Reanimacja Syreny

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mariusz21poznan
4 posty
4 posty

Reanimacja Syreny

Post autor: mariusz21poznan »

Witam... Po zrobieniu porządków w piwnicy babci odnalazłem radio Syrena. Chciałbym je odrestaurować... i tak na dzień dobry kupiłem nowe lampy [te które są jeszcze dostępne - czyli EF-22 i EBL-21]. "Magiczne oczko" [EM4] świeci jak na zdjęciu.
DSC00038.JPG

Z głośnika oprócz brzęczenia nic innego nie słychać. I dlatego zapytuję was: od czego mam zacząć?? Co sprawdzić a co wymienić?? Pytam ponieważ jestem zielony w te klocki [na chwilę obecną :roll: ]...

poza tym jeszcze kilka rzeczy:
- jak naprawić membranę głośnika [jest papierowa, ale w kilki miejscach przerwana]
- jak wyremontować "pudło" - w kilku miejscach są widoczne ślady przetarć, zarysowań oraz odprysków

Z góry dziękuję za porady :wink:
p.s. poniżej zdjęcia radia z trzech perspektyw ;]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Reanimacja Syreny

Post autor: Michał_B »

Budy bym nie odnawiał.

Deskę z materiałem najlepiej kupić, można ewentualnie kombinować z jakąś inną tkaniną.

Stan radia jest bardzo dobry, więc się nie narobisz za dużo.
Podłączałeś antenę i patrzyłeś na wszystkich zakresach? Na gramofonie działa?

Masz woltomierz i umiesz się nim posługiwać?

Pozdrawiam
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Wnosząc po nicku jesteś z Poznania. Jakbyś miał jakieś problemy, mogę Ci pomóc.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
mariusz21poznan
4 posty
4 posty

Co do stanu radia - wcześniej całą elektrykę wyciągnąłem, poczyściłem z kurzu, styki podstawek oczyszczałem benzyną ekstrakcyjną, podobnie jak styki i luty od dołu. Od razu wspomnę że lampy ECH-21, AZ1 oraz EM4 nie były wymieniane. Materiał na dechę oraz płótno na głośnik mam tyle że ściągnąłem do wyprania. Obecnie radio jest poskręcane "na styk".

ale odpowiadając na pytania:
- podłączałem antenę [długi miedziany przewód] oraz sprawdzałem na wszystkich zakresach... niestety, nic nie wychwyciłem
- co do zabawy woltomierzem: owszem, posiadam i umiem się nim posługiwać ;]

p.s. - a co mam sprawdzać na gramofonie??
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Buczy najprawdopodobniej dlatego, że kondensatory elektrolityczne w filtrze zasilacza (metalowe, okrągłe puchy) utraciły pojemność i trzeba zacząć od ich wymiany. O odnawianiu skrzynek było na forum, ale ja w skrócie robię to tak, że po zdemontowaniu elektroniki i sklejki z głośnikiem nakładam preparat do usuwania starych powłok lakierniczych (np. "Profit") który powoduje, że stary lakier "pączkuje i odchodzi, można go ładnie szpachtułką zdjąć. Po naprawieniu ubytków i przeszlifowaniu maluję pistoletem lakierem do parkietów. Tkaninę ozdobną można np. kupić na Allegro, nie jest ona taka jak oryginał, ale zawsze... Jakby co, to też jestem z Poznania ;)
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam. Jak zwykle w tego typu radiach wykonaj rutynowe czynności
1 - Sprawdź czy Ci myszki nie skonsumowały cewek wejściowych i oscylatora
2 - Sprawdź filtry p.cz - kondensatory w nich zamontowane(200pF) -najlepiej wymień i zestrój
3- Wymień kondensator sprzęgający (EBL21)
4 - Sprawdź/wymień kondensatory elektrolityczne w zasilaczu(z tego co widać zasilacz masz sprawny)
5 - Na końcu zestroić i musi grać. Powodzenia.
mariusz21poznan
4 posty
4 posty

Po ponad rocznej przerwie, mam kolejne zapytanie. Fakt faktem, nic nie ruszyłem przy radiu od ostatniego postu, ale teraz czas się znalazł. Pytanie: w radiu są zamontowane kondensatory elektrolityczne 16uF 450/500V. Czy one są jeszcze dostępne? [w internecie są takie, tylko że rozruchowe]. A jak nie to jakimi je zastąpić??
Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: KrzysztofS »

Spokojnie możesz dać trochę więcej... Dla AZ1 maks na pierwszy elektrolit zdaje się 60uF. Ja w swojej Syrenie dałem 47uF na 400V. Stare kondensatory zostaw a nowe dolutuj od spodu ..... Sprawdź tylko bo zdaje się jeden ma izolowany minus .....Żadnych rozruchowych tam nie dawaj, są wielkie i stare musiałbyś wywalić. Zwykłe ze sklepu z częściami w granicach 16-50 uF / 400V
Szukam skrzynki do radia FIGARO