Wzmacniacz gitarowy PP 2x6P14P - kilka pytań.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Wzmacniacz gitarowy PP 2x6P14P - kilka pytań.

Post autor: mariuszss »

Witam.
Wykonałem wzmacniacz wg. schematu poniżej z niewielkimi modyfikacjami. Wykorzystałem lampy 6N2P-EV i 6P14P. Regulacja napięcia bias osobna dla każdej lampy. Nieco większe pojemności w zasilaczu.
Proszę o odpowiedź na następujące pytania:
1. Jak prąd spoczynkowy powinien być ustawiony dla lamp w końcówce (doszukałem się informacji mówiących o przedziale prądu od 15 do 30 mA dla każdej lampy)?
2. Czy aby zmniejszyć stopień przesterowania należałoby próbować z różnymi wartościami R17 (zmniejszyć go)?
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, mianowicie wiele się pisze o odpowiednim podłączeniu sprzężenia. Ja próbowałem w różnych punktach (4 Ohm, 8 Ohm, początek uzwojenia wtórnego) i nie zaobserwowałem efektu wzbudzania. Czy to normalne, że czasem się udaje :) , czy jest jakiś inny powód?
Pozdrawiam.
Mariusz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wt, 4 maja 2010, 22:12 przez mariuszss, łącznie zmieniany 3 razy.
traxman

Re: Wzmacniacz gitarowy PP 2x6P14P - kilka pytań.

Post autor: traxman »

1. Lampy w końcówce masz narysowane odwrotnie.
2. Sprzężenie zwrotne nie ma wpływu - bo brakuje podłączenia jednej z końcówek uzwojenia wtórnego z masą. jeżeli podłączysz to dopiero wtedy dowiesz się czy dobrze trafiłeś....
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

mariuszss pisze: 2. Czy aby zmniejszyć stopień przesterowania należałoby próbować z różnymi wartościami R17 (zmniejszyć go)?
R23. Zmniejszyc
Aleksander Niemand
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

ad1. Zakres ustawienia prądu anodowego może być nawet większy, ale z ograniczeniami. Jak ustawisz za mały (np.<10mA) to wzmacniacz będzie wprowadzał nieporządane zniekształcenia skrośne, jak ustawisz za duży (np.>40mA) to możesz doprowadzić do przekroczenia mocy admisyjnej i szybszego zużycia lampy.

ad2. Najefektywniejsze będzie, jak VacuumVoodoo podał, zmniejszenie wartości R23.
Możesz poeksperymontować i zmniejszyć R17 np. do 100kOm, a także wymontować kondensator C8 oraz/lub C11.

Co do sprzężenia zwrotnego to traxman już napisał jak ma być.

Btw,
Popraw ten malunek lamp 6P14P bo stasznie w oczy kłuje i potomni zły przykład będą mieli :wink:
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

mariuszss pisze:Wykonałem wzmacniacz wg. schematu poniżej z niewielkimi modyfikacjami.
Cy to jakaś tajemnica, że to Soldano Atomic 16?

Gdybyś się chciał całkowicie pozbyć przesteru, to tu masz moje wartości elementów (u mnie brak twojego R4 i R5 -- powinny zostać, bo są potrzebne w przypadku 16W):
viewtopic.php?f=19&t=14578
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Schemat nie był mojego autorstwa, ale poprawiłem go w programie do edycji grafiki.
Przyznam, że nie zwróciłem uwagi na połączenia lamp, bo korzystałem również ze schematu kolegi Marvela (za co dzięki), gdzie były opisane nr wyprowadzeń lampy 6P14P.
Co do podłączenia jednego z końców uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego, to faktycznie należy go wykonać. Trochę nad tym posiedziałem, zanim to zrobiłem. Bez podłączenia potencjometr PRESENCE musiał mieć 0 Ohm ustawione, bo w przeciwnym przypadku było wielkie "pierdzenie" w głośniku. Poza tym było głośne buczenie przy wyciszonym wzmacniaczu. Po podłączeniu do masy jednego końca trafa głośnikowego "buczenie" (ok. 100 Hz na słuch) zmalało ale nie do końca.
Co do reszty wskazówek - postaram się z nich skorzystań niebawem.
A co do tego, że jest to Soldano Atomic 16 - to pewnie tak, po niewielkich zmianach twórcy schematu. Stąd też nie pisałem togo wprost.

Jeszcze zastanawia mnie, czy można się w 100% pozbyć tego buczenia - z moich eksperymentów wnioskuje, że powstaje ono w inwerterze.
No i jaki ustawić optymalny prąd spoczynkowy?

Dziękuję za odpowiedzi i proszę o jeszcze. :wink:
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Co do "buczenia", to musisz poszukać na forum. Było wiele razy, ale pod hasłem "przydźwięk". Jeśli na prawdę chcesz konkretnej rady, to musisz pokazać zdjęcia od wewnątrz.
mariuszss pisze:No i jaki ustawić optymalny prąd spoczynkowy?
Najczęściej ustawia się prąd taki, żeby nie przekraczać 75% mocy strat lampy w końcówce mocy. Musisz więc zajrzeć do karty katalogowej 6P14P lub EL84, jeśli nie znajdziesz tej pierwszej. Musisz też znać napięcie na anodach lamp, bo jest potrzebne do obliczenia prądu.

Jeśli lubisz oglądać filmy, to tu jest wszystko pokazane na przykładzie JCM800:
http://www.eurotubes.com/euro-Generic-Bias.htm
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Schemat poprawiłeś ale graficznie dalej jest źle - na schemacie widzę tetrody i sygnał podany na siatki 2 zamiast na pierwsze, a siatki 1 podpięte do zasilania, a siatek 3 w ogóle nie ma... :roll:
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

mariuszss pisze:No i jaki ustawić optymalny prąd spoczynkowy?
W twoim układzie (klasa B ze sztywną polaryzacją S1) sensowny będzie Ia=10mA na jedną lampę, uzyskasz dobrą sprawność wzmacniacza i małe straty mocy w lampach (mniejsze nagrzewanie).
Z drugiej strony lampy EL84 i 6P14P często pracują przy znacznie większym prądzie anodowym ok 35mA (w klasie AB z automatycznym biasem) dając przyjemne, "miękkie" brzmienie.
Sprawdź też prądy siatek drugich.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Co do schematu z początku strony - myślę, ze do 3 razy sztuka :D
Czy są jakieś darmowe programy, którymi można rysować takie schematy? Do tej pory używałem ExpressSCH ale nie posiadam do niego bibliotek z lampami ani nie wiem jak je stworzyć samemu (o ile się da to łatwo zrobić).
Marvel pisze:Co do "buczenia", to musisz poszukać na forum. Było wiele razy, ale pod hasłem "przydźwięk". Jeśli na prawdę chcesz konkretnej rady, to musisz pokazać zdjęcia od wewnątrz.
....
Wygląda to tak:
Soldano 1.jpg
Soldano 2.jpg
Po wymianie lamp na 6P14P-EV myślę że jest troszkę lepiej z przydźwiękiem. Przy wyciszonych potencjometrach GAIN i VOLUME w głośniku minimalnie coś słychać po przystawieniu ucha - do pominięcia.
Cofam to co napisałem o inwerterze.
Przy wyciszonym GAIN a VOLUME na 6 zaczyna być słyszalny z ok. 1 m przydźwięk - przy VOLUME na 10 jest już niezbyt przyjemnie.
Wraz ze wzrostem GAIN i VOLUME na 10 dochodzą do przydźwięku dodatkowe szumy - przy podłączonej gitarze potrafi się zacząć sprzęgać od 8 i wyżej (głośnik 2 m od gitary).
Co ciekawe przydźwięk jest większy bez włączonego kabla od gitary (w tranzystorowym wzmacniaczu było odwrotnie).
Zdaję sobie sprawę, że w środku jest plątanina - ale następne wykonanie przedwzmacniacza będzie mam nadzieje zoptymalizowane.

Co Waszym zdaniem warto poprawić lub zmienić?

Pozdrawiam.
Mariusz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

mariuszss pisze:Co Waszym zdaniem warto poprawić lub zmienić?
Obrócić podstawki lamp preampu o 180 stopni. Powinno to wyeliminować większość problemów. Poważnie.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Dzięki Marvel za szybką odpowiedź.
Jak poprowadziłem połączenia zasilania żarzenia to wtedy zauważyłem, że lepiej byłoby poprowadzić je z drugiej strony. Ale jakoś o tym później nie myślałem.
Zakładam, że to miałeś na myśli pisząc o odwróceniu lamp preampu i puszczeniu żarzenia z drugiej strony. Proszę o wyjaśnienie.

Mariusz.
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

M.in. to miałem na myśli. Ale też to, że wszystkie przewody od płytki do podstawek się krzyżują i plączą. Po odwróceniu będzie tak, jak powinno. Oczywiście nic też nie stoi na przeszkodzie (dziwię się, że tego nie zrobiłeś) żeby miejsca na PCB oznaczone 1, 2, 3 połączyć z nóżkami 6, 7, 8 i na odwrót... :?
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

jak się robi wzmacniacz bezkrytycznie patrząc na schemat... to tak wychodzi. Jak można było nie wpaść na to że triody w lamach są takie same i nie ma znaczenia czy w stopniu pierwszym będzie chodzić trioda druga?
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

painlust pisze:jak się robi wzmacniacz bezkrytycznie patrząc na schemat... to tak wychodzi. Jak można było nie wpaść na to że triody w lamach są takie same i nie ma znaczenia czy w stopniu pierwszym będzie chodzić trioda druga?
Witam.
Nie wiem skąd takie wnioski. :shock: Ale co tam ...
Jak opisałem, tak podłączyłem, co nie znaczy, że nie można zmienić.
Jakbym wszystko robił od początku idealnie, to miałbym za dużo wolnego czasu :lol:

Pytanie do kolegi Marvela - czy zastosowane przez Ciebie złącza (lub podobne - o ile dobrze pamiętam) http://www.tme.eu/html/PL/wtyki-zenskie ... pelny.html sprawdzają się we wzmacniaczach?
Byłoby wygodniejsze jakby można było wszystko szybko rozłączyć.
Czy kolejność sygnałów w złączu ma znaczenie?