Generator i miernik czestotliwosci DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY
No to jak znajdą sie jakieś fajne gałeczki i nie będą kosztować prawie 1/2 ceny całego miernika to się piszę. Zgłaszałem też dość dawno temu na PW chęć zakupu nalepki, ale nadal nie zostało to odnotowane...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Ja także zgłaszam chęć zakupu gałek, no i oczywiście nalepki.
pozdrawiam
Andrzej
pozdrawiam
Andrzej
- MalKontent
- 375...499 postów
Przypominam po raz kolejny, że 3zł dotyczy maski na wyświetlacz i symbole nad LEDami. Nadal jest w sferze prób. Idea jest podana tutaj: viewtopic.php?f=25&t=15963&start=465.
Natomiast naklejka to jest następny etap i szczerze wątpię, czy powstanie w wersji dla osób trzecich - trwa to już dość długo i wątpię, czy Koledzy będą chcieli jeszcze czekać na koniec moich eksperymentów, zważywszy tempo, w jakim mi to idzie...
Płytki jutro do mnie wychodzą i przy dobrych wiatrach pocztowych powinienem je mieć przed weekendem, a więc byłbym wówczas gotowy do wysyłki zestawów. Jak przyjdą, to dam znać. Nie ukrywam, że zamierzam polutować swój generator przed rozpoczęciem wysyłek, żeby sprawdzić, czy wszystko jest OK (płytka, elementy, wymiary, poprawność zaprogramowania procków).
Może do tego czasu wyjaśni się coś z naklejką i maską, będzie do decyzji czy dany osobnik wstrzyma się jeszcze chwilę, czy chce już teraz natychmiast mieć swoje części
Pozdrawiam
Staszek
Natomiast naklejka to jest następny etap i szczerze wątpię, czy powstanie w wersji dla osób trzecich - trwa to już dość długo i wątpię, czy Koledzy będą chcieli jeszcze czekać na koniec moich eksperymentów, zważywszy tempo, w jakim mi to idzie...

Płytki jutro do mnie wychodzą i przy dobrych wiatrach pocztowych powinienem je mieć przed weekendem, a więc byłbym wówczas gotowy do wysyłki zestawów. Jak przyjdą, to dam znać. Nie ukrywam, że zamierzam polutować swój generator przed rozpoczęciem wysyłek, żeby sprawdzić, czy wszystko jest OK (płytka, elementy, wymiary, poprawność zaprogramowania procków).
Może do tego czasu wyjaśni się coś z naklejką i maską, będzie do decyzji czy dany osobnik wstrzyma się jeszcze chwilę, czy chce już teraz natychmiast mieć swoje części

Pozdrawiam
Staszek
Haha! Ten arszenik był zatruty!...
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
SorryThereminator pisze:Zgłaszałem też dość dawno temu na PW chęć zakupu nalepki, ale nadal nie zostało to odnotowane...

Dokonam rowniez korekty tego (powinienem w sumie byl to zrobic juz chwile temuMalKontent pisze:3zł dotyczy maski na wyświetlacz i symbole nad LEDami

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Ja też poczekam, tym bardziej że generator moze pracować i bez tegoTooL46_2 pisze:.....Aha, jakby co, to ja poczekam na naklejke

Wojtek
- MalKontent
- 375...499 postów
Niniejszym donoszę, że Poczta Polska priorytetowa dała najwyraźniej ciała i płytki do mnie nie dotarły przed weekendem.
Miałem nadzieję, że w weekend polutuję ustrojstwo, sprawdzę i przygotuję przesyłki, a tu dupa
.
Czy też, jak mawia Higienistka - Jasna Dupa.
W każdym razie przesyłki przygotuję, a jak dojdą płytki to postaram się migiem uwinąć.
Miałem nadzieję, że w weekend polutuję ustrojstwo, sprawdzę i przygotuję przesyłki, a tu dupa

Czy też, jak mawia Higienistka - Jasna Dupa.
W każdym razie przesyłki przygotuję, a jak dojdą płytki to postaram się migiem uwinąć.
- MalKontent
- 375...499 postów

A że na płacenie podwójnie jakoś nie mam ochoty... Więc mamy dodatkowe opóźnienie. Mam nadzieję, że ostatnie w tym przedsięwzięciu.
Na pocieszenie napiszę, że udało mi się wypróbować maskę - efekt nie jest idealny, ale całkiem niezły jak na domowe warunki. Dzisiaj już nie mam siły robić fotek, padam na pysk; jutro zrobię fotki i wkleję do oceny Szanownego Towarzystwa.
Pzdr.
Staszek
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Coz, tak bywa z wykonawcami
Czekalismy juz chwile mysle, ze jeszcze kilka dni nas nie zbawia
Z niecierpliwoscia czekam na foty!

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Można zaktualizować tabelę, przelałem zaległe 6zł za wysyłkę. Swoją drogą niepotrzebnie suma była to rozbijane na dwie części.
- MalKontent
- 375...499 postów
Wreszcie...
Na początku chciałem przeprosić za brak obiecanych informacji z placu boju. Niestety większa część tego tygodnia była dla mnie koszmarna w pracy, przychodziłem do domu po 22ej i kładłem się spać, żeby rano znów jechać do pracy.
W weekend świętowaliśmy 18te urodziny córki, ale co nieco udało mi się zrobić.
Więc tak. Płytki w końcu doszły. Wyglądają fajnie, aczkolwiek są wiercone ręcznie, a nie numerycznie, więc drobne nierównomierności są.
Ale najpierw obiecana maska: Po lewej widzimy kilka masek na jednej kliszy, podświetlone od spodu. We wszystkich jest naklejony od spodu zielony filtr, + na jednej eksperymentalnie czerwony w miejscu diod. Po prawej widać maskę od spodu - widać naklejony pasek zielonej folii.
A teraz maska w akcji: Wyświetlaczyki zasilone prowizorycznie i na nich położona maska
Efekt całkiem niezły. Mam problemy z uzyskaniem ładnego przezrocza okienka z naklejoną pod spodem folią - nie chce być krystalicznie przezroczyste. Nie przeszkadza to w oglądaniu wyświetlaczy, ale perfekcyjny wygląd to to nie jest: Dlaczegoś nie chciało wyświetlić podglądu, wstawiłem inaczej

Teraz płyteczka w dwóch stadiach - najpierw milion osiemset tysięcy trzysta pięćdziesiąt trzy zworki wlutowane, a potem większość elementów przewlekanych (wiem, wiem, zła kolejność, ale nie ufałem już dziś wieczorem swoim oczom do SMD): Na tym kończę na dziś. Chciałem uspokoić P.T. Forumowiczów, że nie wziąłem pieniędzy i nie uciekłem, prosząc o azyl polityczny w Koluszkach
Jak dobrze pójdzie, to jutro uruchomię ustrojstwo i będę mógł potwierdzić poprawność płytki, jak i programowanych przeze mnie procków. We środę zacząłbym wysyłki. Mam nadzieję, że firma da mi żyć w tym tygodniu.
Pozdrawiam serdecznie
Staszek
Na początku chciałem przeprosić za brak obiecanych informacji z placu boju. Niestety większa część tego tygodnia była dla mnie koszmarna w pracy, przychodziłem do domu po 22ej i kładłem się spać, żeby rano znów jechać do pracy.
W weekend świętowaliśmy 18te urodziny córki, ale co nieco udało mi się zrobić.
Więc tak. Płytki w końcu doszły. Wyglądają fajnie, aczkolwiek są wiercone ręcznie, a nie numerycznie, więc drobne nierównomierności są.
Ale najpierw obiecana maska: Po lewej widzimy kilka masek na jednej kliszy, podświetlone od spodu. We wszystkich jest naklejony od spodu zielony filtr, + na jednej eksperymentalnie czerwony w miejscu diod. Po prawej widać maskę od spodu - widać naklejony pasek zielonej folii.
A teraz maska w akcji: Wyświetlaczyki zasilone prowizorycznie i na nich położona maska

Teraz płyteczka w dwóch stadiach - najpierw milion osiemset tysięcy trzysta pięćdziesiąt trzy zworki wlutowane, a potem większość elementów przewlekanych (wiem, wiem, zła kolejność, ale nie ufałem już dziś wieczorem swoim oczom do SMD): Na tym kończę na dziś. Chciałem uspokoić P.T. Forumowiczów, że nie wziąłem pieniędzy i nie uciekłem, prosząc o azyl polityczny w Koluszkach

Jak dobrze pójdzie, to jutro uruchomię ustrojstwo i będę mógł potwierdzić poprawność płytki, jak i programowanych przeze mnie procków. We środę zacząłbym wysyłki. Mam nadzieję, że firma da mi żyć w tym tygodniu.
Pozdrawiam serdecznie
Staszek
- Załączniki
-
- Maska w akcji.jpg (34.32 KiB) Przejrzano 1451 razy
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Wczesniej nie dalem rady odpisac, choc od rana sie do tego przymierzalem
Z....b w pracy...
Moim zdaniem wszystko wyglada b. fajnie -- maska (nie mylic uzytkownikiem macska
) mi sie podoba. To przeciez nie musi isc na wystawe -- ma byc funkcjonalne i moim zdaniem funkcje swoja spelnia. Plytki tez wygladaja profi (jak dla mnie, co malo sie zna
).
Jak Ci sie Koluszki podobaja??
Aha, tabele zaktualizuje
MalKontent
Czy ktos oprocz Brencika cos doplacil?

Moim zdaniem wszystko wyglada b. fajnie -- maska (nie mylic uzytkownikiem macska

Jak Ci sie Koluszki podobaja??

Aha, tabele zaktualizuje

MalKontent

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:

Też się cieszę, ze temat odżył.

Tomek
To dla ożywienia wątku dodam, że postanowiłem zbudować ten generator, ale w nieco innej formie i z części, które akurat mam. Będzie umieszczony w ładnym pudełeczku z lekko pochylonym frontem (TEKO D12.5):
A jako enkodera planuję użyć tego Panasonica, którego kupiłem za całe 75centów. Niestety gałka jest już zamocowana na stałe, ale poza tym sprawia bardzo solidne wrażenie.
Oczywiście to wszystko wymaga zaprojektowania nowych płytek, ale akurat to jedna z moich ulubionych czynności, więc nie ma problemu.- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com