testowanie ell80

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bodzio25
15...19 postów
15...19 postów

testowanie ell80

Post autor: bodzio25 »

witam. Kupiłem dwie lampy ell80 na ebayu niemieckim i zanim one przyjdą chciałbym przetestować te które do tej pory miałem w radiu i w stosunku do których mam podejrzenia że nie działają poprawnie (głównie ze względu na zaobserwowaną różnice żarzenia, oraz fakt że są różnych producentów) jedna jest siemens a druga valvo obie oczywiście ell80. Jestem wyposażony w ohmomierz . Nie chciałbym nikomu zawracać głowy , wpisywałem frazę testowanie lampy ell80 w goglach ale nic ciekawego mi nie wyskoczyło więc jakby komuś się nudziło :mrgreen: to proszę o jakieś porady. pozdrawiam
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: testowanie ell80

Post autor: Matizz »

Cześć!

bodzio25 pisze:Jestem wyposażony w ohmomierz .
... i idę walczyć ze smokiem.

Pomiar rezystancji grzejnika może nam powiedzieć tylko, że jest on sprawny, nic nam nie powie o emisji lampy.

Emisję najwygodniej sprawdzić na mierniku lamp, zakłdam, że takiego nie posiadasz.

Zajrzyj do karty katalogowej:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ELL80.pdf

Już na pierwszej stronie masz podany przykladowy punkt pomiarowy.

Możesz podać na odpowiednie elektrody odpowiednie napięcia (Ua=250V, Us2=250V Us1=-9V) i zmierzyć prąd anodowy, powinno wtedy płynąć 24mA.

Możesz też włożyć lampy do radia i tm zmierzyć prąd anodowy każdej części L, następnie zmierzyć napięcia jakie są na poszczególnych elektrodach, poszukać odpowiednich charakterystyk i określić z nich jaki wtedy powinien płynąć prąd.

Poszukaj dobrze, bo na forum jest kilka tematów o mierzeniu lamp, zapytanie wpisz bez ELL80.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
bodzio25
15...19 postów
15...19 postów

oj to chyba nie moja liga ewentualnie muszę poszukać kogoś kto zrobi to za mnie odpłatnie .Myślę że z tych czterech lamp dobiorę odpowiednią parę. czy może znasz kogoś z warszawy kto mógłby przetestować dla mnie te lampy. pozdrawiam
_idu

Post autor: _idu »

bodzio25 pisze:oj to chyba nie moja liga ewentualnie muszę poszukać kogoś kto zrobi to za mnie odpłatnie .Myślę że z tych czterech lamp dobiorę odpowiednią parę. czy może znasz kogoś z warszawy kto mógłby przetestować dla mnie te lampy. pozdrawiam

A po co parowanie?

ELL80 pracowała jako dwie pentody stopnia przeciwsobnego lub jako dwie końcówki mocy SE dla wzmacniacza stereo.
Koledzy podali punkt pracy - i prąd anodowy 24mA.OK ale lampy mają rozrzuty parametrów (podobnie jak tranzystory) i te wartość należy traktować orientacyjnie i raczej powie tylko o tym jak rożni się lampa od pewnego średniego wzorca podanego w katalogu. Nawet sprawdzenie dynamiczne (kilka punktów pracy) - da tylko pogląd na inną wartość np. nachylenia charakterystyk - zależy to od dokładności wykonania siatek, ich odległości itd... dodajmy do tego fakt ze w pentodzie jest to interakcja dwóch siatek i nieco słabsza trzeciej...

Różnice pomiędzy dwoma kanałami. dość znaczą różnice we wzmocnieniu czy mocy dopiero nasze ucho wychwyci. I nie jest tu mowa o 1dB jako progu słyszalnej różnice ale np. 3dB różnicy pomiędzy kanałami w odsłuchu stereo nie będzie zauważalne. Różnice samych lamp części skompensuje USZ, o ile w przypadku konstrukcji audiofilskich gdzie na zasadzie dogmatu nie stosuje USZ różnice parametrów lamp w kanałach wzmacniaczy mogłyby być najbardziej odczuwalne to w typowej ROZSĄDNEJ konstrukcji z globalnym USZ nawet znaczne różnice lamp w obydwu kanałach będą zredukowane przez USZ.

Te lampy nie będą pracować w ciężkich warunkach jak np. przeciążane lampy w gitarowcach lub w przypadku niektórych audiofilskich wzmacniaczach. W radiu będzie to klasa A może AB. Raczej wątpię że stosowano klasę B (poniekąd droższa ze względu na konieczność sztywnej polaryzacji siatek lamp mocy - dodatkowy zasialcz). W zasadzie w przypadku klasy A moc tracona w lampie praktycznie nie zależy od wysterowania. Ale mniejsze amplitudy oznaczać będą mniejsze chwilowe maksymalne wartości padu katody. Te lampy pracowały latami w radiach. Nawet używana i to dość długo lampa będzie sprawować się należycie. Na pewno przeżyją katowanie wiele godzin dzienne do momentu wyłączenia emisji analogowej w eterze.

W czym więc problem ze trzeba parować te lampy?
A jeśli nawet to ELL80 = 2 * EL95.
W ostateczności można zamiast ELL80 zastosować QQE 03/12 po zmianie punktu pracy. W katalogach jest podany punkt pracy tel lampy jako modulatora nadajnika - czyli stopnia mocy wzmacniacz m.cz.
Ostatnio zmieniony wt, 13 kwietnia 2010, 16:19 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
bodzio25
15...19 postów
15...19 postów

Jest właśnie różnica między kanałami jeden kanał gra o wiele ciszej stąd też moje podejrzenie padło na lampy. Z Pana wypowiedzi zrozumiałem :shock: że te lampy jeśli działają to działają poprawnie czyli powodem tego że kanał gra ciszej mioże być wadliwy kondensator na transformatorze np. pozdrawiam i dziekuję za trochę teorii
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Oczywiście, że jeden kanał może grać ciszej przez lampę. Ale w takim wypadku mowa już nie o rozrzucie parametrów fabrycznych (musiałby być bardzo duży), ale raczej o niskiej emisji jednej z lamp lub wręcz jakimś uszkodzeniu.
Jeśli nie masz miernika lamp a chciałbyś z czystej ciekawości zobaczyć ich kondycję, zawsze mógłbyś spróbować zestawić jakiś prosty układ pomiarowy wykorzystując choćby nawet zasilacz odbiornika i parę rezystorów. Szału nie będzie, ale można porównać z grubsza między sobą dwie lampy w tych samych warunkach pracy.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A zamieniał kolega lampy miejscami? Jeśli po zamianie dalej ciszej gra ten sam kanał to problem jest w układzie, a nie w lampie.
traxman

Post autor: traxman »

A jakie to radio bo już się pogubiłem...
Często potencjometry nie wytrzymują próby czasu i powodują nierównomierności regulacji.
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

W pierwszym temacie pisze coś o zamianie lamp...
bodzio25
15...19 postów
15...19 postów

tak zamieniałem lampy i ciszej grał drugi kanał stąd moje przypuszczenie że to lampa a radio to http://www.radiomuseum.org/r/philips_ca ... 8d4.html#b pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie
_idu

Post autor: _idu »

bodzio25 pisze:Jest właśnie różnica między kanałami jeden kanał gra o wiele ciszej stąd też moje podejrzenie padło na lampy. Z Pana wypowiedzi zrozumiałem :shock: że te lampy jeśli działają to działają poprawnie czyli powodem tego że kanał gra ciszej mioże być wadliwy kondensator na transformatorze np. pozdrawiam i dziekuję za trochę teorii

Znaczna różnica w głośności kanałów to zdecydowanie nie lampy. Jeśli to dwa stopnie PP to zamienić lampy. Proste.
Jeśli jedna lampa to dwa stopnie SE to zdecydowanie emisja pada w podobnym tempie dla obu systemów.
Musiałyby być bardzo znaczne różnice pomiędzy lampami. Ale to łatwe do namierzenia.

Takie różnice to zazwyczaj problemy z kondesatorami sprzęgającymi (np. papierowe w obudowie plastikowej), potencjometry, rezystory. Wszelkie połączenia przełączniki. elektrolit w obwodzie automatycznej polaryzacji lamp/y mocy. Upływność kondesatora podłączonego równolegle do obw. pierwotnego trafa głośnikowego. Same trafa mogą dać spore różnice poziomów sygnałów audio (nie wiadomo co "przeżyły" oraz, czy których z nich nie odstaje od normy....).

Mam wzmacniacz z dwoma lampami ECL86. W jednej z nich widać że katoda ma sporą część niedożarzoną w części triodowej. Faktycznie punkty pracy różnią się znacznie pomimo identycznego układu. brak różnicy słyszalnej w poziomie sygnału między kanałami.
bodzio25
15...19 postów
15...19 postów

lampy już kupiłem więc trudno mam nadzieję że to lampy bo jak nie to szanse na zreperowanie mojego radia spadnie do zera :cry:
traxman

Post autor: traxman »

Radio urodę ma kontrowersyjną, rozwiązania jednak są całkiem przyzwoite - nie ma powodu wydawania wyroku kasacji. Najlepszym miernikiem lamp "specyficznych" typu ECC808, ELL80, ECLL800 są ich macierzyste układu. W pierwszej kolejności należy je jednak doprowadzić do 100% sprawności. Niestety bez przynajmniej miernika uniwersalnego i dużej dozy ostrożności (piszesz o braku doświadczenia) się nie obejdzie.
Jeżeli nie czujesz się na siłach to zorganizuj "załącznik" (a jakże szklany z metalowymi wyprowadzeniami) i popytaj o pomoc forumowiczów z okolic zamieszkania :wink: .