Proste programy do rysowania schematów z lampami-propozycje.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Proste programy do rysowania schematów z lampami-propozycje.

Post autor: mariuszss »

Witam.

Jak w temacie - czy są jakieś darmowe (niezbyt skomplikowane) programy do rysowania schematów z wykorzystaniem lamp. Znalazłem na forum podobny watek, ale ma już trochę lat.
Za wszelkie propozycje z góry dziękuję.

Pozdrawiam.
Mariusz.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Proste programy do rysowania schematów z lampami-propozy

Post autor: Furman Zenobiusz »

Do Eagle są biblioteki z lampami, ale nie jest to raczej prosty program, a już na pewno nie dla początkujących w jego obsłudze. Dla mnie dużo szybciej jest np. posklejać schemat w paincie korzystając z biblioteki z rysunkami lamp i elementów.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Schemat układu "elektronowego" nie różni się od "elektronicznego", więc można zastosować dowolny program z odpowiednimi bibliotekami lub stworzyć je samodzielnie. Chyba, że chodzi o schematy montażowe na "turretach": viewtopic.php?f=5&t=16553
Tomek
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Furman Zenobiusz pisze:Do Eagle są biblioteki z lampami, ale nie jest to raczej prosty program, a już na pewno nie dla początkujących w jego obsłudze.
Pozwolę się nie zgodzić. Pierwszy w życiu schemat na komputerze narysowałem już kilkanaście minut po zainstalowaniu programu i to z łatwością. Fakt, wpierw obejrzałem 17-minutowy filmik (Tangent Tutorial 7).
Za to projektowanie PCB to już faktycznie wyższa szkoła jazdy.
_
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie mówię, że w ogóle się nie da. Ale kilka schematów w Eagle już narysowałem i nadal szybciej idzie mi układanie z klocków w Paincie (może dlatego, że na Amigę był taki program przypominający MS Painta z gotową biblioteką elementów i się przyzwyczaiłem, bo przez parę lat go używałem do rysowania i drukowania), nie mówiąc już o odręcznym rysowaniu.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Łatwość w opanowaniu a szybkość operowania narzędziem to trochę różne kwestie. Faktycznie, jeśli potrzebuję machnąć na szybko jakiś prosty schemacik to często korzystam z tego edytorka online: http://webschem.free.fr/debut.php (po wybraniu rozdzielczości i potrzebnych elementów wcisnąć [Commencer le schema]), zwłaszcza jeśli operuję z nie swojej maszyny. :mrgreen:
W tym przypadku to już w ogóle nie trzeba się niczego uczyć, zresztą nie zauważyłem czy tam jest jakiś help. Może jest. :mrgreen: Edytorek jest, jak to mówią bracia Rosjanie, z którymi ostatnio bardzo się jednamy - self-explanatory.
Machnąłem na szybko niedokończony - takie oto schemaciki wychodzą:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Prosty, szybki i niemal darmowy- kartka, ołówek, gumka.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: mariuszss »

Dzięki raz jeszcze za wypowiedzi.
Do tej pory korzystałem tylko z aplikacji do projektowania płytek - ExpressPCB.
Do schematów dedykowany jest ExpressSCH - ale standardowo brakuje lamp w zestawie elementów. Można jednak je wykonać samemu i dodać do listy. Próbowałem to wcześniej zrobić sam przed napisaniem posta, ale robiłem to niewłaściwie i nie wychodziło. Pomyślałem, że ta aplikacja tego nie umożliwia i dlatego zapytałem na forum o inne narzędzia.
Ale można to zrobić (ponowne przeszukanie internetu), o czym świadczy poniższy fragment schematu .
Myślę, że do stworzenia finalnej wersji schematu jest to dobre i proste narzędzie.

Pozdrawiam.
Mariusz.

Schemat.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

fugasi pisze:Faktycznie, jeśli potrzebuję machnąć na szybko jakiś prosty schemacik to często korzystam z tego edytorka online: http://webschem.free.fr/debut.php
Jak w tym usuwać/edytować/przesuwać elementy ?
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Albo jak sie tam maluje linie proste ?
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Linie proste to akurat łatwo - ten znaczek z linią łamaną podpisany 'Fil angle droit W' czy coś takiego.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Heh no tak. W FF działa a w IE nie :? A edycje i usuwanie robi sie na effacer un fil chyba.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Rzeczywiście, a myślałem, że ten przycisk w ogóle nie działa, normalnie korzystam z Opery. Odpaliłem IE8 i teraz effacer un fil czy jak to tam usuwa elementy, ale za to na dole jest cały czas informacja o błędzie więc pewnie coś innego leży.
Czy ktoś obeznany z językiem żabojadów mógłby popatrzeć, czy w menu save jest możliwość zapisania tego jako jakiegoś projektu ? Widzę tylko eksport do PNG, a to lipa, bo później poprawki można nanosić co najwyżej w paincie....
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Furman Zenobiusz pisze:Jak w tym usuwać/edytować/przesuwać elementy ?
Ten przycisk: Obrazek. Edycja ogranicza się tylko do obracania, lustrzanego odbicia i dodawania opisu ale niezwiązanego z elementem - napisu po prostu. Generalnie to bardzo prosta rzecz, nie można oczekiwać że zastąpi Eagle, ale do szybkiego machnięcia jakiegoś prostego schemaciku czy fragmentu na potrzeby zilustrowania zapytania, dyskusji na forach - wystarczy.
Tego Obrazek lepiej nie klikać, czyści cała plansze pod nowy projekt (ale na szczęście przedtem ostrzega jeszcze).

Zapisać schemat można - po kliknięciu ikony z dyskietką trzeba kliknąć przycisk "Enregister". Zapisuje do formatu .txt, który można wczytać później z planszy wstępnej (tam gdzie wybieramy rozdzielczość i format http://webschem.free.fr/debut.php) w ramce "Reprendre un schéma" na dole.

Docencie, Opery która wersja? U mnie 10.10 na Debianie, nigdy nie wyświetlały się żadne błędy.
Pod przyciskiem Help (ostatni, z żółtym pytajnikiem) są wylistowane obsługiwane przeglądarki:

Obrazek
_
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Opera zawsze najnowsza (nowszej nigdzie nie znajdziesz) - autoupdate z rozwojowych wersji alpha. Zwykła oficjalna też nie daje wcisnąć tego przycisku, a tak btw 10.10 to staroć :D Błąd jest w IE8.