łapu capu, bo wygląda to delikatnie) i zrobię lepszy zasilacz, zobaczę sobie jak świeci. Luminofor wygląda trochę inaczej niż na większości lamp (ale może to przez wiek - lampa z '69), może ma jakiś ciekawy kolor.