Widmo światła lamp Nixie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Widmo światła lamp Nixie
Przy wykonywaniu zdjęć zaciekawiła mnie pewna rzecz: otóż lampki Nixie z ustawionym katalogowym prądem świecą bardzo ładnie i równomiernie, patrząc na to tzw. gołym okiem.
Natomiast korzystając z różnych tanich kamerek, czy to 'internetowych' czy też wbudowanych w telefony, często widać dookoła nich jakieś dziwne poświaty lub blask jak od żarówki, pomagają dopiero naprawdę mocne filtry (typu gruby pomarańczowy plastik).
Ponieważ takie bieda-kamerki znane są z braku jakichkolwiek filtrów i widzą również światło spoza widzialnego (dla człowieka) zakresu, podejrzewam lampki o emitowanie czegoś poza światłem widzialnym - czyżby emitowały również spore ilości UV które cienka warstwa szkła bańki przepuszcza ? Podczerwień raczej to nie jest, moja kamerka reaguje na nią widoczną utratą nasycenia kolorów.
Natomiast korzystając z różnych tanich kamerek, czy to 'internetowych' czy też wbudowanych w telefony, często widać dookoła nich jakieś dziwne poświaty lub blask jak od żarówki, pomagają dopiero naprawdę mocne filtry (typu gruby pomarańczowy plastik).
Ponieważ takie bieda-kamerki znane są z braku jakichkolwiek filtrów i widzą również światło spoza widzialnego (dla człowieka) zakresu, podejrzewam lampki o emitowanie czegoś poza światłem widzialnym - czyżby emitowały również spore ilości UV które cienka warstwa szkła bańki przepuszcza ? Podczerwień raczej to nie jest, moja kamerka reaguje na nią widoczną utratą nasycenia kolorów.
Re: Widmo światła lamp Nixie
Na niektórych nixie przecie filtr taki czerwony był, więc pewnie coś musiał odfiltrowywać 

"Carbon anodes produce more watts per dollar!"
- AZ12
- 3125...6249 postów
Filtr na lampach nixie służy do zwiększenia kontrastu. Widmo emisyjne gazów może zawierać promieniowanie niewidzialne, które kamera może "widzieć". W lampach tego rodzaju argon wytwarza wytwarza promieniowanie o różnych długościach fali.
Ratujmy stare tranzystory!
- fresostrowiec
- 250...374 postów
matryce CCD stosowane w tanich sprzętach o wiele lepiej "widzą" podczerwień niż UV. "Barwa" zobrazowania podczerwieni przez taką matryce zależy głownie od długości fali jaką emituje źródło. Z tego co pamiętam diody używane np w pilotach swiecą na 808nm, twoje lampki mogą emitować w szerokim zakresie podczerwieni dlatego też zobrazowanie przez matryce CCD może być inne niż dla diody podczerwonej
Innym aspektem jest intensywność promieniowania - lampy nixie wypromieniowują znacznie miej podczerwieni niż wspomniana już wcześniej dioda ir, dlatego nie musi ona nasycać detektorów na matrycy i brak "widocznej utraty nasycenia kolorów"
Innym aspektem jest intensywność promieniowania - lampy nixie wypromieniowują znacznie miej podczerwieni niż wspomniana już wcześniej dioda ir, dlatego nie musi ona nasycać detektorów na matrycy i brak "widocznej utraty nasycenia kolorów"
- Furman Zenobiusz
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Dziś przeglądając parę stronek trafiłem na informację, że w niektórych nowszych typach Nixie znajdują się śladowe ilości rtęci która niby podwyższa ich trwałość. Być może jest to też przyczyną emitowania UV widzianego później przez kamerki.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Rtęć wytwarza promieniowanie UV w paśmie 254nm, 337nm oraz 365nm. Wystarczy zobaczyć w sieci widmo emisyjne tego pierwiastka.
Ratujmy stare tranzystory!
- fresostrowiec
- 250...374 postów
tylko że promieniowanie rtęci w nadfiolecie nie jest termiczne, do tego potrzeba wyładowania jarzeniowego bądź łukowego i większego stężenia rtęci niż to które jest w nixie'lkachAZ12 pisze:Rtęć wytwarza promieniowanie UV w paśmie 254nm, 337nm oraz 365nm. Wystarczy zobaczyć w sieci widmo emisyjne tego pierwiastka.
Wyładowanie w nixie jest wyładowaniem jarzeniowym. A "świecą" wszystkie gazy i pary wewnątrz, czyli neon, argon i rtęć.