Wzmacniacz stereo na ECL82
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: Wzmacniacz stereo na ECL82
Witam ,dziękuję za odpowiedź.Napięcie żarzenia obniżyłem przez dolutowanie rezystora szeregowo z żarnikami o wartości 1,3ohma.Obecnie wynosi przy obciążeniu dwóch lamp i załączonym napięciu anodowym 6,33V.Natomiast reszta napięć uległa zmianie gdy zastosowałem prostownik selenowy w miejsce dwóch mostków krzemowych.I tak teraz przedstawiają się napięcia:wyjście z transformatora wynosi 241V zmiennego,po przejściu przez selen 212V,2-noga lewej lampy-16,6V,prawej-15,5V,6-noga-230V i 231V,7-noga-223V i 222V,8-noga1,2V i 1,2V,9-noga-75V i 89V.Rezystor R7ma wartość 3,39k i 3,34k,natomiast katodowe pentod 385 ohm i 403 ohma.Prądów dzisiaj nie zdążyłem pomierzyć,napiszę po pomiarze.Zastosowałem rezystory rozładowujące kondensatory filtra o wartości 220k.Nie zmieniłem położenia transformatorów w obudowie,obecnie nie słychać żadnego brumienia i przydźwięku sieci.Innym problemem obecnie jest grzanie selenu ,wytraca się na nim dosyć duże napięcie,przykręciłem go do drewnianej obudowy lecz będę musiał zmienić miejsce zamocowania.Dlaczego powinienem stosować głośniki o oporze 8 ohm?.
Głośniki stosujesz o takiej impedancji do której masz przewidziane trafo głośnikowe.
Mostek selenowy?
Nie lepiej dać krzemowy i filtr CRC i zbić napięcie na rezystorze filtra?
Mostek selenowy?
Nie lepiej dać krzemowy i filtr CRC i zbić napięcie na rezystorze filtra?
-
- 375...499 postów
Witam,zmieniłem prostownik selenowy na rzecz mostków krzemowych,zastosowałem inny transformator sieciowy TS30/1/676 i tak teraz kształtują się napięcia: 2-noga-lampa lewa-16v,lampa prawa 15v, żarzenie-6,3V, 6-noga-227V i 228V,7-noga-218V i 218V, 9-noga-73V i 86V.Natomiast prąd anody pentod wynoszą:lampa lewa-33,7mA i lampa prawa-31,9mA,prąd siatki drugiej pentody wynosi :6,6mA dla lewej oraz 6,5mA dla prawej.Czy takie wartości mogą pozostać ?.Brakuje mi jeszcze potencjometru podwójnego 10k A do barwy tonu, jak założę i zniknie plątanina kabli z przodu to zamieszczę zdjęcia całości.Pozdrawiam.

-
- 375...499 postów
Napięcia do zaakceptowania, prądy poprawne, powinno grać
Transformator sieciowy będzie pracował pełną parą ale może wytrzyma. Przydało by się zapewnienie dobrej wentylacji wnętrza obudowy.

Transformator sieciowy będzie pracował pełną parą ale może wytrzyma. Przydało by się zapewnienie dobrej wentylacji wnętrza obudowy.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 375...499 postów
Witam ,dziękuję za pomoc w uruchomieniu,w dniu dzisiejszym złożyłem do końca wzmacniacz.Został zamontowany brakujący potencjometr 10k A od barwy tonu,wzmacniacz testuję na zespole głośnikowym produkcji Tonsil typ ZgC-80-8-559,w odsłuchu gra bardzo ładnie,tonację przenosi lepiej niż użytkowany wzmacniacz od "szuflady diorowskiej".Jedyny mankament jaki się uwidocznił po podłączeniu kolumn to leciutkie buczenie po podaniu napięcia anodowego.Jest tak niewielkie iż nie przeszkadza w odsłuchu muzyki.Załączam zdjęcia zamkniętej bryły,zdjęcia wykonane telefonem.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
nono bardzo ładna obudowa 
masz może jakieś filmiki z działania?

masz może jakieś filmiki z działania?
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 375...499 postów
Witam ,niestety nie posiadam filmów prezentujących działanie wzmacniacza.Brak możliwości technicznych aby nagrać ,próby telefonem nie dały dobrych wyników.Jeżeli będę miał możliwość nakręcenia to zamieszczę.Wzmacniacz będzie wystawiony do sprzedaży.