Valve Caster

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Valve Caster

Post autor: Marvel »

Czyli podsumowując i przekładając na język potoczny i przykłady gitarowe:
- mogę skorzystać praktycznie z dowolnego schematu wzmacniacza z wyjątkiem nowatorskich, opatentowanych rozwiązań (Soldano Atomic takich nie posiada, różni się od innych wartościami rezystorów/ kondensatorów)
- wzór konkretnej płytki najprawdopodobniej jest zastrzeżony jako "artwork" ale rysując własną płytkę do Atomika jestem jej właścicielem
- nie mogę przy sprzedaży własnej płytki na schemacie Atomika używać marki Soldano ani Atomic 16, czyli reklamować jej jako kopię/ klona czy cokolwiek.

Czyli gdyby pominąć kwestie etyki, nie jest źle. :D
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Marvel pisze: Czyli gdyby pominąć kwestie etyki, nie jest źle. :D
No wlasnie, rodzice nas zbyt dobrze wychowali, inaczej juz dawno bylibysmy milionerami :mrgreen:
Aleksander Niemand
25...49 postów

Post autor: YamaY »

Dokładnie tak.
michel51
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: michel51 »

A tak przy okazji,wracają do wątku tzw ,,lampowych efektów" to co za ściema z vox cooltron, jak przeczytałem w MG lub TG,lampa pracuje bez żarzenia dzięki specjalnemu układowi i pracuje na baterię 9V,dzięki czemu mamy mieć ,,prawdziwy lampowy przester rodem z AC30".Czy jakoś tak,w każdym razie bardzo te efekty chwalili właśnie za ich ,,lampowość".Rozumiem że lampa spełnia rolę dekoracji,ale żeby w branżowym/bądż co bądż/miesięczniku pisali że lampa pracuje bez żarzenia?A w takim DamageControl to są nawet dwie ECC83, i jak w to można uwierzyć?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Sądzę, że ów dziennikarz od recenzji ma takie samo pojęcie na temat lamp, co autor cytatu ze stopki kol. Jethrotulla...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
michel51
125...249 postów
125...249 postów

Hm,czyli jak myślałem,ale dlaczego jakiś mądry/jest taki?/redaktor tej bredni nie wyjaśni tylko legenda lamp bez żarzenia,pracujących na 9V,jest powielana i ludzie to kupują.Ciekawe,zresztą gdzie producent umieszcza taką lampę w schemacie.Jak znajdę ,opiszę.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Prawdopodobnie napiecie anodowe uzyskiwane jest albo z powielacza (jak w niektórych preampach firmy Bellari) albo z przetwornicy (jak Zvex), ewentualnie z inwersyjnie wstawionego trafka małej mocy (jak Mesa Bottle Rocket).

Przeważnie muzyka nie interesuje na jakiej zasadzie urządzenie działa, tylko jak brzmi, ponadto mało który gitarzysta ma choćby blade pojęcie o elektronice. Autor pewnie przeczytał gdzieś w informacji producenta, że do zasilania efektu wystarczy niskonapięciowy zasilacz (założę się, że w ulotce napisano "nie wymaga wysokonapięciowego zasilacza anodowego" czy cos w tym stylu), a że nie odróżnia napięcia anodowego od żarzenia, jego niewiedza podpowiedziała mu brednie, które napisał...
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Troszkę może zboczę z tematu (ale na krótko mam nadzieję), wszedłem sobie na stronę RnR i przypadkiem 'odkryłem' coś takiego:
http://rnr.pl/p11126.1723_jet_city_ampl ... arowa.html
o firmie pierwsze słyszę, ale nie spotyka się wzmacniaczy lampowych (nowych) w tej cenie...jedna rzecz mnie zastanowiła:
*Rectifier: Tranzystorowy
I teraz co to może znaczyć ?
a)błąd na stronie ?
b)powielacz ?
c)zasilacz impulsowy ?
2 ostatnie odpowiedzi jako tako wyjaśniają sposób uzyskania takiej ceny. Ciekawi mnie na jakim poziomie wykonania jest wzmacniacz. Pewnie China 100%

Właśnie na stronce przeczytałem że współpracują z panem Soldano, czyżby 20W Atomic w nowym wydaniu ?
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wicker pisze:Właśnie na stronce przeczytałem że współpracują z panem Soldano, czyżby 20W Atomic w nowym wydaniu ?
Nie. Idealny klon Atomica 16. Żeby było jeszcze śmieszniej, ma sprężynowy rewerb i głośnik Eminenca. Cena za kombo 1500 zł z możliwością upustu.

Mike Soldano autoryzuje ten projekt - udostępnia m.in. wzory płytek. Jak poszukasz w necie to zobaczysz, że płytki wyglądają identycznie. Nie tylko jeśli chodzi o układ ścieżek, ale też technika wykonania: kremowy laminat bez soldermaski ale z opisami. Tylko kondensatory są niebieskie. ;-)

JCA to przedsięwzięcie chyba dwóch innych Amerykanów którzy robią te sprzęty w Chinach. Trafa pewnie chińskie.

Mój kolega gitarzysta ogrywał to, bo ściągnął do sklepu, w którym pracuje. Brzmi to jak pełna lampa, bo to jest pełna lampa.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Wicker pisze: *Rectifier: Tranzystorowy
I teraz co to może znaczyć ?
a)błąd na stronie ?
b)powielacz ?
c)zasilacz impulsowy ?
IMHO chodzi o prostownik na diodach krzemowych.
Pewnie w angielskim opisie było podane, ze prostownik półprzewodnikowy / krzemowy, a dla tłumaczacego półprzewodnik to synonim tranzystora...

Co ciekawsze chassis przetłumaczone jest jako karoseria :lol:
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Mam nadzieję, że nie będziecie się teraz zastanawiać jaki to może być tranzystorowy prostownik, skoro chassis to wg. RnR jest karoseria wzmacniacza.

Na foto rzeczony sprzęt. Jak byk widać 5 diod. Cztery od anodowego i piąta od biasu. Widać też kawałek oryginału.

Obrazek
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Ta marka powstala tak: kilku mniejszych producentow (w skali swiatowej,w porownaniu z "Big 3") zalozyli spolke typu dom handlowy. Ta spolka zleca fabryce w Chinach produkcje kilku modeli wzmacniaczy ktore sprzedaja dalej firmom ktorych jedynym zadaniem jest stworzenie marki i marketingu. Oczywiscie ciagle sa to te same osoby. Dlaczego tak? Chinscy dostawcy nie oferuja dostawy ilus tam sztuk tylko licza kontenerach. Jak do tej pory zidentyfikowal sie Soldano i Egnater. Wyglada na to ze Bogner tez ma w tym udzial ale tego nie gwarantuje na 100%. Zaden z nich solo raczej nie jest w stanie zamowic pelnego kontenera wzmacniaczy.
Jak wszyscy wiemy, nawet owsianke w konserwie da sie sprzedac odpowiednia reklama.
Aleksander Niemand
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Nie jest to troszkę samobój ? Inny model wzmacniacza posiada ponoć kanał lead ze SLO. Chociaż z 2 strony puryści i maniacy i tak pewnie będą kupować "prawdziwe SLO" (w sumie sam chciałbym mieć : ).

Big 3 - Fender, Marshall, Mesa ? :)
pozdrawiam,
Paweł
michel51
125...249 postów
125...249 postów

Jeszcze odnośnie efektów ,,lampowych'' Cooltron,cytat z TopGuitar nr.5;..mamy do czynienia ze specjalnym/?/systemem stworzonym na potrzeby efektów VOX-a,który pozwala na ,,napędzanie'' lampy niskim napięciem, bez konieczności żarzenia katody/!/-stąd też nazwa Cooltron."Jak widać nie chodzi o to że napięcie 9VDC/z baterii/podnoszone jest do napięcia wysokiego,ale lampa 12AU7 pracuje bez żarzenia i na niskim napięciu,jednocześnie w efekcie jest ...,,odpowiedzialna za dynamikę i jakość oferowanego brzmienia''.A więc do dzieła,, trzeba rozpracować ten tajemniczy ,,system",i będziemy mieli preampy lampowe bez żarzenia,bez wysokiego napięcia,przy niskim poborze mocy :shock: .
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Węszę bardzo prosty system pt. "zapłać 5 razy więcej niż za zwykły przester, bo ma na pokładzie lampę", a że do niczego ona nie służy poza podbijaniem ceny to już problem kupującego... Ile może wynosić prąd anodowy tej lampy bez żarzenia i przy tak niskim napięciu anodowym? Pewnie rzędu ułamka pA...

W laboratoriach były robione próby z lampami sygnałowymi z zimną katodą, chyba nawet jakieś produkowano, ale miały kiepskie parametry i się nie przyjęły. Tylko Alek mógłby powiedzieć coś więcej na ten temat.