kolumny o wiekszej skuteczności

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Dumek
75...99 postów
75...99 postów

kolumny o wiekszej skuteczności

Post autor: Dumek »

Witam
chciałbym wykonać kolumny do wzmacniacza o mocy ok 10W (na lampie 300B). Szukam jakiegoś sprawdzonego projektu, opisy ,porady itp.
pozdrawiam
Piotr
traxman

Re: kolumny o wiekszej skuteczności

Post autor: traxman »

A ile pieniędzy chcesz zmarnować...
Z tańszych CT193 Klang & Ton, Saba Cello i wiele innych.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

Przede wszystkim określ ile masz kasy i jak duże pomiesczenie. Fajną sprawą są też kopie WLM Stella Monitor.
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17036
Obrazek
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Dumek
75...99 postów
75...99 postów

traxman - dlaczego zmarnować, mówisz że nie weto samemu podejmować budowy kolumn, też tak słyszałem od paru osób.
Ale na firmowe drogie mnie nie stać, i tak myślałem ze coś będę próbował zrobić. A co do kasy to nie wiem ile muszę mieć, żeby coś sensownego zrobić (wiadomo bez przesady). Pokój mam 20mk , te monitory nie były by złe bo miejsca nie za dożo.
Piotr
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Dumek pisze:traxman - dlaczego zmarnować, mówisz że nie weto samemu podejmować budowy kolumn
A może marnowanie pieniędzy nie polega na samodzielnej budowie kolumn, tylko na złych założeniach projektowych? Może taniej byłoby zrobić wzmacniacz o większej mocy i zrobić/ kupić do niego kolumny o standardowej skuteczności?
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Dumek
75...99 postów
75...99 postów

Marvel- dlatego pytam i proszę o sprawdzone (założenia projektowe). Może ktoś wykonał takie zestawy i graja całkiem nie źle.
Piotr
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Nie rozumiemy się. Jeśli masz już wzmacniacz 10W na 300B (tak wynika z Twojego pierwszego posta w tym wątku), to już za późno na założenia projektowe. Trzeba wyłożyć więcej gotówki na bardziej skuteczne kolumny.

Jeśli nie masz jeszcze tego wzmacniacza, to można się zastanawiać, w jaki sposób osiągnąć zakładaną głośność przy zakładanych zniekształceniach: czy robiąc mocniejszy wzmacniacz, czy nadrabiać skutecznością kolumn.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
traxman

Marnowanie, bo jak kupisz gotowe, to masz i się z nimi męczysz lub nie. A robione własnoręcznie pochłaniają nieskończone ilości gotówki, bo zawsze się znajdzie coś do poprawienia. Sprawa jest jasna, do 1kPLN nie warto się bawić, bo koszty gotowych są niższe (chyba, ze materiał masz za darmo i większość prac wykonujesz samodzielnie), trzeba tu i tam coś kupić, a to są rzeczy ciężkie więc i koszty przesyłek niemałe. Nie zmienia to faktu, że frajda jest, ale trzeba panować nad kosztami.
W przypadku droższych zestawów, warto pokusić się o budowę, bo można sporo zaoszczędzić (nie płaci się za markę) a i przy wykończeniu można zaszaleć.
300B spokojnie napędzi monitory nawet te słabsze, pomieszczenie niewielkie, więc warto próbować - trzeba tylko wiedzieć ile można wydać. W moim przypadku 300B napędza średnio skuteczne kolumny w identycznych warunkach i może zagrać naprawdę głośno, więc wzmacniacza bym nie zmieniał.
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

traxman pisze:Marnowanie, bo jak kupisz gotowe, to masz i się z nimi męczysz lub nie. A robione własnoręcznie pochłaniają nieskończone ilości gotówki, bo zawsze się znajdzie coś do poprawienia. Sprawa jest jasna, do 1kPLN nie warto się bawić, bo koszty gotowych są niższe (chyba, ze materiał masz za darmo i większość prac wykonujesz samodzielnie), trzeba tu i tam coś kupić, a to są rzeczy ciężkie więc i koszty przesyłek niemałe. Nie zmienia to faktu, że frajda jest, ale trzeba panować nad kosztami.
Nie do końca się mogę z Tobą zgodzić. Najlepszym przykładem są pokazane przeze mnie wyżej monitorki, które składa się w 500zł a ich koszt firmowy ok 6tys.zł. http://www.skapiec.pl/site/cat/29/comp/1032904
Oczywiście nie gra to za 6tysiączków, bo za te pieniądze to już można mieć praktycznie bezkompromisowe kolumny dla wielu z nas. Dwie drogi w cenie tysiąca złotych diy bije praktycznie wszystko co w tej kwocie można kupić. Szczególnie w sekcji średnio-wysokotonowej jakby rozpatrywać pomieszczenia >=20m2. A im wyższy budżet tym lepiej na tym wychodzimy. Do 500zł można dyskutować nad opłacalnością, ale w większości przypadków jak już wspomiano, frajdą jest złożenie swoich kolumienek. Projektów gotowych jest mnóstwo :wink: Poniżej skarbnica projektów:
http://www.diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14079
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
traxman

500PLN/szt, za MDF, kleje, fornir, głośniki, zwrotnice, kabelki, duperelki, przesyłki itp?
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

tak,ale przy konstrukcjach do 500zł za parę może się to nieopłacić. chociaż jakby patrzeć od strony wizualnej i faktu, że kolumny będą ofornirowane to ich cena automatycznie wzrasta po złożeniu. SKlepowe są na tanich okleinach i robione na akord, a tu mamy wszystko pod siebie. Warto też spojrzeć na to, że wykonując monitory- czy to droga konstrukcja czy tania, same skrzynki wychodzą nas praktycznie tyle samo i ograniczeniem jakości jest budżet wydany na głośniki i zwrotnice.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Jakim fornirem oklejony jest monitor na zdjęciu dolphina123 powyżej?
_
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Topola Czeczot
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A jak to się nazywa po angielsku (i czy w ogóle)? :mrgreen:
_
Dumek
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Wzmacniacz właśnie dopiero co ukończyłem i nie chce go zmieniać, wydałem sporo kasy , a myślę ze efekty są, pochwale się kiedyś w dziale układy i urządzenia. Co myślicie o tej konstrukcji audio note http://www.audionotekits.com/newSpkr.html może ktoś je wykonał, lub ma dokumentacje wykonania obudowy, zwrotnicy
Piotr