Czy ktoś posiada dane dla magicznego oka TK 406 . W radio MIKROFONA 409 siedziało zamiast AM1. Po uruchomieniu radia pracowało bardzo ładnie , ale krótko . Aktualnie tylko świeci nie reaguje na napięcie na siatce ani z radia ani zewnętrznego żródła.
Wszystkie elementy są sprawdzone i dobre ;zainstalowana w radio EM4 ( z przystosowaniem układu ) doskonale pracuje.
Podejrzewam że pomimo takiego samego cokołu nie jest to ścisły równoważnik AM1 , ale parametrów TK 406 nie mogę nigdzie znależć. Lub po prostu lampa wysiadła ale dobrze byłoby wiedzieć na przyszłość.
Pozdrawiam ed_net
Lampa TK406
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Lampa TK406
Podana jest jako odpowiednik w vademecum http://frank.pocnet.net/short/054/5/501.pdf , więcej nie znalazłem. Producent to Triotron.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
- 625...1249 postów
Dzięki za informację , rzeczywiście występuje jako równoważnik AM 1 , co nie zmienia faktu ,że w dalszym ciągu szukam sprawnej AM1 lub następnej TK 406.
Pozdrawiam ed_net
Pozdrawiam ed_net
-
- 500...624 posty
Co prawda w zamian nie zaoferuję AM1, ale jestem zainteresowany tą TK406, nawet uszkodzoną. Do kolekcji.
W zamian inna lampa retro, może nowsza do audio, lub gotowizna.
W zamian inna lampa retro, może nowsza do audio, lub gotowizna.
-
- 625...1249 postów
Witam!
Będę pamiętał o koledze Witku i rezerwuję dla niego lampę TK 406 do kolekcji , jednak narazie nie chciałbym mieć radia z oczodołem. Jak tylko zdobędę AM 1 lub jakąś inną działającą w jej miejsce to będę mógł pozbyć się TK 406 , która jednak markuje działanie bo świeci.
Pozdrawiam ed_net.
Będę pamiętał o koledze Witku i rezerwuję dla niego lampę TK 406 do kolekcji , jednak narazie nie chciałbym mieć radia z oczodołem. Jak tylko zdobędę AM 1 lub jakąś inną działającą w jej miejsce to będę mógł pozbyć się TK 406 , która jednak markuje działanie bo świeci.
Pozdrawiam ed_net.
-
- 500...624 posty
Dzięki.Będę pamiętał o koledze Witku i rezerwuję dla niego lampę TK 406 do kolekcji
Obawiam się że nie znajdziesz prędko sprawnej AM1. Lampy te były wyjątkowo mało trwałe. Moje radia mają wstawione zamiast brakujących AM1, nie dożarzone EM4, sprawna świeci bardzo dobrze przy niższym Uż. Radia włączam bardzo rzadko więc mam nadzieję że ich nie zamorduję.
Na ebayu widywałem ładne AM1, ale za ciężkie pieniądze.
-
- 625...1249 postów
Mam niezbyt sympatyczną wiadomość dla Witka. Nie pozbędę się lampy TK406 ,bo po kilkunastugodzinnej pracy w uruchomionym radiu zaczęła pracować i bardzo ładnie chodzi z czego ja się cieszę . Nie znam coprawda przyczyny tej metamorfozy ale darowanemu koniu itd.....
Pozdrawiam ed_net
Pozdrawiam ed_net
-
- 500...624 posty
Ok, nic nie szkodzi.
Cieszę się że masz sprawną lampkę, i twój problem już się zakończył
Cieszę się że masz sprawną lampkę, i twój problem już się zakończył

W wielu lampach, często właśnie bocznostykowych (nawet NOS) zdarzają się zimne luty w bocznych stykach. Warto odessać wtedy cynę i obejrzeć końcówkę drucika. Jeśli nie będzie zwilżona cyną, obficie zalutować, jeszcze raz odessać i sprawdzić, czy jest pocynowana. Dopiero wtedy ostatecznie zalutować. Możliwe, że to oczko też ma taką dolegliwość.