Powoli i ja dojrzewam...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Powoli i ja dojrzewam...
... do zrobienia sobie w końcu porządnego wzmacniacza lampowego. No bo tyle lamp w pudełkach i urządzeniach siedzi, a muzyki słucham ze starej miniwieży :)
Robię właśnie porządek w lampach i tak mnie naszło na zastanowienie się. Wzmacniacz chciałem zrobić na EL12, mam nawet przygotowaną odnośną ilość (cztery, bo to ma być PP) sztuk, ale porządkując lampy trafiłem na trzy sztuki rosyjskich Г811 (znaleźć czwartą to nie problem). I one mi się znacznie bardziej podobają - ładniejsze z kształtu i fajnie się świecą :) No i mocy na wyjściu dadzą dużo - wg. Mikołajczyka grubo ponad 100W (mi nawet i 50 wystarczy, ale to inna rzecz). Mam też stadu 6П3С, ale one to ładne nie są :). Najchętniej to zrobiłbym na antykach - RE604 + inne kołkowce. (O ile te inne to mam w dużych ilościach to RE604 mam tylko dwie sztuki, a za drugie dwie nie tam takich pieniędzy jak na Ebayu osiągają)
No i teraz pytanie do praktyków- co radzicie? do czego są łatwiej dostać elementy (głównie transformatory)? Г811 potrzebuje sporych napięć (1kV), to trafo anodowe i głośnikowe raczej na zamówienie trzeba robić - dużo to drożej (w sprawdzonej firmie) wyjdzie od gotowych transformatorów do EL12 czy 6П3С? (uwzględniając moc oczywiście). Czy może Г811 ma już tak fatalne parametry do audio że nie ma co się z nią bawić?
Robię właśnie porządek w lampach i tak mnie naszło na zastanowienie się. Wzmacniacz chciałem zrobić na EL12, mam nawet przygotowaną odnośną ilość (cztery, bo to ma być PP) sztuk, ale porządkując lampy trafiłem na trzy sztuki rosyjskich Г811 (znaleźć czwartą to nie problem). I one mi się znacznie bardziej podobają - ładniejsze z kształtu i fajnie się świecą :) No i mocy na wyjściu dadzą dużo - wg. Mikołajczyka grubo ponad 100W (mi nawet i 50 wystarczy, ale to inna rzecz). Mam też stadu 6П3С, ale one to ładne nie są :). Najchętniej to zrobiłbym na antykach - RE604 + inne kołkowce. (O ile te inne to mam w dużych ilościach to RE604 mam tylko dwie sztuki, a za drugie dwie nie tam takich pieniędzy jak na Ebayu osiągają)
No i teraz pytanie do praktyków- co radzicie? do czego są łatwiej dostać elementy (głównie transformatory)? Г811 potrzebuje sporych napięć (1kV), to trafo anodowe i głośnikowe raczej na zamówienie trzeba robić - dużo to drożej (w sprawdzonej firmie) wyjdzie od gotowych transformatorów do EL12 czy 6П3С? (uwzględniając moc oczywiście). Czy może Г811 ma już tak fatalne parametry do audio że nie ma co się z nią bawić?
-
- moderator
Re: G811
PP. A zerowe napięcie siatki bardzo mi się podoba :)Marek? pisze:a co chcesz zrobić na 811 PP czy SE, bo to trochę nietypowa lampa w PP klasa B pracuje przy zerowym napięciu siatki, pozostaje sterowanie z wtórnika katodowego,
-
- 125...249 postów
Zrob na 811. To bedzie prawdziwe dzielo sztuki.
Pozdr. Senicz
Pozdr. Senicz
http://www.motionalfeedback.com
sluchaj duzo muzyki sluch tak szybko sie psuje
-
- moderator
Re: g811
Na moje potrzeby i 50 wystarczy.Marek? pisze:Tomaszu
a ile wacików chcesz wycisnać?
-
- moderator
Re: 811-A
Popróbuję, i tak układ wynikowy będzie moją konstrukcją, tyle, że tranasformatory chcę mieć gotowe - sam sobie nie nawinę, a i w projektowaniu doświadczenia nie mam. Spróbuję kupić w takim razie trafka jak do KT88 - coś pewnie z tego wyjdzie :)Marek? pisze:Witaj Tomaszu
anodowego - 450V
siatka sterująca - plus 20V
Raa 3,5 do 4,0 kΩ
amplituda napięcia sterujacego (pik - pik) 130 - 140V
transformator wyjściowy taki jak do KT88
Powodzenia Marek
-
- 50...74 posty
Powoli i ja dojrzewam...
I skończysz tak jak ja 300B w SE

-
- moderator
Re: Powoli i ja dojrzewam...
Raczej nie :) 300B mam tylko jedną i na pewno nie wydam na drugą kilkuset złotych. :) Zresztą dla mnie SE na triodach to grzejnik a nie wzmacniacz. Będzie PP albo na triodach 811 albo na pentodach EL12 albo na pentodach 6L6.mariusz pisze:I skończysz tak jak ja 300B w SE :lol: :lol: :lol:
-
- 125...249 postów
A moze by tak na ecc83 wzmak. Kiedys pokazywali cos takiego o mocy chyba 20W. No ale jaka liniowosc!!!!
http://www.motionalfeedback.com