Generator i miernik czestotliwosci DIY

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Brencik

Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY

Post autor: Brencik »

Brencik pisze:Wszystko fajnie tylko u mnie zabrakło procków w zestawie A...
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Hej,

Nie dałem rady wcześniej się odezwać.

Jak wszyscy się słusznie chyba domyślili, procek z jedną srebrną kropką to U1, z dwiema - U2.

Jeśli chodzi o gałki, to wydawało mi się, że pisałem, iż ze względu na niewielkie zainteresowanie darowałem sobie tę kwestię. Natomiast dałem każdemu z Was potencjometr wraz z plastikowym "adapterem", żeby średnica ośki była w miarę podobna w obu manipuladłach. Potek ma trochę za krótkie nóżki własne, żeby osie enkodera i potka były w linii pionowej, wystarczy przedłużyć.

Zamiast 4k7 1% dałem 4k64 0,1% 25ppm - zawsze trochę dokładniej, a koszt groszowy :)

Nastęna sprawa to płytka - jest odrobinę zmodyfikowana przeze mnie, ale nie powinno nastręczyć kłopotu posłużenie się oryginalną dokumentacją. Jedyna różnica jest taka, że w szereg z rezystorem R17 dodałem miejsce na opcjonalny dławik w obudowie 1206; pady na płytce są zwarte cienką ścieżką. Jeśli ktoś chce spróbować, należy rozciąć tę ścieżkę i dolutować dławik (dołączyłem go do kitu).

Duże elektrolity montujemy na leżąco, tak samo stabilizator 7805 z radiatorkiem. Otwór do mocowania stabilizatora rozwiercałem sam, trochę bliżej nózek a dalej od elektrolitu 100uF, żeby radiator do niego nie dotykał - na moim prototypie miałem z tym problem, więc chciałem go Wam oszczędzić.

Generalnie idea jest taka, że wszystko jest jak najbardziej płasko, tak aby płytkę można było przykręcić do panelu czołowego. Display'e 7-segmentowe wkładamy do odpowiednio skróconej podstawki 40-pinowej, żeby były wyżej i dotykały do szybki/maski/folii/whatever. Pstryczki i ośki pokręteł mają wystawać ponad panel.

Pstryczki dałem najdłuższe jakie znalazłem, 13mm, ale może to być za mało - u siebie wlutowałem je jak najwyżej się dało, nie wciśnięte do końca w płytkę.

Z kolei LEDy należy (jeśli ktoś chce użyć maski) wlutować jak najgłębiej, wciskając je do końca, by plastik dotykał do laminatu. Chodzi o to, by plama światła z LEDa objęła cały symbol kształtu przebiegu. Lutować wtedy należy szybko i dobrze rozgrzaną lutownicą, żeby nie przegrzać LEDa.

Jeszcze jedno. Gniazd do goldpinów potrójnych dostawcy nie mieli akurat, więc dałem jedno 8-pinowe i trzy 2-pinowe. 8-pinowe tniemy przez 7 pin, uzyskując 6-pinowe złącze do programowania i 1 dodatkowy pin do złącza zasilającego :)

:arrow: brencik, niemożliwe, żeby nie było procków. Zestawów A (samych) było zaledwie 5, procki były wetknięte w gąbkę przewodzącą nóżkami do siebie i włożone w pakiet z tektury falistej razem z płytką, może Ci wypadły przy rozpakowywaniu przesyłki? Albo zostały w kopercie? Sprawdź dokładnie! Ja sprawdziłem u siebie, nigdzie nie ma takiego pakieciku dwóch procków, bo mogły teoretycznie mi wypaść przy pakowaniu...
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Pierwszy raz w życiu montowałem SMD i powiem, że całkiem przyjemnie się to lutuje :twisted:

1.Co daje/zmienia zastosowanie dławika?
2.Jaki transformator zastosować?
3.Wedle schematu z 1 strony: zwieramy R19, i nie montujemy C13, C14, R21?
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

viewtopic.php?f=25&t=15963&p=172954&hil ... 2A#p172954
Thereminator pisze:Indel TS8/28
traxman pisze:Z tańszych Indelowych produkcji jeszcze: TS4/025, TS4/026 i TS6/21. (2x7,5V)
Ostatnio zmieniony sob, 8 maja 2010, 13:21 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Wszystkie uwagi z oryginalnej dokumentacji obowiązują. Elementy wyrzucone przez traxmana nie zostały dołączone do kitu oczywiście.

Dławik może pomóc lepiej odfiltrować zasilanie DACa, chociaż przy tym prowadzeniu ścieżek zasilania i masy naokoło płytki, zapewne więcej pożytku byłoby z poprzecinania tych ścieżek i zrobienia porządnej gwiazdy z drutu ;) Ale dołączyłem go, można porównać efekty bez i z dławikiem.

Trafo może być dowolne, byle dawało min. 2x6V pod obciążeniem. Moje ma nominalnie 2x7,5V, a praktycznie daje 2x9,5V przy obciążeniu generatorem i dołączony do zestawu radiatorek pod 7805 jest wystarczający.

Jeszcze jedna uwaga - zamiast R13 1k można spokojnie wlutować 2k, bo LEDy świecą bardzo jasno, trochę za jasno jak na mój gust.
Ostatnio zmieniony sob, 8 maja 2010, 13:51 przez MalKontent, łącznie zmieniany 1 raz.
zakrzesiu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: zakrzesiu »

Witam
Paczkę dzisiaj odebrałem :) jest wszystko, będę wieczorem lutował.
pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Poskładałem i uruchomiłem, ale wyświetlacze mają bardzo niskie "odświerzanie" i strasznie migają. Gdzie szukać "byka"?
Paweł
pgrzesko@gmail.com

Brencik

Post autor: Brencik »

MalKontent pisze:może Ci wypadły przy rozpakowywaniu przesyłki?
Ożesz w morde jeża....jak to mogło się stać to nie wiem, niby nic nie wypadło, szukałem pół godziny, podłoga, zakamarki itp a teraz przy machaniu mopem się znalazły! Albo ślepy już jestem albo jakąś czarną dziurę mam w pokoju...
Przepraszam za zamieszanie.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

megabit pisze:Poskładałem i uruchomiłem, ale wyświetlacze mają bardzo niskie "odświerzanie" i strasznie migają. Gdzie szukać "byka"?
Kwarc i okolice. Czy generowane częstotliwości są poprawne, czy też zaniżone?
Tomek
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

:arrow: brencik
To dobrze, cieszę się, że znalazłeś, bo już zaczynałem wątpić w siebie :)

Powinienem był przykleić te procki taśmą do tektury, wtedy nie byłoby tak łatwo ich przeoczyć, cholera.
Tool pisał, że Łukasz też nie mógł znaleźć procków - to są małe, 20-nóżkowe scalaczki spięte w jeden nóżkami do siebie poprzez gąbkę przewodzącą, naprawdę łatwo mogą się wysunąć i spaść gdzieś...

:arrow: megabit
Nie pomyliłeś kondensatorów przy kwarcu? Wygląda, jakby się obudził na którejś podharmonicznej. Miały być 22pF, może niechcący wlutowałeś tam 2,2uF? 2,2uF są dość "grube" i są brązowe, 22pF są o ponad połowę cieńsze i są białawe.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wlutowane są 22pF. Częstotliwości są ok. 10x za niskie.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

traxman

Post autor: traxman »

Jeżeli masz oscyloskop to sprawdź co się stało z generatorem, zakładając najtragiczniejszy tragiczny wypadek, nie została skasowana flaga dzielnika CKDIV8 przy programowaniu. Wtedy procesor działa 8x wolniej co wskazuje Twój przypadek.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

...albo w ogóle nie wykorzystuje kwarcu. Jeśli masz możliwość, to sprawdź czy i z jaką częstotliwością oscyluje kwarc (najlepiej na XTAL2 - pin nr 4). Możesz też wylutować kwarc i zobaczyć, czy coś się zmieni.
Sprawdź czy pod którymś 22pF nie ma zwarcia - pisałeś, że to debiut w SMD... :D
Zależnie od wyników czeka Cię wymiana kwarcu, kondensatorów lub przeprogramowanie procesora.
MalKontent :arrow: czy procesory programowałeś przy użyciu skryptu?
Tomek
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czyli konkretnie co i gdzie mam sprawdzić?

Hercmiarka z multimetru pokazuje ok. 800Hz przy nastawie 10kHz. Dodatkowo generator "wiesza się?" przy dotykaniu kwarcu.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Jeśli masz oscyloskop, to sprawdź przebieg na nóżce 4 procesora z kwarcem.
Czy procesor zatrzymuje się przy dotykaniu czy ruszaniu kwarcem? Możliwe, że kwarc przegrzałeś (warto stosować pod kwarc dystanse z listew pozbawionych "goldpinów"), uszkodziłeś mechanicznie lub tradycyjnie... zimny lut. :D
Tomek
ODPOWIEDZ