Wczoraj na laborkach z fizyki było doświadczenie z lampą oscyloskopową(wpływ pola magnetycznego).
Lampa chyba była uszkodzona, ponieważ na środku pojawiała się plamka powiększająca się, gdy kierujemy na nią elektrony. Jeśli wyłączy się zasilacz, lub elektrony są z dala od plamki to plamka pomniejsza się.
Innym zjawiskiem jest odbicie i rozproszenie wiązki na krawędziach plamki. Na lampie tworzą się cienie widoczne na zdjęciach.
Jaki jest powód takiego zachowania się lampy? Odkleiła się aluminiowa(napylana na luminofor) osłona luminoforu?
Pozdrawiam.
Dziwne zachowanie lampy oscyloskopowej
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Dziwne zachowanie lampy oscyloskopowej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
-
- 1250...1874 posty
Re: Dziwne zachowanie lampy oscyloskopowej
A co to za lampa oscyloskopowa ? Niektóre na luminoforze nic więcej nie mają....
-
- 375...499 postów
Miałem rok temu podobnie z 8ŁO29. Po wyłączeniu lampy i rozładowaniu elektrod wszystko wróciło do normy. Też nie wiem, co się stało. 

-
- 1875...2499 postów
Lampka jest w obudowie z pleksy i gumy. Nie widziałem na niej napisów, ale jest to mała prawdopodobnie ruska lampka.
Lampka po ponownym włączeniu zasilania nie ma plamki, ale zaraz z powrotem rośnie.
Lampka po ponownym włączeniu zasilania nie ma plamki, ale zaraz z powrotem rośnie.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Cześć
Na początek proszę o sprostowanie tego:
Rozmagnesuj elektrody. Jeżeli to nie pomoże, to nie wiem.
Pozdrawiam Maciej
Na początek proszę o sprostowanie tego:
.Jeśli wyłączy się zasilacz, lub elektrony są z dala od plamki to plamka pomniejsza się.
Rozmagnesuj elektrody. Jeżeli to nie pomoże, to nie wiem.
Pozdrawiam Maciej