Wzmacniacz Rikstone H100W - pytania odnośnie konstrukcji.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Wzmacniacz Rikstone H100W - pytania odnośnie konstrukcji.

Post autor: mariuszss »

Witam.
Analizuje schematy różnych wzmacniaczy gitarowych PP na 4 lampach i znalazłem ostatnio model H100W na stronie http://www.kolumbus.fi/risto.kivioja/Ri ... /index.htm
Schemat zasilacza - http://www.kolumbus.fi/risto.kivioja/Ri ... 100W_2.pdf
Schemat końcówki - http://www.kolumbus.fi/risto.kivioja/Ri ... 100W_3.pdf

Miałbym prośbę o wyjaśnienie pewnych rozwiązań, mianowicie dlaczego w zasilaczu napięcie żarzenia symetryzowane jest do + a nie do masy. Czy daje to jakiś inny efekt?
Czy odłączenie katod po jednej z lamp w gałęziach służy ograniczeniu mocy wzmacniacza i czy jest to bezpieczne dla układu.

PS. Pomyślałem sobie, że jeżeli odłączenie dwóch lamp byłoby dopuszczalne, to czy można by użyć transformatora wyjściowego z odczepami na wyjściu dla 4, 8 i 16 ohm i w zależności od wybranego układu (2 lub 4 lampy) podłączać głośniki odpowiednio (2 lampy - zestaw 8 ohm do wyjścia 16 ohm; 4 lampy - zestaw 8 ohm do wyjścia 8 ohm). Transformator wyjściowy musiałby być oczywiście przewidziany pod kątem max. prądów dla 4 lamp. Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Bardzo proszę o wyjaśnienia.
Pozdrawiam.
Mariusz.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Wzmacniacz Rikstone H100W - pytania odnośnie konstrukcji.

Post autor: painlust »

Coś chyba odwrotnie...
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Co konkretnie? Sprecyzuj sie bo nie wiem czy masz pol racji czy nie; mariuszss ma 50%.
Aleksander Niemand
625...1249 postów

Post autor: sppp »

Żarzenie nie musi być symetryzowane do masy. Może być podłączone do dowolnego napięcia, byleby zmieścić się w maksymalnym napięciu katoda-żarnik podanym w nocie katalogowej. Podniesienie potencjału żarnika ponad potencjał katody może znacząco zredukować brum (jest to jedna z metod jego eliminacji). Akurat w tym przypadku autor tego wzmacniacza zdecydował się na takie rozwiązanie, być może uzyskał najlepsze efekty (a zauważ, że wszystyko jest żarzone zmiennym).
Co do przełącznika to już załapałeś o co chodzi. Istotnie, przełącznik odłącza 2 lampy i z kwadry zostaje para, jest redukcja mocy. Jak słusznie zauważyłeś para wymaga innej (2x większej) impedancji obciążenia niż kwadra. Pomyliłeś się tylko co do podłączania głośników:
Dla pary głośnik 8 omów do wyjścia 4 omy, lub 16 omów do wyjścia 8 omów
Dla kwadry głośnik 8omów do wyjścia 8 omów itd.
Pozdrawiam
Sebastian

Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Dziękuję za wyjaśnienie.
Faktycznie, nie przemyślałem tego za pierwszym razem. Głośnik przecież zostaje ten sam, a przy zmianie lewej strony równania (dwukrotnym wzroście), to może zmienić się jedynie przekładnia. Żeby wzrosła, to w ułamku z1/z2 z2 musi zmaleć. :wink:

A co sądzicie o takim rozwiązaniu jak pisałem wcześniej - trafo zaprojektowane dla 4 lamp, po odłączeniu 2 zmiana podłączenia na inne wyjście. Czy jest to bezpieczne rozwiązanie pod kątem praktycznym (stosowane), czy tylko fajne w teorii (co na to odłączane lampy - są przecież nadal żarzone i zasilone)?
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Chetnie napisze co sadze o odlaczaniu polowy lamp w celu zminejszenia mocy wysjciwoej jesli najpierw napiszesz wyjasnisz co chcesz praktycznie w ten sposob osiagnac.
Aleksander Niemand
625...1249 postów

A to już zupełnie inna sprawa :wink:
Pozdrawiam
Sebastian

Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

VacuumVoodoo pisze:Chetnie napisze co sadze o odlaczaniu polowy lamp w celu zminejszenia mocy wysjciwoej jesli najpierw napiszesz wyjasnisz co chcesz praktycznie w ten sposob osiagnac.
Witam.
Może za bardzo kombinuje, ale sytuacja wygląda następująco:
1. Chcę zrobić wzmacniacz gitarowy na salę.
2. Zastanawiam się nad rozwiązaniem PP 2x6P3S lub PP 4x6P3S (Mam: 6P3S - nowa kwadra, 4 szt. EL34 ale niezbyt stanowią kwadrę).
3. Posiadam rdzeń i karkas EI120 (20 cm2) - blachy 0.2 mm i zamierzam zlecić wykonanie transformatora wyjściowego. Pomyślałem, że przy tym rozmiarze warto pomyśleć o większej mocy niż z dwóch lamp.
4. Wprowadzenie układu z odłączeniem 2 lamp dałoby (co najmniej teoretyczną) możliwość eksperymentowania z brzmieniem, itp.

Dlatego zainteresowała mnie konstrukcja wzmacniacza jak w temacie (samej końcówki).
Bardzo proszę VacuumVoodoo o Twoją opinię, a może masz jakiś sprawdzony inny układ wart powielenia. Do pełnego szczęścia wystarczyłby mi układ z dwoma kanałami - czystym i przesterowanym przełączanym jakimś przełącznikiem.

sppp - co masz na myśli?
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Chodzi o to, że różnica w brzmieniu i głośności między dwiema a czterema lampami w końcówce jest praktycznie żadna. Większy wpływ na głośność i brzmienie mają głośniki (liczba i skuteczność) niż końcówka mocy.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Marvel pisze:Chodzi o to, że różnica w brzmieniu i głośności między dwiema a czterema lampami w końcówce jest praktycznie żadna. Większy wpływ na głośność i brzmienie mają głośniki (liczba i skuteczność) niż końcówka mocy.
To jaki sens mają konstrukcje z 4 lampami - poza wizualnymi :)
Awatar użytkownika
Marvel
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marvel »

Marketingowy. 8) Szczególnie takie przełączane 50/100W. Bo można wziąć za nie więcej pieniędzy tłumacząc klientowi, że ma tak naprawdę dwa różne wzmacniacze w jednym. :P
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
sppp
625...1249 postów
625...1249 postów

Miałem na myśli dokładnie to co napisał Marvel. Wcześniej odpowiedziałem na twoje wątpliwości jak to działa, ale nie napisałem, że to bez sensu.
Trochę duży ten rdzeń jak na TG do 100W gitarowca.

Konstrukcje z 4 lampami maja następujący sens - mają 100W, klient chętniej kupi 100W niż 50W, klient chętniej kupi wzmacniacz z 4 lampami w końcówce niż 2. Jak dla mnie efekty tylko psychologiczne.
Pozdrawiam
Sebastian

mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

Po Waszych wypowiedziach powoli odchodzi mi chęć do układu PP 4x ... Mam za sobą w miarę udany wzmacniacz (moja subiektywna opinia :) ) na tranzystorach FET 50W, a wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia. Obecnie mam na tapecie PP 2x6P14P ale chciałem zrobić coś lampowego o większej mocy do grania na sali a przy okazji w celu porównania z tranzystorem.

A na 4x6P3S to pewnie z 70W się maksymalnie wyciągnie w akceptowalnych dla lampy warunkach.
Co do głośników jakie są napędzane to 2x Celestion Seventy 80 16 Ohm - układ równoległy i osobno Yamaha JA-3103 40W 8Ω.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

PP 2x6P14P jest idealne do grania na sali. Zrobiłem ok. 25W wzmacniacz na 6P3S z myślą o graniu prób, niestety, przy master volume w połowie zakresu perkusista narzeka że się nie słyszy. Doszło do tego, że próby gram na wzmacniaczu 2W, za to mogę go rozkręcić na full :) Jakbym miał wzmacniacz powiedzmy 15W, który mi odpowiada brzmieniowo ale nie nastarcza głośności, to zdecydowanie bym zainwestował w bardziej skuteczną paczkę niż w mocniejszy wzmacniacz.

Pamiętaj, że podwojenie mocy wzmacniacza daje tylko 3dB dodatkowego poziomu natężenie dźwięku!
mariuszss
100...124 posty
100...124 posty

jethrotull pisze:... Jakbym miał wzmacniacz powiedzmy 15W, który mi odpowiada brzmieniowo ale nie nastarcza głośności, to zdecydowanie bym zainwestował w bardziej skuteczną paczkę niż w mocniejszy wzmacniacz....
Z technicznego punktu widzenia zgadzam się na 100% Z tym, ze na konstrukcje PP na 6P3S mam już większość potrzebnych elementów poza transformatorem wyjściowym (na który mam też rdzeń :wink: ), a co do większej paczki - praktycznie to nie chciałbym narażać osoby dla której to przygotowuje na przepuklinę w młodym wieku. Ale odszedłem za daleko od tematu.

Podsumowując - rozumiem, że można wykonać transformator dla układu PP 4x6P3S z wyjściami dla 4, 8 i 16 Ohm, a wykorzystać go do układu 2x6P3S zachowując odpowiedni sposób połączeń. (przyrost masy urządzenia to jakieś 1,5 kg :) ). I można też w układach zasilać lampy nie podłączając katod do masy i nic lampom się wtedy nie dzieje (ale praktycznie nie ma to sensu).
Proszę o potwierdzenie.