zatarcie porów forniru i wybór lakieru
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
zatarcie porów forniru i wybór lakieru
Witam, wszystkich, jestem w trakcie odnowy obudowy radia Nordmende Trawiata , obudowa jest wykończona fornirem, stary lakier został usunięty, chciałbym teraz polakierować obudowę na wysoki połysk , w związku z tym mam pytanie jaki jest najbardziej odpowiedni lakier do tego celu? olejny, poliuretanowy? na bazie żywic czy inny?może samochodowy, z tego co przeczytałem na forum odradza się lakier akrylowy, ale nie znam powodów. Jest jeszcze jeden problem , fornir posiada dosyć duże pory (coś jak dąb) czym go po bejcowaniu(było to konieczne) wyrównać aby powierzchnia była gładka i nadawała się do lakierowania, są na to jakieś sposoby?, może jakiś podkład czy coś innego? Było dużo na temat politurowania ,ale mniej na temat lakierowania. Dlatego może ktoś zna sprawdzone, praktyczne metody jak najlepiej osiągnąć zadowalający efekt? będę wdzięczny za każdą poradę w tym zakresie. Fabrycznie obudowa radia była pokryta lakierem , ale jakim ? minęło ponad 50 lat , więc trudno to ustalić .
-
- 625...1249 postów
Re: zatarcie porów forniru i wybór lakieru
Tu masz bardzo dużo. Ja lakierowałem lakierem do podłóg. Wyszło dobrze.
viewtopic.php?f=11&t=11267&start=30
viewtopic.php?f=11&t=11267&start=30
Robert SP5RF
-
- 500...624 posty
czy ktoś wie czy można po pomalowaniu lakierem bezbarwnym w sprayu na bazie żywic syntetycznych polerować powierzchnie ? z tego co ustaliłem ten lakier długo schnie, ok.24 godz. do położenia drugiej warstwy, ale co do jego możliwości polerowania nie znalazłem odpowiedzi.
-
- 625...1249 postów
jeżeli fornir jest dębowy to blado to widzę. dąb ma bardzo głębokie pory i praktycznie nie da sie wyprowadzić go na połysk.
możesz spróbować z syntetyczną politurą, ale z tego co wiem to kosztowna sprawa.
możesz spróbować z syntetyczną politurą, ale z tego co wiem to kosztowna sprawa.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-
- 2500...3124 posty
Po co syntetyczna ?Wystarczy naturalna + pumeks i znikną największe poryeS pisze:jeżeli fornir jest dębowy to blado to widzę. dąb ma bardzo głębokie pory i praktycznie nie da sie wyprowadzić go na połysk.

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
nie w dębie. dębu NIGDY się nie politurowało ze względu na głębokość porów.
-Jó vevökészuleke van?
-
- 2500...3124 posty
Nigdy nie mów NIGDYeS pisze:nie w dębie. dębu NIGDY się nie politurowało ze względu na głębokość porów.

Politurujesz i szlifujesz i tak w koło Macieja, aż uzyskasz gładką powierzchnię.
Dąb oczywiście politurowano i nadal się polituruje.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 500...624 posty
Witam, napisałem ,że przypomina dąb,pory są jednak zdecydowanie mniejsze niż przy dębowej okleinie.Wcześniej te radio było pomalowane , jakiegoś rodzaju lakierem na połysk, jest to możliwe, niestety takich lakierów jak kiedyś stosowano już nie ma , więc trzeba inne.
-
- 625...1249 postów
jeżeli ktoś bardzo chce to wypolituruje dąb na połysk, jednak zajmie to naprawdę wiele czasu. stwierdzam po prostu, że dębu nie politurowało się ze względu na fakturę. najczęściej lakierowało się go lub woskowało.
lakier ściągnąć scansolem, zagruntować, przeplanować i fru - tamponik z politurką, trochę pumeksu, ciut pokostu i do dzieła..
lakier ściągnąć scansolem, zagruntować, przeplanować i fru - tamponik z politurką, trochę pumeksu, ciut pokostu i do dzieła..

-Jó vevökészuleke van?
-
- 500...624 posty
Jest sposób.
Należy użyć żywicy poliestrowej. Bardzo jasnej lub bezbarwnej.
Żywicę po wymieszaniu z utwardzaczem nakłada się na powierzchnię drewna miękką plastikową szpachelką.
Należy postępować tak, aby nie pozostawiać nadmiaru żywicy na powierzchni, tylko wypełnić pory.
Po utwardzeniu szlifować, ewentualnie powtórzyć zabieg w celach kosmetycznych.
Szlifować coraz drobniejszym papierem, raczej wzdłuż słojów.
Przy tak przygotowanym podłożu można użyć dowolnego wykończenia. Politura, lakier z pędzla lub natryskowo.
Tak przygotowane podłoże "nie siada" w czasie.
Należy użyć żywicy poliestrowej. Bardzo jasnej lub bezbarwnej.
Żywicę po wymieszaniu z utwardzaczem nakłada się na powierzchnię drewna miękką plastikową szpachelką.
Należy postępować tak, aby nie pozostawiać nadmiaru żywicy na powierzchni, tylko wypełnić pory.
Po utwardzeniu szlifować, ewentualnie powtórzyć zabieg w celach kosmetycznych.
Szlifować coraz drobniejszym papierem, raczej wzdłuż słojów.
Przy tak przygotowanym podłożu można użyć dowolnego wykończenia. Politura, lakier z pędzla lub natryskowo.
Tak przygotowane podłoże "nie siada" w czasie.