RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

renes
50...74 posty
50...74 posty

Re: RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna

Post autor: renes »

anka pisze: Ma dwa głośniki ,typ AD3800[ 3W/800 ohm/].Sąto jednak głośniki z dzieloną mębraną .....Odbiornik wyposażony jest również w "system pogłosu" wybierany/ w zależności od życzenia / osobnym klawiszem.Górna granica zakresu FM -104 MHz.Nie zamierzam jej rozszerzać ze względu na 1/wysoce profesjonalny i "elegancki " montaż odbiornika /orginalny Philips w wykonaniu na rynek holenderski ,oznaczenia,napisy../ ,2/ na odbiorniku słucham głównie 98,3 /Clasik/ i 102,5 /I PR/.
Nie rozumiem, z czym, w sensie estetycznym wiązałoby się rozszerzenie pasma do 104,9mhz? Pojawiłby się chyba tylko jeden punkcik orientacyjny gdzie jest 104,9mhz?
PR II pięknie gra muzykę dawną :) W zasadzie na baroku, a dokładnie Bachu moje prawdziwie muzyczne pasje się kończą, a dominuje muzyka dawna.

Zdaje się, że na rynek amerykański ten model miał pasmo do 108mhz.
TELEWIZOREK52 pisze:Witam,przestroić o 1-2MHz nie powinno być problemem.Na ogół mały ruch cewką/trymerem i będzie to kosztem(o tyle samo) dołu pasma.
A jak duży problem byłby ze 100mhz na 105mhz? Nie do wykonania? Chciałbym mieć i 98,3 i 104,9.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

[quote="renes"]

Nie rozumiem, z czym, w sensie estetycznym wiązałoby się rozszerzenie pasma do 104,9mhz? Pojawiłby się chyba tylko jeden punkcik orientacyjny gdzie jest 104,9mhz?
PR II pięknie gra muzykę dawną :) W zasadzie na baroku, a dokładnie Bachu moje prawdziwie muzyczne pasje się kończą, a dominuje muzyka dawna.

Panie Kolego to nie o "punkcik" chodzi.Dostęp do elementu regulacji wymaga drobnego ale "demontażu", odlutowanie trzech przewodów,zdjęcie ekranu....Co do Bacha podzielam pąńską pasję.Pzdr.
renes
50...74 posty
50...74 posty

anka pisze: Panie Kolego to nie o "punkcik" chodzi.Dostęp do elementu regulacji wymaga drobnego ale "demontażu", odlutowanie trzech przewodów,zdjęcie ekranu....Co do Bacha podzielam pąńską pasję. Pzdr.
Tylko tyle by mieć PR II ? :wink:
traxman

Post autor: traxman »

Jak chcesz mieć pełny zakres FM 88-108MHz to pozostaje poszukiwanie angielskich (LEAK), amerykańskich (DYNACO, EICO), japońskich (SANSUI), tunerów-amplitunerów lampowych, ale cena już znacznie wyższa no i głośniki we własnym zakresie.
Pozostaje też samodzielna budowa radyjka na podstawie dostępnych schematów.
renes
50...74 posty
50...74 posty

traxman pisze:Jak chcesz mieć pełny zakres FM 88-108MHz to pozostaje poszukiwanie angielskich (LEAK), amerykańskich (DYNACO, EICO), japońskich (SANSUI), tunerów-amplitunerów lampowych, ale cena już znacznie wyższa no i głośniki we własnym zakresie.
Pozostaje też samodzielna budowa radyjka na podstawie dostępnych schematów.
Pełny nie, wystarczy od 98,3 -104mhz z możliwością przesunięcia do 104,9mhz. To wszystko + stereo i 4 głośniki w obudowie radia.

SABA Freudenstadt 11 ma niemal to wszystko... ale tylko do 101mhz :(
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Szkoda grzebać w radiu i naruszać oryginalny stan przesuwaniem odbieranego zakresu, lepiej użyć zewnętrznego konwertera, jak się bardzo uprzeć to pewnie można i na lampie...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wacek Z »

Witam.
Podłączając się pod wątek,chciałbym zapytać,czy zastosowanie zewnętrznego
konwektera do zmiany pasma,obniża w jakiś sposób jakość odbioru w stosunku
do zamontowania oryginalnej głowicy, lub jej przestrojenia.
Dzięki za informację.
Wacek
renes
50...74 posty
50...74 posty

Thereminator pisze:Szkoda grzebać w radiu i naruszać oryginalny stan przesuwaniem odbieranego zakresu, lepiej użyć zewnętrznego konwertera, jak się bardzo uprzeć to pewnie można i na lampie...
Mi to nie przeszkadza, naprawdę wolę to niż podłączanie dodatkowych elementów. Pytanie czy do takiego poszerzenia pasma muszę znaleźć odbiornik posiadający 104mhz (każdy na to pozwoli?), czy da też radę - jeśli mi się któryś spodoba - taki co posiada tylko 100mhz?
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

renes pisze: Mi to nie przeszkadza, naprawdę wolę to niż podłączanie dodatkowych elementów. Pytanie czy do takiego poszerzenia pasma muszę znaleźć odbiornik posiadający 104mhz (każdy na to pozwoli?), czy da też radę - jeśli mi się któryś spodoba - taki co posiada tylko 100mhz?
Skala i tak się nie będzie zgadzać, więc można przerobić również odibornik, który w ryginale pracuje do 100 MHz.
Możliwe jednak, że będzie już potrzebna ingerencja w układ - skrócenie cewki bądź wylutowanie kodensatora.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

W serwisówkach do odbiorników SABY z lat '60 (głowica na ECC85) był opis przestrojenia głowicy ze 104 na 108 - należało wymienić rdzeń przestrajający (głowica strojona indukcyjnie). Tylko nie mam pojęcia gdzie można by dzisiaj taki rdzeń dostać :-(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Z próby przestrojenia głowicy strojonej indukcyjnie zawsze było więcej kłopotów niż pożytku.
Chyba możn przyjąć, że tego typu głowice są nie przestrajalne.

(Piszę na przykłądzie głowic naszej produkcji np z DML301).

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Chyba możn przyjąć, że tego typu głowice są nie przestrajalne.
No to SABY odpadają. Pojemnościowo strojone głowice miały za to np. Grundigi.
renes
50...74 posty
50...74 posty

To mnie koledzy dobiliście bo najbardziej w stronę jakiejś SABY 104mhz wyglądałem do przestrojenia na PR II.
To tylko mały kawałeczek pasma do 104,9... nie ma sposobu go przesunąć?

Jestem w tej materii laikiem, nie znam się na tym zupełnie, więc zleciłbym to jakiemuś specjaliście do wykonania, jednak powinienem przed zakupem konkretnego radia chyba wiedzieć czy da się je przestroić/poszerzyć pasmo na 104,9, a skoro się na tym nie znam to jak mam się dowiedzieć czy się da? O co pytać przed zakupem? Chciałbym mieć pewność że nie usłyszę od specjalisty który będzie miał go przestroić/poszerzyć czestotliwość do 104,9 że nie da się tego zrobić...
traxman

Post autor: traxman »

Większość odbierających 104MHz ma trochę zapasu, może bez przestrajania da radę 104.5-105MHz, ale musisz poprosić kogoś posiadającego w okolicy taki sprzęt o sprawdzenie jakości odbioru.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Tomasz Gumny »

Nie jestem teraz pewny, ale coś mi się wydaje, ze w połowie 2012 roku pojawią się "problemy" z odbiorem radiofonii (i telewizji) analogowej? Wobec tego chyba lepiej teraz zrobić zewnętrzny konwerter przesuwający odbierane częstotliwości i za dwa lata zastąpić go przetwornikiem transmisji cyfrowej na analogową ze słabiutkim nadajnikiem.
Tomek