Brencik pisze:Wszystko fajnie tylko u mnie zabrakło procków w zestawie A...
Generator i miernik czestotliwosci DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY
- MalKontent
- 375...499 postów
Hej,
Nie dałem rady wcześniej się odezwać.
Jak wszyscy się słusznie chyba domyślili, procek z jedną srebrną kropką to U1, z dwiema - U2.
Jeśli chodzi o gałki, to wydawało mi się, że pisałem, iż ze względu na niewielkie zainteresowanie darowałem sobie tę kwestię. Natomiast dałem każdemu z Was potencjometr wraz z plastikowym "adapterem", żeby średnica ośki była w miarę podobna w obu manipuladłach. Potek ma trochę za krótkie nóżki własne, żeby osie enkodera i potka były w linii pionowej, wystarczy przedłużyć.
Zamiast 4k7 1% dałem 4k64 0,1% 25ppm - zawsze trochę dokładniej, a koszt groszowy
Nastęna sprawa to płytka - jest odrobinę zmodyfikowana przeze mnie, ale nie powinno nastręczyć kłopotu posłużenie się oryginalną dokumentacją. Jedyna różnica jest taka, że w szereg z rezystorem R17 dodałem miejsce na opcjonalny dławik w obudowie 1206; pady na płytce są zwarte cienką ścieżką. Jeśli ktoś chce spróbować, należy rozciąć tę ścieżkę i dolutować dławik (dołączyłem go do kitu).
Duże elektrolity montujemy na leżąco, tak samo stabilizator 7805 z radiatorkiem. Otwór do mocowania stabilizatora rozwiercałem sam, trochę bliżej nózek a dalej od elektrolitu 100uF, żeby radiator do niego nie dotykał - na moim prototypie miałem z tym problem, więc chciałem go Wam oszczędzić.
Generalnie idea jest taka, że wszystko jest jak najbardziej płasko, tak aby płytkę można było przykręcić do panelu czołowego. Display'e 7-segmentowe wkładamy do odpowiednio skróconej podstawki 40-pinowej, żeby były wyżej i dotykały do szybki/maski/folii/whatever. Pstryczki i ośki pokręteł mają wystawać ponad panel.
Pstryczki dałem najdłuższe jakie znalazłem, 13mm, ale może to być za mało - u siebie wlutowałem je jak najwyżej się dało, nie wciśnięte do końca w płytkę.
Z kolei LEDy należy (jeśli ktoś chce użyć maski) wlutować jak najgłębiej, wciskając je do końca, by plastik dotykał do laminatu. Chodzi o to, by plama światła z LEDa objęła cały symbol kształtu przebiegu. Lutować wtedy należy szybko i dobrze rozgrzaną lutownicą, żeby nie przegrzać LEDa.
Jeszcze jedno. Gniazd do goldpinów potrójnych dostawcy nie mieli akurat, więc dałem jedno 8-pinowe i trzy 2-pinowe. 8-pinowe tniemy przez 7 pin, uzyskując 6-pinowe złącze do programowania i 1 dodatkowy pin do złącza zasilającego
brencik, niemożliwe, żeby nie było procków. Zestawów A (samych) było zaledwie 5, procki były wetknięte w gąbkę przewodzącą nóżkami do siebie i włożone w pakiet z tektury falistej razem z płytką, może Ci wypadły przy rozpakowywaniu przesyłki? Albo zostały w kopercie? Sprawdź dokładnie! Ja sprawdziłem u siebie, nigdzie nie ma takiego pakieciku dwóch procków, bo mogły teoretycznie mi wypaść przy pakowaniu...
Nie dałem rady wcześniej się odezwać.
Jak wszyscy się słusznie chyba domyślili, procek z jedną srebrną kropką to U1, z dwiema - U2.
Jeśli chodzi o gałki, to wydawało mi się, że pisałem, iż ze względu na niewielkie zainteresowanie darowałem sobie tę kwestię. Natomiast dałem każdemu z Was potencjometr wraz z plastikowym "adapterem", żeby średnica ośki była w miarę podobna w obu manipuladłach. Potek ma trochę za krótkie nóżki własne, żeby osie enkodera i potka były w linii pionowej, wystarczy przedłużyć.
Zamiast 4k7 1% dałem 4k64 0,1% 25ppm - zawsze trochę dokładniej, a koszt groszowy

Nastęna sprawa to płytka - jest odrobinę zmodyfikowana przeze mnie, ale nie powinno nastręczyć kłopotu posłużenie się oryginalną dokumentacją. Jedyna różnica jest taka, że w szereg z rezystorem R17 dodałem miejsce na opcjonalny dławik w obudowie 1206; pady na płytce są zwarte cienką ścieżką. Jeśli ktoś chce spróbować, należy rozciąć tę ścieżkę i dolutować dławik (dołączyłem go do kitu).
Duże elektrolity montujemy na leżąco, tak samo stabilizator 7805 z radiatorkiem. Otwór do mocowania stabilizatora rozwiercałem sam, trochę bliżej nózek a dalej od elektrolitu 100uF, żeby radiator do niego nie dotykał - na moim prototypie miałem z tym problem, więc chciałem go Wam oszczędzić.
Generalnie idea jest taka, że wszystko jest jak najbardziej płasko, tak aby płytkę można było przykręcić do panelu czołowego. Display'e 7-segmentowe wkładamy do odpowiednio skróconej podstawki 40-pinowej, żeby były wyżej i dotykały do szybki/maski/folii/whatever. Pstryczki i ośki pokręteł mają wystawać ponad panel.
Pstryczki dałem najdłuższe jakie znalazłem, 13mm, ale może to być za mało - u siebie wlutowałem je jak najwyżej się dało, nie wciśnięte do końca w płytkę.
Z kolei LEDy należy (jeśli ktoś chce użyć maski) wlutować jak najgłębiej, wciskając je do końca, by plastik dotykał do laminatu. Chodzi o to, by plama światła z LEDa objęła cały symbol kształtu przebiegu. Lutować wtedy należy szybko i dobrze rozgrzaną lutownicą, żeby nie przegrzać LEDa.
Jeszcze jedno. Gniazd do goldpinów potrójnych dostawcy nie mieli akurat, więc dałem jedno 8-pinowe i trzy 2-pinowe. 8-pinowe tniemy przez 7 pin, uzyskując 6-pinowe złącze do programowania i 1 dodatkowy pin do złącza zasilającego

Haha! Ten arszenik był zatruty!...
Pierwszy raz w życiu montowałem SMD i powiem, że całkiem przyjemnie się to lutuje
1.Co daje/zmienia zastosowanie dławika?
2.Jaki transformator zastosować?
3.Wedle schematu z 1 strony: zwieramy R19, i nie montujemy C13, C14, R21?

1.Co daje/zmienia zastosowanie dławika?
2.Jaki transformator zastosować?
3.Wedle schematu z 1 strony: zwieramy R19, i nie montujemy C13, C14, R21?
viewtopic.php?f=25&t=15963&p=172954&hil ... 2A#p172954
Thereminator pisze:Indel TS8/28
traxman pisze:Z tańszych Indelowych produkcji jeszcze: TS4/025, TS4/026 i TS6/21. (2x7,5V)
Ostatnio zmieniony sob, 8 maja 2010, 13:21 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
- MalKontent
- 375...499 postów
Wszystkie uwagi z oryginalnej dokumentacji obowiązują. Elementy wyrzucone przez traxmana nie zostały dołączone do kitu oczywiście.
Dławik może pomóc lepiej odfiltrować zasilanie DACa, chociaż przy tym prowadzeniu ścieżek zasilania i masy naokoło płytki, zapewne więcej pożytku byłoby z poprzecinania tych ścieżek i zrobienia porządnej gwiazdy z drutu
Ale dołączyłem go, można porównać efekty bez i z dławikiem.
Trafo może być dowolne, byle dawało min. 2x6V pod obciążeniem. Moje ma nominalnie 2x7,5V, a praktycznie daje 2x9,5V przy obciążeniu generatorem i dołączony do zestawu radiatorek pod 7805 jest wystarczający.
Jeszcze jedna uwaga - zamiast R13 1k można spokojnie wlutować 2k, bo LEDy świecą bardzo jasno, trochę za jasno jak na mój gust.
Dławik może pomóc lepiej odfiltrować zasilanie DACa, chociaż przy tym prowadzeniu ścieżek zasilania i masy naokoło płytki, zapewne więcej pożytku byłoby z poprzecinania tych ścieżek i zrobienia porządnej gwiazdy z drutu

Trafo może być dowolne, byle dawało min. 2x6V pod obciążeniem. Moje ma nominalnie 2x7,5V, a praktycznie daje 2x9,5V przy obciążeniu generatorem i dołączony do zestawu radiatorek pod 7805 jest wystarczający.
Jeszcze jedna uwaga - zamiast R13 1k można spokojnie wlutować 2k, bo LEDy świecą bardzo jasno, trochę za jasno jak na mój gust.
Ostatnio zmieniony sob, 8 maja 2010, 13:51 przez MalKontent, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Paczkę dzisiaj odebrałem
jest wszystko, będę wieczorem lutował.
pozdrawiam
Andrzej
Paczkę dzisiaj odebrałem

pozdrawiam
Andrzej
Poskładałem i uruchomiłem, ale wyświetlacze mają bardzo niskie "odświerzanie" i strasznie migają. Gdzie szukać "byka"?
Ożesz w morde jeża....jak to mogło się stać to nie wiem, niby nic nie wypadło, szukałem pół godziny, podłoga, zakamarki itp a teraz przy machaniu mopem się znalazły! Albo ślepy już jestem albo jakąś czarną dziurę mam w pokoju...MalKontent pisze:może Ci wypadły przy rozpakowywaniu przesyłki?
Przepraszam za zamieszanie.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Kwarc i okolice. Czy generowane częstotliwości są poprawne, czy też zaniżone?megabit pisze:Poskładałem i uruchomiłem, ale wyświetlacze mają bardzo niskie "odświerzanie" i strasznie migają. Gdzie szukać "byka"?
Tomek
- MalKontent
- 375...499 postów

To dobrze, cieszę się, że znalazłeś, bo już zaczynałem wątpić w siebie

Powinienem był przykleić te procki taśmą do tektury, wtedy nie byłoby tak łatwo ich przeoczyć, cholera.
Tool pisał, że Łukasz też nie mógł znaleźć procków - to są małe, 20-nóżkowe scalaczki spięte w jeden nóżkami do siebie poprzez gąbkę przewodzącą, naprawdę łatwo mogą się wysunąć i spaść gdzieś...

Nie pomyliłeś kondensatorów przy kwarcu? Wygląda, jakby się obudził na którejś podharmonicznej. Miały być 22pF, może niechcący wlutowałeś tam 2,2uF? 2,2uF są dość "grube" i są brązowe, 22pF są o ponad połowę cieńsze i są białawe.
Wlutowane są 22pF. Częstotliwości są ok. 10x za niskie.
Jeżeli masz oscyloskop to sprawdź co się stało z generatorem, zakładając najtragiczniejszy tragiczny wypadek, nie została skasowana flaga dzielnika CKDIV8 przy programowaniu. Wtedy procesor działa 8x wolniej co wskazuje Twój przypadek.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
...albo w ogóle nie wykorzystuje kwarcu. Jeśli masz możliwość, to sprawdź czy i z jaką częstotliwością oscyluje kwarc (najlepiej na XTAL2 - pin nr 4). Możesz też wylutować kwarc i zobaczyć, czy coś się zmieni.
Sprawdź czy pod którymś 22pF nie ma zwarcia - pisałeś, że to debiut w SMD...
Zależnie od wyników czeka Cię wymiana kwarcu, kondensatorów lub przeprogramowanie procesora.
MalKontent
czy procesory programowałeś przy użyciu skryptu?
Sprawdź czy pod którymś 22pF nie ma zwarcia - pisałeś, że to debiut w SMD...

Zależnie od wyników czeka Cię wymiana kwarcu, kondensatorów lub przeprogramowanie procesora.
MalKontent

Tomek
Czyli konkretnie co i gdzie mam sprawdzić?
Hercmiarka z multimetru pokazuje ok. 800Hz przy nastawie 10kHz. Dodatkowo generator "wiesza się?" przy dotykaniu kwarcu.
Hercmiarka z multimetru pokazuje ok. 800Hz przy nastawie 10kHz. Dodatkowo generator "wiesza się?" przy dotykaniu kwarcu.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Jeśli masz oscyloskop, to sprawdź przebieg na nóżce 4 procesora z kwarcem.
Czy procesor zatrzymuje się przy dotykaniu czy ruszaniu kwarcem? Możliwe, że kwarc przegrzałeś (warto stosować pod kwarc dystanse z listew pozbawionych "goldpinów"), uszkodziłeś mechanicznie lub tradycyjnie... zimny lut.
Czy procesor zatrzymuje się przy dotykaniu czy ruszaniu kwarcem? Możliwe, że kwarc przegrzałeś (warto stosować pod kwarc dystanse z listew pozbawionych "goldpinów"), uszkodziłeś mechanicznie lub tradycyjnie... zimny lut.

Tomek