Dobrze jest wtedy, gdy lampę odwrócisz do góry nożkami, przerwa/ znacznik/cycek między nóżkami na godzinie 6 i tedy liczysz od lewej zgodnie z zegarem. Dasz radę?zagore1 pisze: A jak jest DOBRZE?
Beethoven - rozszerzenie zakresu UKF do 108 Mhz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
geguś
Re: Beethoven - reanimacja :-)
-
painlust
- 9375...12499 postów

Może nie dać. Google mu kart nie znalazło...
-
geguś
Wydawało mi się, że pytanie zadałem kierunkowe i niestety nie do ciebie. Więc proszę, wstrzymaj się z bulami. Ok?painlust pisze:Może nie dać. Google mu kart nie znalazło...
-
tetroda
- 625...1249 postów

Po pierwsze - karty znajdziesz tutaj
http://frank.pocnet.net/
Po drugie -
1. Masz jakąś lampę i chcesz zobaczyć gdzie poszczególne elektrody są wyprowadzone 2. Chwytasz ją odpowiednio za cokół, tak są narysowane cokoły w katalogach - od spodu 3. Zerknij w katalog, tak mniej-więcej powinno to wyglądać - teraz widzisz już która elektroda gdzie jest wyprowadzona 4. Poglądowo przedstawione I teraz jak jest oznaczone
A - Anoda
S, w zagranicznych - G - Siatka
K - Katoda
Ż, w zagranicznych - f - Żarzenie
E - Ekran (oznaczono tak tu siatkę drugą)
Tak samo postępuj z innymi cokołami.
Koniec.
http://frank.pocnet.net/
Po drugie -
1. Masz jakąś lampę i chcesz zobaczyć gdzie poszczególne elektrody są wyprowadzone 2. Chwytasz ją odpowiednio za cokół, tak są narysowane cokoły w katalogach - od spodu 3. Zerknij w katalog, tak mniej-więcej powinno to wyglądać - teraz widzisz już która elektroda gdzie jest wyprowadzona 4. Poglądowo przedstawione I teraz jak jest oznaczone
A - Anoda
S, w zagranicznych - G - Siatka
K - Katoda
Ż, w zagranicznych - f - Żarzenie
E - Ekran (oznaczono tak tu siatkę drugą)
Tak samo postępuj z innymi cokołami.
Koniec.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
jarecki_1966
- 500...624 posty

Witam, mam pytanie , czyli liczymy zgodnie z zegarem czy przeciwnie? gdyż na tym zdjęciu jest przeciwnie.
-
tetroda
- 625...1249 postów

Takie oznaczenie dla AL4 jest w katalogu
http://frank.pocnet.net/sheets/030/a/AL4.pdf
http://frank.pocnet.net/sheets/030/a/AL4.pdf
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
jarecki_1966
- 500...624 posty

Dziękuje za odpowiedz , czyli dla innych lamp może być inne i trzeba się kierować katalogiem.
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Zgore1 - DOBRZE OZNACZYŁEŚ. Nogi liczymy patrząc od spodu lampy zawsze zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Zagore1,jak zwykle zapomniałem dodać.To że Ci odbiera na 10 metrowej antenie to nie jest powód do dumy.Nie znam warunków odbioru w Krakowie,w W-wie w zupełności wystarczy 1m. przewodu.Pozdrawiam z jeszcze nie zalanej W-wy.
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Czyli 4 i 5 w ECC83 to katody? Ciekawe... A ja głupi podłaczam tam żarzenie...TELEWIZOREK52 pisze:Zgore1 - DOBRZE OZNACZYŁEŚ. Nogi liczymy patrząc od spodu lampy zawsze zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Kol. Thereminator -to jest nas dwóch głupich,ja ponad 40lat też podaję żarzenie na 4i5 nogę, w przypadku ECC83 dodatkowo na 9n. Natomiast katody w w/w lampie to 3 i 8.Pozdrawiam.
-
zagore1
- 2500...3124 posty

OK!geguś pisze:Dobrze jest wtedy, gdy lampę odwrócisz do góry nożkami, przerwa/ znacznik/cycek między nóżkami na godzinie 6 i tedy liczysz od lewej zgodnie z zegarem. Dasz radę?zagore1 pisze: A jak jest DOBRZE?
Już widzę swój błąd

Uploaded with ImageShack.us
Czy teraz jest dobrze?
(pomyliłem żarzenie z katodami
Stop banderyzmowi.
-
jarecki_1966
- 500...624 posty

Co do tego napięcia na transformatorze , to zauważyłem,że u mnie na 220 jest lepiej niż na 240 V np. EM34 lepiej świeci. Niestety nikt nie wyraził opinii co do tych ustawień, które lepiej ustawiać .
-
zagore1
- 2500...3124 posty

Odpowiem ci słowami mojej dwuletniej Anielki (bo jak widzę jesteście na podobnym etapie rozwoju emocjonalnego )painlust pisze:Może nie dać. Google mu kart nie znalazło...
" A sio "
Stop banderyzmowi.
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Witam. Piszesz Zagore1 że pomyliłeś katody z żarzeniami a ja tego nie zauważyłem i napisałem DOBRZE.Skupiony byłem głównie na anodach i siatkach sterujących, ale kolejność liczenia wyprowadzeń i co w konkretnym przypadku jest przylutowane do danej nóżki podałem Ci dobrze.Teraz mogę powiedzieć że oznaczenia na Twoim ostatnim schemacie są DOBRE.
Ta nieszczęsna 3i4 umieszczona na Twoim schemacie przy katodach,blisko miejsca gdzie podaje się żarzenie spowodowała że nie zauważyłem tego błędu ,co od razu zarzucił mi Kol.Thereminator (szacunek) .Po prostu zrobił się taki kogel mogel w głowie. Pozdrawiam Kolegów.
Ta nieszczęsna 3i4 umieszczona na Twoim schemacie przy katodach,blisko miejsca gdzie podaje się żarzenie spowodowała że nie zauważyłem tego błędu ,co od razu zarzucił mi Kol.Thereminator (szacunek) .Po prostu zrobił się taki kogel mogel w głowie. Pozdrawiam Kolegów.