EROICA - "KONWERTER UKF CCIR /OIRT"

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: EROICA - politurowanie zakończone ;-)

Post autor: zagore1 »

Mam pytanie.
Przy włączaniu Eroici w głośnikach słychać pojedynczy głośny "strzał-trzask". Czym to może być spowodowane. Później po nagrzaniu lamp radio ładnie odbiera.Przesmarowałem potencjometr płynem do potencjometrów - teraz nie trzeszczy. ale ten strzał jest denerwujący :-(
Wołyń 1943. Pamiętamy!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Do póki lampy są zimne w głośniku nic nie powinno Ci strzelać.Obejrzyj wszystko wokół trafa głośnikowego, podstawki EL84 ,sprawdź dokręcenie elektrolitów w zasilaczu. Zapomniałem powiedzieć dzień dobry. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

TELEWIZOREK52 pisze:Do póki lampy są zimne w głośniku nic nie powinno Ci strzelać.Obejrzyj wszystko wokół trafa głośnikowego, podstawki EL84 ,sprawdź dokręcenie elektrolitów w zasilaczu. Zapomniałem powiedzieć dzień dobry. Pozdrawiam.
Witam :-))
Nie powinno strzelać a strzela i to dokładnie w momencie włączenia. Nawet jak zamiast klawisza włączę bezpośrednio wtyczką do kontaktu to strzeli.
Ostatnio zmieniony pn, 16 sierpnia 2010, 11:13 przez zagore1, łącznie zmieniany 1 raz.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam,spróbuj przy wyjętej jednej i wyjętych dwóch lampach ( PL81 ) zamień lampy miejscami .
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

TELEWIZOREK52 pisze:Witam,spróbuj przy wyjętej jednej i wyjętych dwóch lampach ( PL81 ) zamień lampy miejscami .
OK!
Wołyń 1943. Pamiętamy!
geguś

Post autor: geguś »

Przy okazji, czy schemat radia dostępny na Fonarze jest prawidłowy? Trafo głośnikowe zapięte do S2?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Tak, prawidłowy. Transformator głośnikowy jest podłączony do katody górnej i anody dolnej lampy przez kondensator elektrolityczny jednocześnie odsprzęgajacy s2 górnej lampy.
geguś

OTLamp pisze:Tak, prawidłowy. Transformator głośnikowy jest podłączony do katody górnej i anody dolnej lampy przez kondensator elektrolityczny jednocześnie odsprzęgajacy s2 górnej lampy.
No tak ;), za szybko oglądałem :oops: schemat. Jeżeli wymiana lamp nie pomoże, to może pętla sprzężenia zwrotnego ma gdzieś skuchę (źle podłączona/ ktoś grzebał)?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Tuż po włączeniu przez głośnik (a zazwyczaj transformator głośnikowy, bo tych Eroik jest najwięcej) ładują się szeregowo połączone: ww. kondensator elektrolityczny 16uF i kondensator 0.2uF w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego. Ładują się przez opór 27k w pętli i opór katodowy 560 omów. Bez problemu impuls ładowania osiąga tam kilka mA (w zależności szybkości narastania napięcia anodowego) co może być słyszalne w głośnikach. Warto zwrócić uwagę na kondensator 0.2uF w pętli, pewnie ma upływ i może się gotować.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

OTLamp pisze:Tuż po włączeniu przez głośnik (a zazwyczaj transformator głośnikowy, bo tych Eroik jest najwięcej) ładują się szeregowo połączone: ww. kondensator elektrolityczny 16uF i kondensator 0.2uF w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego. Ładują się przez opór 27k w pętli i opór katodowy 560 omów. Bez problemu impuls ładowania osiąga tam kilka mA (w zależności szybkości narastania napięcia anodowego) co może być słyszalne w głośnikach. Warto zwrócić uwagę na kondensator 0.2uF w pętli, pewnie ma upływ i może się gotować.
W radioodbiorniku wymieniłem tylko oba podwójne elektrolity. Lampy PL81 dałem nowe. Reszta jest nieruszana.
Czy to ten kondensator może być przyczyną "strzelania"??
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Wołyń 1943. Pamiętamy!
geguś

zagore1 pisze: Czy to ten kondensator może być przyczyną "strzelania"??
Tak.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nie , nie może. Też brałem pod uwagę ten kondensator ale on jest w szereg z R-27kohm.
geguś

TELEWIZOREK52 pisze:Nie , nie może. Też brałem pod uwagę ten kondensator ale on jest w szereg z R-27kohm.
Podczas pierwszego ładowania to kompletnie nie ma znaczenia. Kondensator taki zachowuje się jak rezystor o pomijalnej warości R. To widać dokładnie na miernikach analogowych i induktorach. W pierwszym przypadku wkazówka wali na zero, w drugim jest przysiad napięcia przetwornicy. A proszę policz jaki prąd popłynie w obwodzie z rezystorem 27k plus rezystancja trafa plus rezystor katodowy stopnia wstępnego.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

sony9 pisze:Odrysowałem połówki plastików,może coś z tego odtworzysz.Jedno zdjęcie i jeden skan.
Trochę to trwało ale Eroica doczekała się plastików :D
Obrazek

Obrazek
Dzięki kol. sony9
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

TELEWIZOREK52 pisze:Witam,spróbuj przy wyjętej jednej i wyjętych dwóch lampach ( PL81 ) zamień lampy miejscami .
Wczoraj próbowałem pozbyć się tego strzelania - zamieniłem lampy -strzela wyjąłem lampy - strzela :-(

Wymieniłem kondensator 0,2uF - strzela nadal. Poza tym coś się podziało ( nie wiem czy przez to strzelanie czy przez wymianę tego kondensatora, ale radio pograło 15 minut ( w tym czasie raz czy dwa razy strzeliło) i dzwięk zaczął się zmieniać - zrobił się metaliczny przytłumiony.
Terza sytuacja wygląda tak.
Radio po załączeniu strzela - po nagrzaniu gra chwilę ( 2-3 minuty) i po tym czasie dzwięk się zniekształca przycicha brzmi jak z metaloweego garnka :twisted: Po podłączeniu MP3 do gniazda gramofonowego jest to samo - czyli problem tkwi w m.cz.
Schemat:
Obrazek
Gdzie szukać przyczyny?
Czy przyczyną może być ten elektrolit 16uF przy kondensatorze 0,2uF ??
Czy w jego miejsce mogę dać większy np 47uF??
Wołyń 1943. Pamiętamy!