A myślałem, że żadna się nie zachowała :o

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

A myślałem, że żadna się nie zachowała :o

Post autor: OTLamp »

Teraz tylko czekać na EB3 i EF4. Niestety nie moja :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: A myślałem, że żadna się nie zachowała :o

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:Teraz tylko czekać na EB3 i EF4. Niestety nie moja :(
A skąd zdjęcie? Bo zaczynam mieć nadzieję, że pojawi się w mojej kolekcji :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp

Kolejna, która istnieje w naturze - PAB1 :shock: . Niestety zdjęcie niewyraźne, ale można chyba przyjąć, że sprzedawca umie odczytać typ. Widać też chyba pierwszą literę P.
http://articulo.mercadolibre.com.ar/MLA ... olland-_JM
Może i AAB1 skądś wypłynie (celował bym w Italię), chociaż akurat wczesne Philipsy z trzydiodowym detektorem miały w tej roli ABC1 z systemem triodowym połączonym w diodę.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

OTLamp pisze:Kolejna, która istnieje w naturze - PAB1 :shock: . Niestety zdjęcie niewyraźne, ale można chyba przyjąć, że sprzedawca umie odczytać typ. Widać też chyba pierwszą literę P.
http://articulo.mercadolibre.com.ar/MLA ... olland-_JM
Może i AAB1 skądś wypłynie (celował bym w Italię), chociaż akurat wczesne Philipsy z trzydiodowym detektorem miały w tej roli ABC1 z systemem triodowym połączonym w diodę.
No i nawet jest w dobrym miejscu, bo jednocyfrowa seria P na Południową Amerykę była produkowana. Ale $230 to lekka przesada, poczekam aż stanieje.

BTW - pierwszy raz na MercadoLibre widzę coś ciekawego, już dawno przestałem tam zaglądać, i widzę, że to błąd.
OTLamp

tszczesn pisze:
No i nawet jest w dobrym miejscu, bo jednocyfrowa seria P na Południową Amerykę była produkowana. Ale $230 to lekka przesada, poczekam aż stanieje.
Owszem, ale oktalowa (ścisłe odpowiedniki lamp amerykańskich), a nie wiedzieć czemu tylko PAB1 robili jako bocznostykową. Katalogi podają, że produkował ją również Telefunken.
tszczesn pisze: BTW - pierwszy raz na MercadoLibre widzę coś ciekawego, już dawno przestałem tam zaglądać, i widzę, że to błąd.
Też dawno nie zaglądałem i wczoraj zajrzałem z nudów. Znalazłem też kilka egzotycznych Philipsów, możliwe że są na oktalowych lampach serii P lub O, ale niestety nie ma zdjęć od tyłu (albo są bardzo niewyraźne), a cena i tak kosmiczna. Swego czasu był też taki wynalazek:
OTLamp

:shock: 8)
OTLamp

Kolejny rodzynek :)