Mini 4 i moster RLC U915B

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

stryker
125...249 postów
125...249 postów

Mini 4 i moster RLC U915B

Post autor: stryker »

Udało mi sie zbobyć w ten weekend owe dwa urządzenia :-)
Wziete z wystawki (zbiorka odpadów niebezpiecznych) inaczej znalazly by sie na złomie :(

CO do oscyloskopu to znalazlem juz do niego instrukcje.
Szukam tylko do mostka. Ma ktoś ?

Jaką sonde mam skombinować do tego oscyloskopu ?
DObre ma on parametry ?
Da sie na nim pracować?
Dawno juz nie miałem w rekach w/w urzadzen ( szkoła )
I moja pamięc zawiodła :-)

pozdrawim i czekam na odpowiedzi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Mini 4 i moster RLC U915B

Post autor: megabit »

Mini 4 ostatnio całkiem modny, ale IMO wartości pomiarowej nie przedstawia. Fajny jako eksponat :wink:
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Cześć!

Co do oscyloskopu, to do audio wystarczy.
Pasmo chyba do 5MHz, główne wady to brak precyzyjnego dzielnika wejścioawego i dobrze opisanej podstawy czasu.

Schemat sondy jest na schemacie całego urządzenia.

Bardzo prosto ją wykonać.

Poszukaj, a znajdziesz na forum kilka tematów o tym oscyloskopie.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Mini 4, powiadasz? Nie uznaję go za oscyloskop, lecz za "wskaźnik oscyloskopowy" :). Do mierzenia sygnałów się nie nadaje bo pokrętła nie są wyskalowane. Lampa ma zbyt mały ekran oraz grubą linię [przynajmniej mój egzemplarz, którego nigdy zadowalająco nie zogniskowałem] i wszystko wychodzi zamazane, niedokładne. Z kolei miniówa spisuje się nieźle, jeśli wykorzystać ją do sprawdzania kształtu przebiegu, np. kiedy wzmacniacz Ci obcina sygnał.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Vault_Dweller pisze:Mini 4, powiadasz? Nie uznaję go za oscyloskop, lecz za "wskaźnik oscyloskopowy" :). Do mierzenia sygnałów się nie nadaje bo pokrętła nie są wyskalowane. Lampa ma zbyt mały ekran oraz grubą linię [przynajmniej mój egzemplarz, którego nigdy zadowalająco nie zogniskowałem] i wszystko wychodzi zamazane, niedokładne. Z kolei miniówa spisuje się nieźle, jeśli wykorzystać ją do sprawdzania kształtu przebiegu, np. kiedy wzmacniacz Ci obcina sygnał.
Gruba linia to na pewno nie wina samej lampy - o ile nie jest już zajechana, wtedy rzeczywiście pojawiają się problemy z ustawieniem ostrości i różne cuda. Jeśli jest sprawna, to ustawiając napięcia według karty katalogowej B6S1 można uzyskać obraz jak żyleta - w moim Mini też był ten problem, jest tam rezystor zasilający ogniskowanie - ze starości mocno mu się odjechało z wartością i stąd taki efekt.
Może to równie dobrze być wina zakłóceń - wystarczy z Mini zdjąć obudowę i linia natychmiast robi się gruba, nawet przy zwartym wejściu - wzmacniacz Y zbiera śmieci 'z powietrza'.

Co do parametrów oscyloskopu, różne instrukcje zawierają różne dane i sprzeczności m.in. w kwestii maksymalnego pasma - podawane jest od 2 do 3.5MHz. W praktyce dużo zależy od stanu technicznego, a żeby w ogóle coś zobaczyć powyżej 1MHz należy zadbać o to, żeby generator podstawy czasu na najwyższym, czwartym zakresie działał sprawnie i w prawidłowym zakresie częstotliwości. Przy słabej lampie generatora i rozjechanych elementach, czwarty zakres ma tendencje do problemów ze wzbudzaniem się - mam obecnie taki przypadek na półce w drugim Mini którego powoli remontuję.

Sonda - to brzmi dumnie. To co masz na schemacie rzeczywiście wystarcza, przy niższych częstotliwościach i obwodach o niskiej rezystancji wewnętrznej jako sonda wystarczą dwa przewody od byle multimetru.
Awatar użytkownika
biohack
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: biohack »

Zdejmowałem temu miernikowi RLC cechy :) cięzkie jest :D, lecz za to posiadam mniejszy zielony meratronika :) i w klasie też jest mini lecz nie działający po podłączeniu rozpalają się lampy i cisza