frycz pisze:
Super!
No dobrze, układ jak znalazł ale gdzie kupić ten scalak? SA602 na Allegro nie ma?
To drugie to pytanie czy stwierdzenie?
Zamiast SA602 popróbowałbym z NE602 albo NE612, powinny być dostępne w sklepach elektronicznych. Nie wiem jak z wyprowadzeniami, NE602 zdaje się jest zamiennilkiem SA602, jak się ma do nich NE612? Trzeba by sprawdzić i porównać wszystkie 3 karty katalogowe.
SA to wersje "wojskowo-profesjonane" układów NE (albo na odwyrtkę). Funkcjonalnie NE602 = SA602 i NE612 = SA612. Sprawdzić i porównać noty katalogowe, wyłapać różnice i po problemie. Są o już elementy archaiczne więc na stronach producentów datasheet'ów tych kostek od wielu lat już nie ma... le jest google.
Wyniuchałeś ją... tak to ona
Sprzedawca napisał że brakuje gdzieś dwóch przycisków, ale nie wiem co miał na myśli bo na zdjęciu wygląda wszystko ok.
Zastanawiam się, czy będzie można nieco przesunąć przedni prawy głośnik na prawo... chciałbym poprawić "ciut" efekt stereo, jeśli to coś da. Radio ma raczej na pewno 100mhz więc będzie konieczna przeróbka i chyba konwerter zewnętrzny.
Mała uwaga co do Saby: p.cz. fm = 6.75MHz a nie 10.7MHz - silne stacje z zakresu 101 - 108 MHz odbiera się bez poszerzania zakresu głowicy.
Zakres głowicy można poszerzyć "wydłużając skalę" UKF zakres przesuwu rdzeni jest większy niż wykorzystywany w radiu.
renes pisze:
Therminator,
Załączony plik jest bardzo mały, w powiększeniu nieczytelny. Czy możliwe jest abyś załączył o większym rozmiarze?
Pdf nieczytelny? Przecież wszystko wyraźnie widać, a schemat wielki jak krowa i w każdej chwili można sobie ustawić wygodniejszą skalę powiększenia, więc nie bardzo rozumiem w czym problem... Tak przy okazji to znalazłem go gdzieś w sieci, ale nie pamiętam adresu, wiec zapodałem kopię z dysku.
ps. Mój nick nie ma nic wspólnego ze Schwarzeneggerem
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Tak było, nie wiem dlaczego, jutro jeszcze raz sprawdzę.
Mam okazję kupić kilka zapasowych lamp do kupionej SABY Freudenstadt 11 Stereo, lamp jest 9 lamp: 3x EC92, 2x EL95, ECH81, EBF89, EM84, ECC83 ( http://www.radiomuseum.org/r/saba_freud ... eo_11.html ). Doradzcie w które najlepiej się zaopatrzyć i jakich najlepiej producentów (mając na uwadze że SABA ma służyć wyłącznie do słuchania muzyki poważnej).
renes pisze:Tak było, nie wiem dlaczego, jutro jeszcze raz sprawdzę.
Mam okazję kupić kilka zapasowych lamp do kupionej SABY Freudenstadt 11 Stereo, lamp jest 9 lamp: 3x EC92, 2x EL95, ECH81, EBF89, EM84, ECC83 ( http://www.radiomuseum.org/r/saba_freud ... eo_11.html ). Doradzcie w które najlepiej się zaopatrzyć i jakich najlepiej producentów (mając na uwadze że SABA ma służyć wyłącznie do słuchania muzyki poważnej).
Dowolnychm nawet naszych "demoludowych":
EC92, EM84, EL95, ECC83 -> RFT
ECH81 -> Tesla
EBF89 -> Telam, Polam
STUDI pisze:
Dowolnych nawet naszych "demoludowych":
EC92, EM84, EL95, ECC83 -> RFT
ECH81 -> Tesla
EBF89 -> Telam, Polam
Nie ma sensu przepłacać.
Aż tak jest dobrze?
Lampowca w życiu własnego nie miałem, ale skoro głośniki mogą inaczej grać, scalaki wpływać na brzmienie, to dlaczego lampy miałyby być wolne od tego? 20-30zł za Telefunkena, czy Philipsa to chyba nie dużo?
renes pisze:skoro głośniki mogą inaczej grać, scalaki wpływać na brzmienie, to dlaczego lampy miałyby być wolne od tego?
Każda lampa gra inaczej, ale to jak gra, nie zależy od tego, jaki jest na niej napis, tylko jakie ma parametry fizyczne: emisję i nachylenie charakterystyki. Wadliwy lub wyeksploatowany Telefunken zagra gorzej niż nowa sprawna RFT. Przy czym emisji ani poziomu wyeksploatowania nie ocenisz wizualnie, tylko mierząc daną lampę.
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Jeszcze tego radia nie masz a już kombinujesz? Pewnie fabryczna osada popracuje jeszcze kilka lat więc po co martwić się na zapas - a wymiana nawet na super hiper lampy ze szklanego szkła nic nie da w tego typu odbiorniku - będą grały dobrze każde sprawne i to w miarę jednakowo. A od zmiany barwy dźwięku to w radyjku są pokrętła regulacji barwy i bardzo silnie działająca korekcja fizjologiczna. Zapas to zrób sobie EC92, EL95, bo od ręki czasem trudno je kupić.