Wszyscy o RFT, EAW a ja mam tylko EAK z tych powojennych niemieckich z 1951r. Jedno z najlepiej odbierających radyj z kolekcji
Wcześniej wyglądał tak jak na ostatnim zdjęciu
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mam problem z jednym z radyj jak w temacie. Program I PR na długich odbiera na 1 m anteny, lecz obserwuje dziwne zjawisko: po dotknięciu palcem uziemienia dźwięk wyraźnie cichnie...Co to może oznaczać? Pozdrawiam, Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Cześć! Odkopuję ale znawcy tematu będą wiedzieć o co chodzi.
Mam "AT 660 Wk3", na skali znaczek AT i tutaj pytanie: to produkcja RFT, EAW czy czegoś innego jeszcze? Radio z 1954r, odbiera wyśmienicie.
RFT (Rundfunk- und Fernmelde-Technik) to coś jak nasza Unitra, czyli zjednoczenie, także na pewno zrobione przez RFT.
Te modele były robione w zakładach EAW a różnice na skali to chyba tylko zmiany sezonowe...
Wpadło mi tytułowe radio i poszukuję chociaż porządnej fotki skali, bo zdaję sobie sprawę, że aby zrobić skan to jednak trochę zachodu. Czy któryś z Kolegów mógłby pyknąć takową dla mnie?
AZ12 pisze:Witam
Tanie aparaty fotograficzne wprowadzają zniekształcenia geometrii obrazu.
To radio stało w stodole?
Załóżmy, że mógłbym sobie taką skalę narysować mając zdjęcie na wzór i kilka wymiarów dla odniesienia.
Nie wiem gdzie to radio było przetrzymywane, może w młynie . Całe chassis jest oblepione milimetrową warstwą skamieniałego ciasta pod którym zaczęło sobie gnić. Kupiłem tylko go dla lamp, ale trochę mi się go szkoda zrobiło. Z głośnika ostał się tylko kosz i cewka wzbudzenia. Oj, będzie zabawa.
Poszło pw do Kolegi brys. Zdecydowałem, że jednak najpierw spróbuję powalczyć na tym co ocalało. Początkowo uznałem, że już nic z tej membrany nie będzie, a może jednak? Na fotce zbytnio tego nie widać, ale membrana dodatkowo jest cała powichrowana i ma oberwany resor po obwodzie. Chyba została uderzona jak była mokra, bo oderwana cewka wbiła się skośnie na nabiegunnik i tak obrosła rdzą. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie.
Dzięki Wojtku za kibicowanie. Patent z plasterkiem znam, bo Twojego bloga systematycznie podczytuję. Do odtworzenia resora użyłem czyściwa włókninowego. Formowałem jak na obrazku i ładnie dało się to ułożyć. Udało mi się też poprostować tą membranę. Przyklejone kawałki podsuszałem opalarką aż klej zrobił się ciastowaty i wtedy ustawiłem ją w koszu. Po wyschnięciu została jak trzeba.
Witam serdecznie, skala ma wymiary 445 mm x 120 mm, otwory umieszczone są symetrycznie wzdłuż dłuższej krawędzi w odległości 58mm od krótszej. Czy jakość skanu jest wystarczająca? Cała niestety się na skaner nie mieściła...
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)