RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

renes
50...74 posty
50...74 posty

RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna

Post autor: renes »

To mój pierwszy post, zatem witam serdecznie wszystkich!

Od jakiegoś już czasu noszę się z myślą zakupu starego lampowego radia na którym mógłbym słuchać w domu muzyki klasycznej w PR2 i innych stacjach z muzyką poważną. Własnie na starym lampowym radiu, a nie nowoczesnym systemie audio. Przejrzałem internet a także oferty na allegro, odbiorników tego typu jest bardzo dużo, szczerze mówiąc nie wiem jednak na który się zdecydować bo firm i modeli jest sporo, a doświadczeń nie mam tu żadnych. Zależy mi jednak na bardzo dobrym dźwięku, przestrzennym a jednocześnie przyjemnym w słuchaniu takiej muzyki. Jeśli możecie doradzić, wskazać modele które warto poszukiwać, to będę ogromnie wdzięczny. Z popbieżnych moich ustaleń wynika że cenione pod tym względem są radia SABA Freudenstadt Stereo, na razie trafiłem na modele 6, 7, 8, 11 i Automatic 100. Czy to dobry kierunek, z nich warto coś wybrać, czy jeszcze poszukać czegoś innego?

Pozdrawiam.
renes
Ostatnio zmieniony śr, 5 maja 2010, 15:38 przez renes, łącznie zmieniany 1 raz.
jurek968
250...374 postów
250...374 postów

Re: RADIO LAMPOWE i muzyka klasyczna

Post autor: jurek968 »

Istotne jest aby radio miało parametry techniczne nowego , bo nawet coś z górnej półki może mieć kiepski dżwięk.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
traxman

Post autor: traxman »

Pierwsze pytanie - czy szukasz radia stereofonicznego, monofonicznego lub wersji przejściowej z odbiorem monofonicznym UKF (z opcją dołączenia dekodera stereo), a wzmacniaczem stereo?
Drugie pytanie czy szukasz klasycznego radia z wbudowanymi głośnikami czy samego "amplitunera"?

Ten wybór może sporo powiedzieć co dalszych kroków.

PS. Ważne w przypadku urządzenia lampowego są koszty eksploatacji. Jest sporo odbiorników wysokiej klasy wykorzystujących trudno dostępne lampy ECLL800, ELL80, ECC808, EM801/3, radio takie kupisz za 300-400PLN w dobrym stanie, ale jeżeli przyjdzie czas wymiany lamp, to będziesz musiał wyłożyć kilkadziesiąt, a może nawet trochę więcej euro na zakup nowego kompletu. Warto więc szukać lamp ze wzmacniaczem na EL84, ECC83, które są dostępne w jeszcze znośnych cenach.
renes
50...74 posty
50...74 posty

traxman pisze:Pierwsze pytanie - czy szukasz radia stereofonicznego, monofonicznego lub wersji przejściowej z odbiorem monofonicznym UKF (z opcją dołączenia dekodera stereo), a wzmacniaczem stereo?
Drugie pytanie czy szukasz klasycznego radia z wbudowanymi głośnikami czy samego "amplitunera"?

Ten wybór może sporo powiedzieć co dalszych kroków.

PS. Ważne w przypadku urządzenia lampowego są koszty eksploatacji. Jest sporo odbiorników wysokiej klasy wykorzystujących trudno dostępne lampy ECLL800, ELL80, ECC808, EM801/3, radio takie kupisz za 300-400PLN w dobrym stanie, ale jeżeli przyjdzie czas wymiany lamp, to będziesz musiał wyłożyć kilkadziesiąt, a może nawet trochę więcej euro na zakup nowego kompletu. Warto więc szukać lamp ze wzmacniaczem na EL84, ECC83, które są dostępne w jeszcze znośnych cenach.
Dzięki za odzew.
Szukam stereofonicznego z wbudowanymi głośnikami. Wszystko w jednym z dobrym dźwiękiem. Nic do niego nie chcę podłączać. Chciałbym przeznaczyć ok. 600zł, ale jeśli dźwięk jest priorytetem to mogę nawet 800zł.
traxman

Wbudowane głośniki i pełne radio stereo FM ograniczają mocno wybór. Sprawdź też na jakiej częstotliwości nadaje PRII w Twojej okolicy, starsze radia miały tylko zakres do 100MHz (104MHz). Poszukaj modeli firm Nordmende, Saba, Telefunken, Grundig. Ale te najlepsze niestety głośniki miały oddzielne.
Jeżeli pogodzisz się z brakiem Stereo FM to Telefunken Opus stereo 2004, Nordmende Parsifal Stereo 675 gra bardzo fajnie, niektóre modele Philipsa grają także bardzo fajnie.
renes
50...74 posty
50...74 posty

Dzięki, to już jakiś trop i zawężenie poszukiwań. Mieszkam w Warszawie dosłownie ok. 200 metrów od Polskiego Radia, nie mam radia, ale postaram się sprawdzić na jakiej częstotliwości nadaje tu PRII.

Miłoby mieć stereo, także z powodu większej przestrzenności brzmienia, choć nie jest to absolutny warunek.

Czy zasadą było, że w takich radiach głosniki wysokotonowe umieszczano zwykle po bokach a pozostałe dwa (ew. jedno) z przodu? Tak widziałem najczęściej w radiach SABA, z dużymi dwoma głośnikami na froncie i wysokimi po bokach.
traxman

Jedno z radyjek których brzmienie mi się bardzo podoba to: Jupiter 541 Stereo B5D41A, zestaw lamp już nieco droższy. To kompromis w stosunku do wymagań, czyli pełne stereo i wbudowane głośniki, ale dekoder na tranzystorach. Drobny mankament to ECC808, ale doskonale spełnia jej funkcje 6N2PEW, w miarę zużycia ECL86 można zastąpić PCL86 z powielaczem żarzenia.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Witam Sąsiada, mam podobne "uzależnienie" .Korzystam od kilku lat z Philipsa Stereo "B7X14A/65 "REVERBEO" . W zasadzie "korzystam" tylko z sygnału RFM Clasik /czyli u Nas 98,3 MHz/.Korzystam z "wewnętrznego" zestawu głośników mimo to, moje raczej "wybredne " wymogi melomana są w pełni zaspokajane. Co do"serwisu",dbam o "kondycję" pary 2xEL84 /wymiana średnio raz na półtora roku/ Pzdr.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Polecam radiole Grundiga, np. Mandello. Wymiary ok. 120x30x50cm, ma gramofon więc i płyty podłączysz, chodzi bodajże na całym współczesnym UKF [ale nie pamiętam].
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

renes pisze:Dzięki, to już jakiś trop i zawężenie poszukiwań. Mieszkam w Warszawie dosłownie ok. 200 metrów od Polskiego Radia, nie mam radia, ale postaram się sprawdzić na jakiej częstotliwości nadaje tu PRII.

Nadaje na 104,9 z PKiN z mocą 1 kW. Niestety pod Warszawą , 17 km od centrum miałem szum, a Stradivari nie odbiera tak daleko. Oczywiście antena na dachu, wzmacniacz antenowy, dobry kabel i te sprawy. Amplituner Technics szumiał :shock: . Każde radio szumiało, aż do wczoraj. Wczoraj wytargałem ze strychu starego Philipsa kupionego za 35 PLN dla wkładki gramofonowej :!: .(fot) Rozebrałem, wyczyściłem i........
Gra bez szumu! Dźwięk może nie zachwyca nadzwyczajną głębią ale jest nareszcie czysty! A konstrukcja na poziomie Amatora Stereo.
No i jak to piszą w ulotkach "stosunek ceny do jakości" - rewelacyjny! :D

Z racji PRII wymieniam teraz głowicę w Stradivari na tranzystorową z pełnym zakresem. Trudno się mówi, ale rado ma grać. Poza tym robię o tak że w 20 min. będzie można powrócić do stanu oryginalnego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Robert SP5RF
renes
50...74 posty
50...74 posty

frycz pisze: Nadaje na 104,9 z PKiN z mocą 1 kW. Niestety pod Warszawą , 17 km od centrum miałem szum, a Stradivari nie odbiera tak daleko. Oczywiście antena na dachu, wzmacniacz antenowy, dobry kabel i te sprawy.
Wybaczcie pytanie laika, ale jeśli radio które kupię będzie miało na skali do 104MHz to będę miał szum z powodu 104,9?

Oglądam i oglądam kolejne modele, niektóre wyglądają naprawdę pięknie. Ten Philips Stereo "REVERBEO" także jest niczego sobie. Czy on ma 2 czy więcej głośników bo nie mogę ustalić?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Raczej nie odbierzesz tej stacji, to 900kHz poza końcem zakresu skali, a dewiacja sygnału w radiofonii FM wg. CCIR wynosi 150kHz (±75 kHz).
Ostatnio zmieniony czw, 6 maja 2010, 00:05 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
renes
50...74 posty
50...74 posty

No to mnie zmartwiłeś :( Nie da się ich przestroić?
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Witam,przestroić o 1-2MHz nie powinno być problemem.Na ogół mały ruch cewką/trymerem i będzie to kosztem(o tyle samo) dołu pasma.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Oglądam i oglądam kolejne modele, niektóre wyglądają naprawdę pięknie. Ten Philips Stereo "REVERBEO" także jest niczego sobie. Czy on ma 2 czy więcej głośników bo nie mogę ustalić?[/quote]

Ma dwa głośniki ,typ AD3800[ 3W/800 ohm/].Sąto jednak głośniki z dzieloną mębraną .....Odbiornik wyposażony jest również w "system pogłosu" wybierany/ w zależności od życzenia / osobnym klawiszem.Górna granica zakresu FM -104 MHz.Nie zamierzam jej rozszerzać ze względu na 1/wysoce profesjonalny i "elegancki " montaż odbiornika /orginalny Philips w wykonaniu na rynek holenderski ,oznaczenia,napisy../ ,2/ na odbiorniku słucham głównie 98,3 /Clasik/ i 102,5 /I PR/.