Pomóżcie zidentyfikować kilka lamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Pomóżcie zidentyfikować kilka lamp
Jak już bawić się w stawianie hipotez zupelnie nieprawdopodobnych, to można by typować także E/PCF803. Ma ona identyczne parametry jak "801" a różni się tylko rozdzielonymi wyprowadzeniami katod obu systemów, zatem chociaż nigdy nie miałem "803" w ręku przypuszczam że wygląd mają one identyczny. Podobnie lampa nr 4 mogłaby być nie tylko lampą PCC88 (najprawdopodobniej) ale także ECC88 (E88CC nie ponieważ nie ma złoconych nóżek) czy wreszcie... niskonapięciową lampą samochodową UKF ECC86.
-
- 9375...12499 postów
Za to ja jestem niezły z hipotez prawdopodobnych i sądzę, że wszystkie te lampy pochodzą z OTV i są z serii P.
-
- 1250...1874 posty
Zlitowałem się ostatnio nad paczką lamp 'telewizyjnych' na allegro, bo nikt nie licytował a w ponad 100szt zawsze można trafić coś interesującego. No i trafiłem, wśród paru telewizorów w częściach i lamp zbieranych po śmietnikach trafiło się też sporo lamp radiowych i ciekawszych egzemplarzy
Będzie też trochę identyfikowania, bo nie wszystkie mają napisy.
1) Wszystkie te lampy na zdjęciu to EF80. Chyba rzadziej spotykane wersje (95% z moich zbiorów to ta wersja 'zadymiona' na srebrno). Interesuje mnie co to za producent z logo 'WF' ?
2) Czy lampa po prawej to również PABC80, konstrukcji Tesli ? Budowa bardzo podobna, aczkolwiek różni się detalami.

1) Wszystkie te lampy na zdjęciu to EF80. Chyba rzadziej spotykane wersje (95% z moich zbiorów to ta wersja 'zadymiona' na srebrno). Interesuje mnie co to za producent z logo 'WF' ?
2) Czy lampa po prawej to również PABC80, konstrukcji Tesli ? Budowa bardzo podobna, aczkolwiek różni się detalami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 4 maja 2010, 23:12 przez Furman Zenobiusz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
AD1 WF -> RFT
AD2 PABC lub EABC musisz sprawdzić rezystancję żarzenia.
Pozdrawiam
Matizz
AD2 PABC lub EABC musisz sprawdzić rezystancję żarzenia.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 1250...1874 posty
Sądząc po towarzystwie P akurat nieuniknione. Raczej chyba nie było innej lampy o takiej konstrukcji ?
3)
Lampa po lewej - brak danych, po prawej dla porównania wielkości EAA91. Lewa jest nieco wyższa, tej samej średnicy.
Na bańce ledwo widoczne Telam i coś jakby N-61.
4) Lampa ogólnie znana, tylko co jej mogło się stać, że w denku ma jakby warstewkę srebrnych kryształków ?
3)
Lampa po lewej - brak danych, po prawej dla porównania wielkości EAA91. Lewa jest nieco wyższa, tej samej średnicy.
Na bańce ledwo widoczne Telam i coś jakby N-61.
4) Lampa ogólnie znana, tylko co jej mogło się stać, że w denku ma jakby warstewkę srebrnych kryształków ?
Ostatnio zmieniony wt, 4 maja 2010, 23:09 przez Furman Zenobiusz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 625...1249 postów
AD3 - bateryjna, 3S4T?
AD4 - pęcheżyki powietrza powstały przy zatapianiu tależyka i balonu.
PS. Zlituj się i zacznij wstawiać zdjęcia poprzez dodaj załącznik.
Przeglądam Triodę na telefonie i takie zdjęcia paskudnie się przewija, nie wspominając już o kosztach połączenia :/
Jak wstawisz zdjęcie poprzez dodaj załacznik to zostanie ono automatycznie zmniejszone, jak ktoś będzie chciał się przyjżeć to sobie kliknie i powiększy.
Pozdrawiam
Matizz
ORT!!!
AD4 - pęcheżyki powietrza powstały przy zatapianiu tależyka i balonu.
PS. Zlituj się i zacznij wstawiać zdjęcia poprzez dodaj załącznik.
Przeglądam Triodę na telefonie i takie zdjęcia paskudnie się przewija, nie wspominając już o kosztach połączenia :/
Jak wstawisz zdjęcie poprzez dodaj załacznik to zostanie ono automatycznie zmniejszone, jak ktoś będzie chciał się przyjżeć to sobie kliknie i powiększy.
Pozdrawiam
Matizz
ORT!!!
-
- 1250...1874 posty
Ja też przeglądam forum na telefonie i nie widzę problemu z fotami - przeglądarka sama pobiera miniaturki z serwera pośredniczącego ('Opera Turbo').
Opcja wstawiania zdjęć w załączniku jest fajna, ale nie w perspektywie 'generałów' odwiedzających regularnie forum od jakiegoś czasu. Niemniej jednak w taki czy inny sposób pozmieniam to na miniaturki, bo wlazłem teraz z netbooka i widzę, że rozjeżdża się strona w niższej rozdzielczości.
Natomiast co do lampy i pęcherzyków powietrza niezbyt mnie przekonuje ta teoria - mniej więcej 3/4 cokołu dookoła jest tak obżarte, mieni się to w świetle jak drobniutkie srebrne kryształki. Szkoda mi tłuc lampę żeby zrobić sekcję, bo elektrycznie wygląda na sprawną.
Opcja wstawiania zdjęć w załączniku jest fajna, ale nie w perspektywie 'generałów' odwiedzających regularnie forum od jakiegoś czasu. Niemniej jednak w taki czy inny sposób pozmieniam to na miniaturki, bo wlazłem teraz z netbooka i widzę, że rozjeżdża się strona w niższej rozdzielczości.
Natomiast co do lampy i pęcherzyków powietrza niezbyt mnie przekonuje ta teoria - mniej więcej 3/4 cokołu dookoła jest tak obżarte, mieni się to w świetle jak drobniutkie srebrne kryształki. Szkoda mi tłuc lampę żeby zrobić sekcję, bo elektrycznie wygląda na sprawną.
-
- 625...1249 postów
Dołączę się do tematu-co to za lampa? Z tego co mi świta w pamięci miała oznaczenie z samych cyfr ( coś w stylu 9246) , przez balon podglądnąłem że nóżka nr 1 to anoda, 2 jest wolna.
Poszukuję 1R5T.
-
- 1250...1874 posty
3S4 odpada ze względu na kolejność wyprowadzeń:Matizz pisze:AD3 - bateryjna, 3S4T?
1 siatka (2?)
2 anoda
3,4 żarzenie (?)
5->1
6 siatka (1?)
7 katoda
Z tym że wygląda to dość dziwnie - nie widać rurki katody ani wychodzącego ze środka żarzenia jak to zwykle w lampach pośrednio żarzonych bywa, również pomiar omomierzem nie wykazuje przejścia. Albo włókno jest spalone, albo to jakaś dziwna lampa bez żarzenia - widziałem kiedyś taki wynalazek w stopniu wejściowym jakiegoś ruskiego wojskowego grata. Chyba trzeba będzie użyć młoteczka i pośmiertnie dowiedzieć się co to, po konstrukcji wewnętrznej.
-
- 625...1249 postów
Furman Zenobiusz -> dzięki za poprawienie zdjęć.
To lampa bezpośrednio żarzona, nie ma tam żadnej rurki, jak spojżysz przez dobrą lupę o zobaczysz cienki drucik spełniający rolę katody.
Żarzenie powinna mieć na nóżkach 1 - 7 :
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_3s4t.html
Może to być jeszce 1S4T więc uważaj przy podłaczaniu napięcia żarzenia.
Na pewno mam lampę, która tak wygląda, w weekend sprawdzę oznaczenie jeśli sprawa się szybciej nie wyjaśni.
[EDIT]:
http://tubedevices.com/alek/lampy_elekt ... _telam.htm
http://www.tubedevices.com/alek/lampy_e ... _telam.htm
ta druga pasuje do części podanych przez Ciebie wyprowadzeń.
Elektrit -> 5763 ?
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_5763.html
Pozdrawiam
Matizz
To lampa bezpośrednio żarzona, nie ma tam żadnej rurki, jak spojżysz przez dobrą lupę o zobaczysz cienki drucik spełniający rolę katody.
Żarzenie powinna mieć na nóżkach 1 - 7 :
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_3s4t.html
Może to być jeszce 1S4T więc uważaj przy podłaczaniu napięcia żarzenia.
Na pewno mam lampę, która tak wygląda, w weekend sprawdzę oznaczenie jeśli sprawa się szybciej nie wyjaśni.
[EDIT]:
http://tubedevices.com/alek/lampy_elekt ... _telam.htm
http://www.tubedevices.com/alek/lampy_e ... _telam.htm
ta druga pasuje do części podanych przez Ciebie wyprowadzeń.
Elektrit -> 5763 ?
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_5763.html
Pozdrawiam
Matizz
-
- 1250...1874 posty
Blisko, ale nie do końca.
W oświetleniu UV chuchając i dmuchając udało mi się odczytać napis 1R5 i ostatnia literka nieczytelna, prawdopodobnie będzie to T.
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_1r5t.html
Natomiast lampa raczej niesprawna, żarzenie nie ma przejścia.
Kolejność wyprowadzeń podana wyżej jest raczej do bani - taka byłaby dla normalnej lampy, tutaj system niewidocznych połączeń wewnętrznych nie pozwala tego rozszyfrować.
W oświetleniu UV chuchając i dmuchając udało mi się odczytać napis 1R5 i ostatnia literka nieczytelna, prawdopodobnie będzie to T.
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_1r5t.html
Natomiast lampa raczej niesprawna, żarzenie nie ma przejścia.
Kolejność wyprowadzeń podana wyżej jest raczej do bani - taka byłaby dla normalnej lampy, tutaj system niewidocznych połączeń wewnętrznych nie pozwala tego rozszyfrować.
Ostatnio zmieniony śr, 5 maja 2010, 00:34 przez Furman Zenobiusz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Podłącz najpierw 6.3V żarzenia i sprawdź jaki prąd płynie.elektrit pisze:Dziękuję Matizz, to chyba to, lub 6417
Jak około 750mA to jest to 5763, 6417 ma 350mA przy 12.6V
Pozdrawiam
Matizz
-
- 1250...1874 posty
Większość lamp zidentyfikowałem różnymi metodami - chuchanie i dmuchanie, oglądanie w UV (zadziwiające ile detali na pierwszy rzut oka niewidocznych widać czasami w UV) gołym okiem i przez kamerkę tudzież porównywanie ze zdjęciami dostępnymi na różnych stronkach. Została tylko ta jedna, 3 siatki, na s1 skrzydełka, katoda o przekroju prostokątnym, dość spora.
-
- 625...1249 postów
EL86, PL84?
Pozdrawiam
Matizz.
Pozdrawiam
Matizz.