Rezonans ?

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

traxman

Re: Rezonans ?

Post autor: traxman »

Romekd pisze:Witam.
Zastanawia mnie również dlaczego ten sam transformator głośnikowy działał poprawnie w kilku innych wzmacniaczach z innymi lampami w stopniu końcowym?
Może lampy miały mniejszą Rwew i lepiej tłumiły rezonansy. Kilka razy miałem podobne przypadki, zbyt duża indukcyjność uzwojenia pierwotnego sprowadzała rezonans w zakres akustyczny. Po przełączeniu lampy wyjściowej w układ triodowy, rezonans nie był już tak dokuczliwy.
Romekd pisze: Obwód Zobel'a nie często widuje na wyjściach wzmacniaczy lampowych (właściwie to nigdy nie widziałem).
Często przeniesiony jest na stronę pierwotną transformatora - w skrajnym wypadku to tylko kondensator.
A tutaj przykład pełnego obwodu z konsoli Nordmende:
3683schematic.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 29 kwietnia 2010, 13:52 przez traxman, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Romekd pisze:
Przy okazji mam do Was Koledzy pytanie: jak poprawnie w języku polskim powinno się zapisywać nazwę tego obwodu RC? Zobla (z taką spotykałem się w starej literaturze), Zobela, czy może Zobel'a (od nazwiska autora /Otto Julius Zobel/)?
Na pewno nie "Zobel'a" - tu apostrof nie ma żadnego uzasadnienia.

Co do pozostałych wariantów, powołam się tutaj na autorytet: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629628 , więc poprawną formą będzie "Zobla".
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

traxman pisze:Może lampy miały mniejszą Rwew i lepiej tłumiły rezonansy.

Masz rację - charakterystyki anodowe lampy GU50, przy małych wartościach prądu (40 mA), aż do napięcia 1 kV przebiegają niemal poziomo, czyli działanie lampy przypomina nieco działanie sterowanego źródła prądowego. Obciążeniem dla "rezonansu" jest jednak rezystancja wpięta do wyjścia wzmacniacza. Gdyby ją zwiększyć, np 10. krotnie, przy jednoczesnym zmniejszeniu wysterowania wzmacniacza, efekt byłby jeszcze lepiej widoczny. Zastanawia mnie jednak dlaczego "rezonansu" Kolega Maciek nie obserwował przy mniejszym wysterowaniu wzmacniacza. Przecież przy mniejszej amplitudzie sygnału też powinien być widoczny.. :roll: .
Piotrek J. pisze:Na pewno nie "Zobel'a" - tu apostrof nie ma żadnego uzasadnienia.

Co do pozostałych wariantów, powołam się tutaj na autorytet: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629628 , więc poprawną formą będzie "Zobla".
Dziękuję za odpowiedź. Zwróciłem się pytaniem, gdyż Koledzy zastosowali pisownie jakiej wcześniej nie znałem, a w necie znalazłem aż trzy sposoby zapisu nazwiska Zobel. W takim razie mam już jasność i powracam do zapisu jaki zawsze stosowałem.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
traxman

Romekd pisze: Zastanawia mnie jednak dlaczego "rezonansu" Kolega Maciek nie obserwował przy mniejszym wysterowaniu wzmacniacza. Przecież przy mniejszej amplitudzie sygnału też powinien być widoczny.. :roll: .
Identycznie wyszło kiedyś przy pomiarach transformatorów w tym wątku, przy mniejszej mocy zjawisko nie było aż tak widoczne.
download/file.php?id=19353&mode=view
widoczny był tylko wzrost zawartości harmonicznych - i to jedyny sposób wykrycia rezonansu.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Faktycznie, tamten układ zachowywał się podobnie. Czy w nim też nie było pętli sprzężenia zwrotnego?
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
MaciejM
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: MaciejM »

Jest dokładnie tak, jak to opisał kolega traxman; przy mniejszym wysterowaniu na oscylogramie widać zniekształcenie sinusoidy.
Nie ma ono postaci "ząbka" ale jakby "spłaszczenia" przebiegu (przyjrzałem się dokładniej ekranowi podczas wczorajszych pomiarów - też byłem ciekaw
dlaczego efekt pojawia się dopiero przy większych mocach).

Tak czy inaczej powalczę ze wzmacniaczem bo podejrzewam, że próby ujarzmienia zjawiska poszerzy moją amatorską wiedzę.
Ale to po Wielkiej Majówce.

Pozdrawiam
Maciek
traxman

Romekd pisze:Faktycznie, tamten układ zachowywał się podobnie. Czy w nim też nie było pętli sprzężenia zwrotnego?
Nie nie było, gdzieś tam jest schemat.., to EL84PP sterowany z odwracacza na wzmacniaczu operacyjnym.

Co do walki to chyba wzmacniacz jest w porządku, powalczyć trzeba z transformatorem. Przepnij anodę na wcześniejszą sekcję, stracisz dopasowanie, ale rezonans może być mniej uciążliwy, jeżeli będzie tak jak napisałem, to nie pozostanie nic innego jak przewinięcie transformatora i oczywiście zmniejszenie liczby zwojów pierwotnego.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Romekd pisze: Przy okazji mam do Was Koledzy pytanie: jak poprawnie w języku polskim powinno się zapisywać nazwę tego obwodu RC? Zobla (z taką spotykałem się w starej literaturze), Zobela, czy może Zobel'a (od nazwiska autora /Otto Julius Zobel/)?
Jeżeli już to 'Zobela', tu nie trzeba apostrofu.
MaciejM
50...74 posty
50...74 posty

Witam

Idąc za radami kolego traxmana najpierw przyłączyłem anody do odczepów UL, którymi trafo dysponuje;
efekt "rezonansu" trochę się spłycił, a jego maksimum przesunęło się w okolice 10 kHz.
Potem udało mi się rozpiąć UL i podzielić uzwojenie pierwotne na dwie częsci. Pokrosowałem wszystko
i uruchomiłem - w tym przypadku maksimum efektu przesunęło się na 2 kHz.
Na tym eksperymenty z sekcjonowaniem się zakończyły; trafo ma bardzo krótkie i praktycznie niedostępne
połączenia międzysekcyjne więc prawdopodobnie manipulacje zakończyły by się uszkodzeniem uzwojenia.

I to by było na tyle. Pozostaje mi znaleźć kogoś, kto trafa przewinie (nie dysponuję żadnym zapleczem do nawijania).
Dziękuję wszystkim za pomoc :) i pozdrawiam.

Maciek
Brencik

Post autor: Brencik »

A trafo masz skąd? Co to za model itp?
Rezonans trafa nie objawia się zniekształceniem sinusoidy tylko zmianą jej amplitudy. Niestety tu mamy co innego.

Może trafo było źle podłączone?

Posty scalono.
R.
MaciejM
50...74 posty
50...74 posty

Hm, zaintrygowałeś mnie - w jaki sposób można by podłączyć to trafo, aby uzyskać taki efekt "rezonansu"?

Podłączone jest zgodnie z oznaczeniami producenta (+B, A1, A2).
Połączenia między sekcjami są zrealizowane bez wyprowadzania ich poza karkas z wyjątkiem odczepów UL
(z tych akurat nie korzystam).

Pozdrawiam
Brencik

Post autor: Brencik »

Nie pamiętam dokładnie kiedy i kto, ale był już taki problem na tym forum i wiem że został rozwiązany. Rozwiązanie z czego pamiętam było banalne, ale nie kojarzę go konkretnie.