Ostatnio zlitowałem sie na allegro nad kondensatorem 470 000uF 6.3V i nie mam pomysłów do czego mogę go użyć, pomożecie?
Dałem taki sam temat na forum "jest.ich.w.triodzie.trzy.pl" ale temat z niewiadomych przyczyn został przeniesiony do kosza po jednej niebyt pomocnej odpowiedzi...
Mam nadzieje że tu nie spotka mnie nic podobnego
Podobnego rzędu pojemności używam do współpracy z baterią słoneczną.
Zasada działania prosta - bateria o niskiej wydajności prądowej, źle znosi łączenia równoległe/szeregowe, ale daje radę podładować kondensator. Gdy napięcie na nim osiągnie pewną wartość progową, włącza się przetwornica step-up, podładowuje zmagazynowaną energią akumulator aż do osiągnięcia dolnego napięcia progowego (około 1,5V) i cykl zaczyna się od nowa.
Takie kondensatory (no i troszkę pojemniejsze) były stosowane jako zasilacz pamięci np. w magnetowidach. Znajź ich jeszcze kilka, dynamo od roweru i zrob sobie latarkę kieszonkową. Taki ledzik pobiera niewiele Po uformowaniu kondensatorów (razem 4F) miałem bardzo ekologiczne źródło światła
komornik12 pisze:Takie kondensatory (no i troszkę pojemniejsze) były stosowane jako zasilacz pamięci np. w magnetowidach. Znajź ich jeszcze kilka, dynamo od roweru i zrob sobie latarkę kieszonkową. Taki ledzik pobiera niewiele Po uformowaniu kondensatorów (razem 4F) miałem bardzo ekologiczne źródło światła
Mam już coś takiego na serwomechanizmie ze loadera paintballowego i kondensatora 10000uF. Fakt, świeci tylko jak kręcę serwo, ale mam zamiar w przyszłości wyposażyć go w akumulatorki.
Kondensator 0.470F ma jedna przywarę, jest dość duży i ciężki jak na ręczna latarkę, ale sam pomysł mi się podoba
Może jeszcze jakieś propozycje?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ciężki? Nie mialem tu na myśli historycznych, tylko wspólczesnych Taki mały cylinderek 2cm wysokości i 1cm szerokości
O mam pomysł, ale jeszcze jeden Ci potrzebny
Ale taki pastylkowy elektrolit ma dużą ESR.... i raczej nadaje się do poboru małego prądu rzędu uA np. do podtrzymania pamięci statycznej lub zegara czasu rzeczywistego (tak jak w magnetowidzie.) Co innego jeżeli masz kondensator z niskonapięciowego zasilacza impulsowego, ten niestety ma spore gabaryty i najczęściej wyprowadzenia w postaci klem.
komornik12 pisze:O mam pomysł, ale jeszcze jeden Ci potrzebny
jak będzie trzeba to się poszuka hihi
Ostatnio wymontowałem z jakiegoś videa malutki kondensator 47000uF 5,5V i dołożyłem do latarki kturą przedstawilem w tym temacie (jest tam już kondensator 10000uF 16V) ale nie zauwarzyłem istotnej zmieny w działaniu
dodaje fotkę tegoż kondensatora, dla porównania położyłem obok fiolkę cyny
Błędy ortograficzne i brak znaków interpunkcyjnych!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
matmax426 pisze:Ostatnio zlitowałem sie na allegro nad kondensatorem 470 000uF 6.3V i nie mam pomysłów do czego mogę go użyć, pomożecie?
Niestabilizowany zasilacz +5V do komputera na TTLach? Podstawowym zastosowaniem takich kondensatorów były właśnie zasilacze dużych urządzeń cyfrowych w epoce TTL.