Wzmacniacz słuchawkowy 6n1p ew
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3 posty
Wzmacniacz słuchawkowy 6n1p ew
Witam.
Zbudowałem wzmacniacz słuchawkowy w oparciu o schemat z tej strony http://gilmore2.chem.northwestern.edu/p ... er_prj.htm . Na wyjściu nie ma przydźwięku sieciowego ani szumu, niestety wzmacniacz mocno eksponuje wysokie tony. Podczas słuchania muzyki objawia się to bardzo wyraźnym "s". W jaki sposób można to wyeliminować?
Zbudowałem wzmacniacz słuchawkowy w oparciu o schemat z tej strony http://gilmore2.chem.northwestern.edu/p ... er_prj.htm . Na wyjściu nie ma przydźwięku sieciowego ani szumu, niestety wzmacniacz mocno eksponuje wysokie tony. Podczas słuchania muzyki objawia się to bardzo wyraźnym "s". W jaki sposób można to wyeliminować?
-
- moderator
Re: Wzmacniacz słuchawkowy 6n1p ew
A nie podłączyłeś do niego słuchawek 32R albo mniejszych?
-
- 3 posty
Słuchawki na których testowałem wzmacniacz miały 32R.
-
- moderator
A więc twój wzmacniacz rozwijał magiczną moc półtora miliwata. Mógł nie dawać rady niskim tonom.
-
- 3 posty
Czy można jakoś przerobić ten wzmacniacz aby sobie lepiej radził z słuchawkami 32R? Czy jest sensowne stosowanie transformatora sieciowego małej mocy jako transformator głośnikowy w wzmacniaczu słuchawkowym?
-
- moderator
Jedyne co przychodzi mi do głowy, to zastosowanie większej lampy, np. 6N6P, jeżeli zasilacz to wytrzyma.
Mały transformator sieciowy w torze ograniczy dół pasma jeszcze bardziej, więc skutek może być odwrotny.
Mały transformator sieciowy w torze ograniczy dół pasma jeszcze bardziej, więc skutek może być odwrotny.
-
- 625...1249 postów
Nie wiem czy to dużo ,czy mało ?.Zrobiłem na próbę wzmacniacz tej samej konstrukcji http://gilmore2.chem.northwestern.edu/p ... y5_prj.htm (schemat 4) jak widać na słabszych lampach E88CC , przynajmniej mniej "żarłocznych".Byłem zaskoczony jakością dźwięku. Pierwsze próby na słuchawkach Wotson (32R) (nie wiem czy dobrze napisałem)- takie za 20-30zł.Zagrało dobrze ,ale trochę kanciasto,czy też ostro. Znajomy audiofil , bo to dla niego ten wzmacniacz, przyniósł swoje GRADO SR60 (32R) - cena około 400zł.Rewelacja . Zaskoczenie i dla audiofila, bo dół się pojawił , czego nie doświadczył na wyjściu głośnikowym ze swojego tranzystorowego, potężnego wzmacniacza NAD... Średnica i góra gładziutka , bez zastrzeżeń jak dla mnie i kolega audiofil nawet nie grymasił. Normalne słuchanie przy gałce potencjometru ustawionego na godz.9- 10. Dalej jest tylko głośniej.Piotr pisze:A więc twój wzmacniacz rozwijał magiczną moc półtora miliwata. Mógł nie dawać rady niskim tonom.
Małe zmiany jakie poczyniłem , to na wyjściu zamiast 470 uF dałem elektrolity 680uF (takie miałem) i sprzęgające zamiast 0,47uF > 1,5uF. Oczywiście przy kondensatorach należy mieć na uwadze napięcie pracy.
Zastosowałem w zasilaczu dławik.W słuchawkach bez sygnału panuje cisza.Żadnego brumu, szumu itp.Więc teraz do roboty.

Przywołując ceny słuchawek chciałem zaznaczyć, że przetworniki mają tu dużo do powiedzenia jeżeli chodzi o jakość dźwięku.
Lech S.
-
- 625...1249 postów
Witam.
Było bardzo wiele słów.Teraz trzy (tylko ) zdjęcia gotowego wzmacniacza.
Było bardzo wiele słów.Teraz trzy (tylko ) zdjęcia gotowego wzmacniacza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
-
- 15...19 postów
Lech S.
też się wgryzam w ten wzmak
docelowo ma napędzać 32 Omowe słuchawki
w końcu do tergo został przeliczony:)
na razie rozglądam się za jakimiś trafami do tego projektu
w rozsądnej cenie
trafo 220/6 2A kosztuje 10PLN więc na żarzenie byłby ok
myślę jeszcze o jakiejś kombinacji 2 transformatorów 'jeden do góry nogami
'
w celu uzyskania 230V na wtórnym
może coś doradzisz z zasilaniem tego wzmaka
TNX
też się wgryzam w ten wzmak
docelowo ma napędzać 32 Omowe słuchawki
w końcu do tergo został przeliczony:)
na razie rozglądam się za jakimiś trafami do tego projektu
w rozsądnej cenie

trafo 220/6 2A kosztuje 10PLN więc na żarzenie byłby ok

myślę jeszcze o jakiejś kombinacji 2 transformatorów 'jeden do góry nogami

w celu uzyskania 230V na wtórnym
może coś doradzisz z zasilaniem tego wzmaka

TNX
-
- 625...1249 postów
Witam.
Jeżeli chodzi o zasilacz do tego wzmacniacza, to nic nowego tu nie wymyśliłem. W układzie próbnym zastosowałem transformator z radia Kankan , Sarabanda. Po przetestowaniu wzmacniacza zastosowałem rdzeń toroidalny ( mniejsze wymiary i mniej "sieje") - około 50 VA mocy. Miałem taki z uzwojeniem pierwotnym. Anodowe i żarzenia nawinąłem.
Z zasilaczu zastosowałem dławik . Przewodem DNE fi 0,18 nawinąłem tyle, ile weszło zwojów na karkas.Przekrój rdzenia około 3,8 cm2 (kształtka EI). Nie należy zapomnieć o szczelinie.
Uzyskałem indukcyjność w granicach 4-5H, o ile dobrze pamiętam ?. Prawie wszystkie elementy zasilacza umieszczone są w jednej obudowie.Elektrolity wewnątrz widoczne na zdjęciu.
Lampy żarzone napięciem stałym , stabilizowanym. Stabilizator przymocowany do tylnej blachy Al , polerowanej na zewnątrz.
Trzeba pamiętać o prawidłowym prowadzeniu masy itp. W słuchawkach słychać choćby popełniony najmniejszy błąd w ty zakresie.
Prawidłowo wykonany wzmacniacz odwzajemni się przyjemnym dla ucha brzmieniem, a natężenie dźwięku jest zupełnie wystarczające.Również ilość i jakość niskich tonów nie budzi zastrzeżeń. Nie wspomnę już o słuchawkach. Pisałem wcześniej.
Życzę miłej zabawy.
Jeżeli chodzi o zasilacz do tego wzmacniacza, to nic nowego tu nie wymyśliłem. W układzie próbnym zastosowałem transformator z radia Kankan , Sarabanda. Po przetestowaniu wzmacniacza zastosowałem rdzeń toroidalny ( mniejsze wymiary i mniej "sieje") - około 50 VA mocy. Miałem taki z uzwojeniem pierwotnym. Anodowe i żarzenia nawinąłem.
Z zasilaczu zastosowałem dławik . Przewodem DNE fi 0,18 nawinąłem tyle, ile weszło zwojów na karkas.Przekrój rdzenia około 3,8 cm2 (kształtka EI). Nie należy zapomnieć o szczelinie.
Uzyskałem indukcyjność w granicach 4-5H, o ile dobrze pamiętam ?. Prawie wszystkie elementy zasilacza umieszczone są w jednej obudowie.Elektrolity wewnątrz widoczne na zdjęciu.
Lampy żarzone napięciem stałym , stabilizowanym. Stabilizator przymocowany do tylnej blachy Al , polerowanej na zewnątrz.
Trzeba pamiętać o prawidłowym prowadzeniu masy itp. W słuchawkach słychać choćby popełniony najmniejszy błąd w ty zakresie.
Prawidłowo wykonany wzmacniacz odwzajemni się przyjemnym dla ucha brzmieniem, a natężenie dźwięku jest zupełnie wystarczające.Również ilość i jakość niskich tonów nie budzi zastrzeżeń. Nie wspomnę już o słuchawkach. Pisałem wcześniej.
Życzę miłej zabawy.
Lech S.
-
- 625...1249 postów
Witam jeszcze raz. Zapomniałem zamieścić zdjęcie tego wzmacniacza w ostatniej fazie. Napisy wykonał kolega Mateusz (Matizz).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
-
- 625...1249 postów
Jaką techniką są wykonane napisy?
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
-
- 1250...1874 posty
Jeśli się nie mylę, to papier waterslide, czyli kalkomania.
-
- 625...1249 postów
A jak to "utrwalić"? I czy jest taka wersja "do nadruku"? Czy kupuje się to czarne i wycina?
-
- 1250...1874 posty
Kupuje się papier i drukuje na laserze. Utrwalić przez pomalowanie lakierem, ale nie wiem jakim bo jeszcze nie doszedłem do tego etapu. Papier można kupić na agawa.pl