Generator i miernik czestotliwosci DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY
Ha! Chyba mam winowajcę. Podmieniłem kwarc na inny (8MHz - innego nie miałem) i wszystko wygląda dużo lepiej. Wyświetlacze odświerzają się wyraźnie szybciej. Przy kwarcu 8Mhz i nastawie 10kHz mam 4kHz na multimetrze, czyli z proporcji wynika, że jak wstawię kwarc 20Mhz to dostanę 10kHz 

- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Wlutuj jeszcze raz kwarc 20MHz, tylko przy lutowaniu nie dociskaj go do płytki. Chyba jeszcze nigdy nie trafiłem na uszkodzony rezonator...
Tomek
Po wymianie powrót objawów. To normalne, że enkoder lubi "skoczyć" sobie w przeciwną stronę?
Pozostaje nic innego jak podmienić kwarc - mi zdarzyło się kilka w karierze uszkodzonych...
I skakać do przodu i do tyłu nie koniecznie o ten sam krok częstotliwości ?
Gdzieś na 2x stronie był opis podobnego zachowania się enkodera .
Gdzieś na 2x stronie był opis podobnego zachowania się enkodera .
Biorąc pod uwagę aktualne położenie gwiazd względem lotu albatrosa po południowej Afryce gdzie Saturn poruszył się 5,643% względem północno wschodniej części bramy Augusta Poniatowskiego na Jasnej Górze oceniam ten kawałek na żyrandol/10
- MalKontent
- 375...499 postów
Nie, programowałem po swojemu, po stoczeniu boju z programatorem, co opisywałem.Tomasz Gumny pisze:MalKontentczy procesory programowałeś przy użyciu skryptu?
Ale wszystkie fuse'y dokładnie sprawdziłem, znalazłem też soft do mojego programatora USBASP (eXtremeBurner), który programuje w sekwencji wszystko po kolei w jednym przebiegu (flash, eeprom, fusebity), więc raczej nie ma mowy o pomyłce.
Wyrywkowo sprawdziłem też zaprogramowane procki w moim prototypie, po to go m.in. złożyłem...
Kwarce "niskie" przy zbyt długim podgrzewaniu lutownicą mogą się uszkodzić, zdarzyło mi się to kiedyś, jak uparłem się poprawić lutowanie i miedź była utleniona, więc dłużej musiałem grzać punkt lutowniczy. Odtąd zawsze zostawiam parę mm pomiędzy kwarcem a płytką.
Co do nie do końca pewnej pracy enkodera, to i u mnie taki efekt występuje. Można poeksperymentować z dodatkowym tłumieniem drgań styków za pomocą kondensatorków, jeszcze tego nie próbowałem.
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
Pewnie głupie pytanie, ale nie znalazłem odpowiedzi w wątku: do czego służy wyjście SWO?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Jesli mnie pamiec nie myli, to wyjscie Y do wobulatora. Ale na moja pamiec bym nie liczyl 

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Tam pojawia się napięcie proporcjonalne do częstotliwości, więc jeśli masz oscyloskop z możliwością pracy X-Y, to podając to napięcie na wejście toru X można obejrzeć charakterystykę częstotliwościową (
film). Dodatkowo w trybie przemiatania (załączenie SWEEP jest sygnalizowane miganiem wyświetlacza) można ustawiać dolną i górną częstotliwość (napięcie jest od razu przeskalowywane) a aktualnie wyświetlana jest wyróżniona jaśniejszym paskiem na ekranie oscyloskopu.

Tomek
- MStaniszczak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ja tylko szybki - płytki i procesory dotarły. Dziękuję:-)
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Można prosić o wrzucenie dokładniejszego rysunku z rozmieszczeniem zwor na PCB? Albo jestem jakiś ułomny albo w płytce pod wyświetlaczami jest ze dwa razy więcej otworów niż trzeba pod zworki...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Tak wyglądają w zbliżeniu, o ile coś się nie zmieniło w produkcji:
Paczuszka przyszła, dziękuję serdecznie
. Zaczynam składać. 

Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Jakieś propozycje co do obudowy? 

http://www.nikomp.com.pl/opisy/OBA00/OBA33APC.htm
podobna do tej, model który spadek ma po krótszej krawędzi.
podobna do tej, model który spadek ma po krótszej krawędzi.