Radio Mikrofona 409 -prezentacja i problemy.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Radio Mikrofona 409 -prezentacja i problemy.

Post autor: ed_net »

Witam !
Korzystając z deszczowej pogody złożyłem radio Mikrofona 409 , którego środek uruchomiłem w zimowe wieczory a skrzynkę odrestaurowałem wiosną. Poniżej zdjęcia radia :jedno przed renowacją i trzy po renowacji.
A teraz kilka słów o radiu ,które dosyć szczęśliwie przeżyło te 70 lat dzięki solidnej konstrucji. Skrzynka bardzo przyjemna do renowacji z grubym fornirem , dałem po szlifowaniu nową prawdziwą politurę.W rzeczywistości aż tak się nie błyszczy ,ale mój aparat foto lubi jasne dzienne oswietlenie a takiego ostatnio nie ma.
Radio jest wyposażone w standardowy układ z lampami AF3,AK2,ABC1,AL4,AZ1 i nieszczęsną AM1 w moim egzemplarzu zastąpioną lampą TK406.Niestety oryginalnej AM1 jak dotychczas nie spotkałem a TK 406 świeci ,ale nie reaguje na strojenie. Zakończyła żywot w ten sposób już u mnie.
Uruchomienie radia nie nastręczyło zdecydowanych problemów, rutynowe czyszczenie ,wymiana kondensatorów , dodanie sprawnych lamp, nawinięcie linek itp. Elementy w radio są firmy Always lub Mikrofona.
Brakujące gałki dorobił niezawodny Matiz za co ukłon w jego stronę.
Ciekawostką jest skala składajaca się z trzech niezależnych grubych szkieł osobnych dla każdego zakresu , podświetlane pojedyńczo dla poszczególnego zakresu.
Radio doskonale odbiera na wszystkich zakresach w zasadzie na kawałku drutu (kilkumetrowa antena wewnętrzna).
Problemem jest natomiast (oprócz lampy AM1) brak oryginalnej wtyczki prądowej do zewnętrznych bolców jak w Philipsach.
Może Ktoś z kolegów zna producenta takich wtyczek to proszę o informację,mnie aktualnie brakuje 4 sztuki.
Dla tych Którzy będą zajmować się takim radiem służę w razie potrzeby radą z renowacji i uruchamiania o ile bedę w stanie jej udzielić .
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

Re: Radio Mikrofona 409 -prezentacja i problemy.

Post autor: jurek968 »

Ja by usunął ten kondnsator styrofleksowy przy lampie - czego oko niewidzi tego sercu nieżal.
Przynajmniej z zewnątrz by to wyglądało na 100% staroć - zresztą jak piszesz lampa i tak niedziała....

Ja ostatnio cieszyłem się jak głupi bo nabyłem przypadkiem sprawną lampę EM1 - niestety tak mnie cieszyła ,że ją skończyłem - dała radę może 15 godzin i się skończyła :cry:
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Radio Mikrofona 409 -prezentacja i problemy.

Post autor: ed_net »

Masz rację ;spróbuję znależć jakiegoś Alwaysa i zamienić. A co do lampy to niesamowita niespodzianka, zaczęła działać po kilkunastogodzinnej pracy radia i działa pieknie przy każdorazowym włączeniu radia.
Pozdrawiam